Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat te brouwen

Gestart door de badkamer, 11-08-2016 09:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de badkamer

Beste mensen,

Zojuist te horen gekregen dat ik maandag in de ochtend kan brouwen. Onverwachts en daarom moet ik het doen met hetgeen ik in huis heb.

Is het mogelijk om met het bovenstaande een Imperial Russian Stout/ Porter hoog in de alcohol (10L) te fabriceren? En dan nog het liefst een beetje een plakkerige?

Heb het internet afgestruind en heb zoveel recepten en achtergrond gelezen dat ik het even kwijt ben :nut: Naast de onderstaande hopsoorten heb ik ook nog wat hop voor een IPA/ Pale ale maar hier staan er al twee van op zolder te wachten....

3,5 kg Pale mout
400 gr munich light
400 gr crystal 150
Pale choco mout 600 ebc
Choco mout 800 ebc
Bio karamel mout 120ebc
Pale cara mout

Als hops:
Galena
Fuggle
Northern Brewer

Gist US-05

Ik heb diverse recepten gevonden maar kom steeds een of twee ingrediënten te kort en bestellen of langsgaan lukt niet meer. Ik kan indien nodig wel bv koffie, cacao of iets anders op de markt halen.

Graag jullie input/ tips

BvD,

Jamie

William

Wat mis je volgens jou voor een RIS?

Je kunt gemakkelijk aan een start sg van 1090/95 komen als je 10 liter wilt brouwen. Je hebt als basis mooi pale ale mout, munchener mout voor meer moutigheid, crystal 150 mout  voor de caramel en voldoende donkere chocomout voor het licht gebrande.

Als je geen suiker gebruikt wordt het vanzelf een "plakkend" bier.

Hopsoorten in een RIS zijn minder van belang dus daar kun je de Engelse hoppen wel in kwijt.

Zorg er wel voor dat je voldoende gist hebt.

Ik zou zeggen: ga er voor!

Markiej87

Je hebt precies mooi genoeg. Lekker brouwen man! :)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBadkamer Stout
Brouwdatum15-08 2016
BiertypeRussian Imperial Stout
Volume10,0 l
Begin SG1,098 SG
Berekende kleur (Morey)85 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)88 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater2,80 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC77,8 %
0,400 kgMunichmoutDingemans15 EBC8,9 %
0,400 kgCrystal 150Dingemans150 EBC8,9 %
0,200 kgChocolademoutDingemans900 EBC4,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.2,2 l/kg
78,0 °C1 min.1 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gGalenapellets12,5%60 min.78,4 IBU
20,0 gNorthern Brewerbellen7,1%10 min.9,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Biertje1985

Ziet er goed uit, misschien nog wat havermout erin uit de supermarkt, in stouts doet haver het altijd goed! Ook die Fuggle hop die je hebt is uitstekend in een stout.


Markiej87

Citaat van: Biertje1985 op 11-08-2016  11:25 uZiet er goed uit, misschien nog wat havermout erin uit de supermarkt, in stouts doet haver het altijd goed!
Dat is een hele goede tip :)

de badkamer

Bedankt voor de tips! Ik zal ook nog zo'n 5 procent havermout toevoegen.

Markiej87

En, alles goed gegaan? :)

de badkamer

Citaat van: Markiej87 op 18-08-2016  18:56 uEn, alles goed gegaan? :)

Ik ga zodadelijk overhevelen. Er is tijdens de vergisting veel uit het vat geborreld en er ligt nu een laag gist op de deksel... Ga zo het SG meten, mocht deze nog aan de hoge kant zitten voeg ik nog wat extra gist toe. De havermout heb ik uiteindelijk niet toegevoegd. (klopt het dat je deze apart in moet maischen op 40C?)

Ik houd je op de hoogte!

Markiej87

Extra gist is echt niet nodig!

de badkamer

Citaat van: Markiej87 op 22-08-2016  17:31 uExtra gist is echt niet nodig!

Dat bleek. Start SG was 1085 en nu 1020, ik heb hem wel overgeheveld in een schone emmer. Het was een beetje een slagveld geworden... De smaak was wel al erg lekker. Ga hem maandag bottelen!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.