Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Behoorlijk zoet bier

Gestart door Fermon, 01-07-2016 11:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fermon

Medio mei heb ik een blond bier (9 liter) gebrouwen met voornamelijk pilsmout (78%) beetje tarwemout (15%), cara 120 (2.5%) en  kristal suiker (4,5%).
Ik heb de safale s04 als gist gebruikt, 9 gram (dit volgens mrmalty).
Het begin SG was 1.076.

De hoofdvergisting en na vergisting liepen vlot, zoals dat altijd gaat bij deze gist.
Het SG bleef hangen op 1.020, dit zoals voorspeld in BrouwHulp. Na de nagisting heb ik het jongbier nog gelagerd op 4 graden en dit 3 dagen.
Hierna gebotteld, nu een maand geleden, met 8 gram kristalsuiker per liter.

Nu kon ik gisteravond mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een flesje opengetrokken. Genoeg koolzuur, iets wat wel hoort bij 8 gram suiker, en een mooi compact gist sediment.
De geur was ook heerlijk, hij smaakte ook goed, maar de afdronk was ongelofelijk zoet, echt zoet.

Is de vergisting op de fles nog niet helemaal klaar? De s04 staat toch bekend om zijn snelle vergisting?
Ik heb het nog niet eerder meegemaakt.

Markiej87

Kun je je recept plaatsen?


Fermon

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW07
Naam receptZwaar Blond
Brouwdatum24-05-2016
BiertypeSterke Blonde
Volume10,0
Begin SG1,077 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,9%
Alcoholgehalte7,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
6,75 lWater uit Hardenberg8,02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l4 mg/l18 mg/l215 mg/l25 mg/l29 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,700 kgPilsmoutDingemans3 EBC76,1 %
0,450 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,0 %
0,084 kgCara 120Dingemans120 EBC2,4 %
0,225 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.2,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gHallertau Traditionbellen7,2%60 min.13,0 IBU
5,6 gCascadebellen9,7%60 min.11,0 IBU
11,3 gHallertau Traditionbellen7,2%10 min.5,9 IBU
5,6 gCascadebellen9,7%10 min.4,0 IBU
5,6 gHallertau Traditionbellen7,2%koudhop0,0 IBU
5,6 gCascadebellen9,7%0 min.0,0 IBU
5,6 gHallertau Traditionbellen7,2%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
9,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,7%
Start nagisting26-05-2016
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering01-06-2016
Temp. lagering4,0 °C


Fermon

Oh ik zie dat ik in  mijn eerste bericht andere hoeveelheden heb staan. Die in het recept kloppen. :o

hobbybob

1020 is natuurlijk "behoorlijk" hoog dat geeft een "zoet"bier.

Je maischschema zegt 60 min op 67 graden klopt dat? En is het niet per ongeluk iets hoger geweest?


Fermon

Inderdaad aardig hoog, maar toch de vergistingsgraad volgens fermentis.
Ik heb wel vaker zoeter bier, maar deze is echt mierzoet.
Kan het inderdaad zijn dat ik te hoge temperaturen heb gehad tijdens het maischen en er meer onvergistbare suikers zijn ontstaan?

Adrie

Onvergistbare suikers smaken maar heel weinig zoet. Op welke temperatuur heb  je het bier vergist?

Fermon

Gecontroleerd op 19 graden in een gistkast

Adrie

Als het bier echt mierzoet smaakt, denk ik toch aan nog niet vergiste bottelsuiker.

Fermon

Citaat van: Adrie op 01-07-2016  15:16 uAls het bier echt mierzoet smaakt, denk ik toch aan nog niet vergiste bottelsuiker.

Dat was mijn eerste gedachte ook, maar ik dacht dat er misschien  andere redenen waren omdat er al wel genoeg koolzuur was gevormd.
Ik zal het weer warm wegzetten en nog een maand wachten en dan weer proberen.

Juindorper

Ik heb dit onlangs ook gehad met een sterk blondbier die ik had vergist met Wyeast 1388 (Duvel).
Voor het bottelen smaakte het prima maar na de hergisting was het opeens extreem zoet. Het heeft wel een maand of 3 geduurd voordat ik het bier te drinken vond. Dat van jou is 1,5 maand oud dus ik zou het nog lekker even laten staan.

hobbybob

Extreem zoet vanwege die paar gram bottelsuiker :weetniet:

Geloof er geen snars van, 8 g/ltr is 2,4 g op 30 cl en 4 g op 50 cl

2,4 g is een theelepel(-tje) gooi dat eens door je thee of koffie ( das minder dan 30 cl ) en dan is het nog steeds niet erg zoet zelfs voor mij niet die nergens suiker in heeft.
Tevens is er wel hergisting geweest op fles omdat er koolzuurdruk is dus er is zeker een behoorlijk deel van die bottelsuiker verbruikt, dat kan echt niet de reden zijn,

De zoetbeleving ligt ergens anders maar zeker niet vanwege bottelsuiker.

hobbybob

Overigens zie ik dit staan:

Vergisting
Kenmerk   Waarde
Starttemp. vergisting   24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting   1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad   64,7%
Start nagisting   26-05-2016
Temp. nagisting   18,0 °C
Start lagering   01-06-2016
Temp. lagering   4,0 °C

Das 1030 en een SVG van 64%

Fermon

Citaat van: hobbybob op 01-07-2016  17:44 uOverigens zie ik dit staan:

Vergisting
Kenmerk   Waarde
Starttemp. vergisting   24,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting   1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad   64,7%
Start nagisting   26-05-2016
Temp. nagisting   18,0 °C
Start lagering   01-06-2016
Temp. lagering   4,0 °C

Das 1030 en een SVG van 64%

Dat is de sg na de hoofdvergisting, hierna overgeheveld voor de nagisting. Tijdens de nagisting heeft de gist er nog 10 punten afgesnoept.

Fermon

Citaat van: Juindorper op 01-07-2016  17:03 uIk heb dit onlangs ook gehad met een sterk blondbier die ik had vergist met Wyeast 1388 (Duvel).
Voor het bottelen smaakte het prima maar na de hergisting was het opeens extreem zoet. Het heeft wel een maand of 3 geduurd voordat ik het bier te drinken vond. Dat van jou is 1,5 maand oud dus ik zou het nog lekker even laten staan.

Vandaag weer een fles opengemaakt en geproefd... een woord: heerlijk!

Dus dit bewijst maar weer, geduld is een schone zaak.

Het bier is totaal niet meer zoet, heerlijk hoppig (vooral Cascade).

Vergelijkbare Topics (7)

1806

Reacties: 10
Gelezen: 12885

36709

Reacties: 6
Gelezen: 1519

29937

Reacties: 10
Gelezen: 2984

5936

Reacties: 12
Gelezen: 3790


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.