Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tijd voor de Bock!

Gestart door Dirtbag, 27-07-2016 21:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dirtbag

Het is zomer, het is warm. Het is tijd voor Bockbier.

Om goed op tijd klaar te zijn voor de herfst wil ik nu een bockbier brouwen.

Mijn oog is gevallen op een recept op brewtoad te weten een recept met de naam: Rock in' Bockin'
https://www.brewtoad.com/recipes/rock-in-bockin-9a58bc

Na wat omzettingsproblemen (verrekte imperial maten, OZ en LB door elkaar heen) en het omzetten van mouttypes die hier niet worden verkocht kom ik op het volgende recept geknutseld.

Voor vervangende mouten heb ik de volgende site geraadpleegt: http://www.brew.is/files/malt.html

Van alle grondstoffen die er in gaan heb ik alleen de Pilsmout, de carahell en de chocolademout. Ik heb nog wel een potje magnum pellets liggen maar die is van 2014 en ik heb geen idee wat het alfapercentage was toen het vers was. Daarom ook nieuwe magnum bloemen. Het wordt dus een "duur" biertje. :)

Ik kan geen maischtemperatuur of duur vinden, dus dacht ik gooi het op 63 graden voor lang genoeg en heet genoeg uitmaischen spoelen.

Heeft er nog iemand suggesties of verbeteringen?

Bij voorbaat dank.

db


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRock in Bocking
KenmerkBrewtoad Bock
Brouwdatum27-7-2016
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters25
Gewenst begin SG1071 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater41,5 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater19,2 liter
Spoelwater21,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur91 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC48,1 %3,700 kg3 EBC
Münchnermout type 234,3 %2,640 kg22 EBC
Viennamout6,8 %0,526 kg6 EBC
Carahell4,3 %0,333 kg20 EBC
Caramünch type 33,9 %0,300 kg140 EBC
Chocolademout (ontbitterd)2,6 %0,200 kg800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)10,0 %21 gr60 minuten18 EBU
Tettnanger (D)2,5 %28 gr30 minuten5 EBU
Spalter (D)4,0 %20 gr20 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2124 Bohemian Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter23°C
OpmerkingenStarter maken van minimaal 3 liter. (mrmalty OG 1075, 75% viability = 2.85 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C50 minuten2,5 l/kg


Jacques

Voor een hoger bockgehalte zou ik de percentages pilsmout en munichmout omdraaien.

RienP

Voor de balans zou ik persoonlijk de bitterheid iets verhogen naar 30-35 IBU. 
Verder sluit ik me aan bij Jacques.

Let wel op dat je bij het omzetten van de recepten dit doet op basis van percentages en niet op basis van absoluut gewicht. De gewichten van de mouten zijn namelijk voor iedereen anders als gevolg van verschil van je brouwsysteem. Als je niet omzet op basis van percentages, kan de balans van het bier wat anders worden. Het verschil hoeft niet groot te zijn, maar kan bijvoorbeeld net het verschil maken tussen een goed en een geweldig bier.

Lekker brouwen verder dit recept.  :brouwen:

Dirtbag

Bedankt voor de tips, het omrekenen had ik al gedaan, althans, ik heb eerst omgerekend naar de percentages en dat ingevuld maar toen had ik iets van 25% chocolademout. Toen kwam ik er achter dat brewtoad OZ en BZ door elkaar gebruikt.

Meer munich zou er voor zorgen dat het geheel moutiger gaag smaken toch?

Betreffende de meer hop, moet ik even over nadenken, ik ben niet echt een hop maniak :)
Volgens BrouwVisie "moet" een bock een ebu tussen de 15 tot 35 hebben, nu zit op 28.

mvg

db

Dirtbag

Recept aangepast.
Gist heb ik een smakpak geënt in 3 liter wort, dit startte zeer langzaam, het duurde twee dagen voordat het tot leven kwam. Ook de smakpak had er moeite mee om bol te gaan staan, productiedatum van april dit jaar. Ik heb er dus maar voor gekozen om nog een keer op te kweken in nogmaals 3,5 liter @1040. Deze leefde vanaf het begin goed dus nu heb ik voor mijn gevoel een mooie starthoeveelheid gist klaar staan.

Ik ga inderdaad voor meer munich en minder pils, ook de bitterheid ietsje toe laten nemen en verschoven naar het eind van het koken.

Morgen, of misschien toch zondag ga ik hem brouwen.


db

CiteerBasis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRock in Bocking
KenmerkBrewtoad Bock
Brouwdatum6-8-2016
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters25
Gewenst begin SG1071 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater41,7 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater19,4 liter
Spoelwater22,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur98 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC32,0 %2,479 kg3 EBC
Münchnermout type 250,0 %3,874 kg22 EBC
Viennamout7,0 %0,542 kg6 EBC
Carahell4,5 %0,349 kg20 EBC
Caramünch type 34,0 %0,310 kg140 EBC
Chocolademout (ontbitterd)2,5 %0,194 kg800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)12,6 %16 gr60 minuten18 EBU
Tettnanger (D)1,7 %40 gr30 minuten5 EBU
Spalter (D)4,3 %33 gr20 minuten8 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2124 Bohemian Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter23°C
OpmerkingenStarter maken van minimaal 3 liter. (mrmalty OG 1075, 75% viability = 2.85 liter.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C60 minuten2,5 l/kg
278°C1 minuten2,5 l/kg


Vergelijkbare Topics (7)

43451

Reacties: 13
Gelezen: 2118

24207

Reacties: 11
Gelezen: 4498

37349

Reacties: 7
Gelezen: 2033

13943

Reacties: 22
Gelezen: 5549

9765

Reacties: 22
Gelezen: 5954


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.