Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste moutbrouwsel: pale ale

Gestart door Haagse Wouter, 17-03-2016 17:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Haagse Wouter

Dag beste mensen,
Morgen ga ik het laatste deel van mijn brouwinstallatie ophalen en ben dan klaar om te brouwen!

Ben daarom bezig geweest met een recept maken.
Hop en gist moet nog gekocht worden dus kan ook zo gewijzigd worden. Voor de hopkeuze heb ik wat gezocht naar eerdere recepten en naar ingrediënten die een beetje betaalbaar waren.

Qua mouten heb ik op voorraad: Pils (3EC) , Pale (7EC) , Amber (50 EC) en Tarwe.
Heb daarom gekozen voor merendeels pale met wat amber.

Qua maischschema weet ik niet goed waarom hij het uitmaischen eerst geeft. In BrouwHulp heb gezegd dat het opwarmt naar 72 in 10 min en dan 15 minuten duurt, maar weet niet exact waarom die dat niet zo neer zet.

Ik ben benieuwd wat de experts van het recept vinden!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptEerste bier: Pale Ale
Brouwdatum05-04-2016
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Volume10,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,00 lWater uit Rijswijk 2015 (Monster)
1,00 gCaSO4
3,50 mlMelkzuur
2,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
64 mg/l9 mg/l52 mg/l181 mg/l51 mg/l89 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC92,6 %
0,200 kgAroma 50Dingemans50 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,8 l/kg
Uitmaischen67,0 °C10 min.15 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gMagnumpellets11,3%60 min.29,8 IBU
8,0 gBramling Crosspellets5,3%15 min.3,7 IBU
8,0 gBramling Crosspellets5,3%10 min.2,8 IBU
8,0 gBramling Crosspellets5,3%7 min.2,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


mbroek

Citaat van: Haagse Wouter op 17-03-2016  17:49 uQua maischschema weet ik niet goed waarom hij het uitmaischen eerst geeft. In BrouwHulp heb gezegd dat het opwarmt naar 72 in 10 min en dan 15 minuten duurt, maar weet niet exact waarom die dat niet zo neer zet.

Ik denk dat je start- en eindtemperatuur van de maischstappen niet goed staan.
Verder lijkt het recept wel dik in orde, misschien een tikje te bitter, maar dat is persoonlijk.



homoeccentricus

Je zou eigenlijk moeten beslissen wat je wil. In de titel spreek je van IPA, in het recept staat American pale ale, en je gebruikt Engelse hop. Dat zijn drie verschillende dingen...

Fermon

Waarom 2x de zelfde hop bij 15 min?

Haagse Wouter

Citaat van: mbroek op 17-03-2016  19:41 uIk denk dat je Start en Eind temperatuur van de maisch stappen niet goed staan.
Verder lijkt het recept wel dik in orde, misschien een tikje te bitter, maar dat is persoonlijk.

Hmm, ik weet het niet. Heb het nu nog een keer gedaan met dezelfde temperaturen en nu staat die goed.
Dank je wel! Ik hou meestal wel van wat bitter bier. Enige bier dat ik tot nu toe echt té bitter vond is Anchor IPA met een IBU van 65. Maar misschien is iets lager wel handig omdat ik niet zo bekend ben met de hoppen eigenlijk.

Citaat van: homoeccentricus op 17-03-2016  19:46 uJe zou eigenlijk moeten beslissen wat je wil. In de titel spreek je van IPA, in het recept staat American pale ale, en je gebruikt Engelse hop. Dat zijn drie verschillende dingen...

En magnum is Duits hihi. Daar heb je wel een punt ja.
Heb de categorie in het recept en de titel aangepast in elk geval. Dan is het in overeenstemming.
Maar maakt dat uit het mixen van hop e.d. voor de stijl? Is dat niet aan te raden. Zijn de hopsmaken van de landen zo karakteristiek? Of zijn er ook Duitse hoppen die typisch Amerikaans smaken b.v.?

Citaat van: Vrumona op 17-03-2016  19:56 uWaarom 2x de zelfde hop bij 15 min?

Hmm ja das waar, weet niet meer waarom eigenlijk. Heb er eentje aangepast naar 10 min.

seed7

Citaat van: homoeccentricus op 17-03-2016  19:46 u[...] In de titel spreek je van IPA, [...] en je gebruikt Engelse hop. Dat zijn drie verschillende dingen...

Mooie post Edwardiaanse IPA, toch?

En wat Amerikaans betreft, een van de voorouders van Bramling-X, Monitoban, komt uit noord-Amerika.

Ingo

homoeccentricus

Voor mij niet gelaten. Het is allemaal kwestie van er een draai aan te geven. Misschien een mogelijkheid voor de vrije klasse op het ONK?

Haagse Wouter

Citaat van: homoeccentricus op 17-03-2016  20:13 uVoor mij niet gelaten. Het is allemaal kwestie van er een draai aan te geven. Misschien een mogelijkheid voor de vrije klasse op het ONK?

Ik wil wel een keer een GUANZSCPA maken, German UK American New Zealand Slovenian Chech Pale Ale

Haagse Wouter

Heb het gisteren gemaakt en ingezet. Ik dacht eerst, er gebeurd weinig.
Maar nu borrelt het toch zo nu en dan (met een cylindrisch slot, zwanenhals gaat zo hard dat het irritant is). Wel heel weinig schuim op het bier, maar de CO2 stroomt eruit dus wat deert het. Jammer dat we nog zo lang moeten wachten tot een drinkbaar bier!

SKABRAM

Citaat van: Haagse Wouter op 06-04-2016  11:05 uWel heel weinig schuim op het bier, maar de CO2 stroomt eruit dus wat deert het.

De US-05 is bij mij ook nooit een echte schuimer geweest, bieren waren er niet minder om :)

Haagse Wouter

Citaat van: SKABRAM op 06-04-2016  11:17 uDe US-05 is bij mij ook nooit een echte schuimer geweest, bieren waren er niet minder om :)

Goed om te horen, dank je!

Fermon

Inderdaad... Bij mij schuimt de US 05 ook bijna niet in het gistvat.
Na 6 weken in de fles een mooie laag schuim op mijn ipa  :D

Haagse Wouter

Nu na 5 dagen de SG op 1.018. Nog een maar puntjes te gaan.

Heb helaas wel lopen te rotzooien met het overhevelen. Werd gedwongen om de hevel opnieuw te starten door aan te zuigen. Hopelijk geen infectie.

Johannesdeloper

Citaat van: Haagse Wouter op 10-04-2016  20:30 uNu na 5 dagen de SG op 1.018. Nog een maar puntjes te gaan.

Heb helaas wel lopen te rotzooien met het overhevelen. Werd gedwongen om de hevel opnieuw te starten door aan te zuigen. Hopelijk geen infectie.

Er zijn een paar truukjes om 'mondcontact' te voorkomen.
- koop deze hevel: http://www.Brouwmarkt.nl/hevel-uitschuifbaar-type-109050-met-kraan-en-droesemkop.html
  ( ik heb dat ding maar je loopt een risico door lucht in je wort te pompen)
- vul je slang met water en door de slang naar het laagste punt te brengen, werkt het communicerende vaten principe en hoef je de slang niet met je mond aan te raken
-  Gebruik een vat met een kraan en een slang daaraan. Gewoon vat wat hoger zetten en hij loopt vanzelf leeg.
Ik heb gemerkt dat bij een gistvat je door schuinhouden heel precies het wort kunt over tappen en de gist kunt achterlaten. Met een hevel zuig je of te veel gist mee, of je houdt teveel wort over.

Haagse Wouter

Citaat van: Johannesdeloper op 10-04-2016  21:08 uEr zijn een paar truukjes om 'mondcontact' te voorkomen.
- koop deze hevel: http://www.Brouwmarkt.nl/hevel-uitschuifbaar-type-109050-met-kraan-en-droesemkop.html
  ( ik heb dat ding maar je loopt een risico door lucht in je wort te pompen)
- vul je slang met water en door de slang naar het laagste punt te brengen, werkt het communicerende vaten principe en hoef je de slang niet met je mond aan te raken
-  Gebruik een vat met een kraan en een slang daaraan. Gewoon vat wat hoger zetten en hij loopt vanzelf leeg.
Ik heb gemerkt dat bij een gistvat je door schuinhouden heel precies het wort kunt over tappen en de gist kunt achterlaten. Met een hevel zuig je of te veel gist mee, of je houdt teveel wort over.

Dat is hoe ik het gedaan heb hihi. Het probleem kwam juist door de droesemkop. Die kop zit best hoog (al bij 5 liter over ongeveer) daardoor raakte de hevel leeg.
Je bedoelt het gistvat schuinhouden en dan via de kraan het wordt overgieten?

Qua smaak vind ik de hopsmaak nog niet echt uitgesproken. Is dat iets dat pas na verloop van tijd komt? Of kan ik misschien beter nu wat gaan dry hoppen als ik niet tevreden ben?

Johannesdeloper

Citaat van: Haagse Wouter op 10-04-2016  21:15 uDat is hoe ik het gedaan heb hihi. Het probleem kwam juist door de droesemkop. Die kop zit best hoog (al bij 5 liter over ongeveer) daardoor raakte de hevel leeg.
Je bedoelt het gistvat schuinhouden en dan via de kraan het wordt overgieten?

Qua smaak vind ik de hopsmaak nog niet echt uitgesproken. Is dat iets dat pas na verloop van tijd komt? Of kan ik misschien beter nu wat gaan dry hoppen als ik niet tevreden ben?
Hangt natuurlijk van de wijdte van je vat af, hoeveel je overhoudt. Je kunt het vat meteen al schuin zetten bij het overhevelen en dan die droesemkop op het laagste punt houden. Het werkt toch zo dat zodra die droesemkop onder het vloeistof niveau is, hoef je alleen maar het pompgedeelte op en neer te bewegen, hoef je echt niet te zuigen.
Feit is dat er tussen de eerste vergisting en de eerste 2 weken van de vergisting op fles nog heel wat met de smaak gebeurt.
Allereerst zorgt de koolzuur voor een veel sprankelender smaak. Verder ontstaat een mooie gelaagdheid in de smaak van bitter, zuur, zoet en alcoholisch.
Met koudhopen krijg je alleen hoparoma toegevoegd, geen hopbitterheid. Voor een IPA zou ik zeker koudhoppen.

Haagse Wouter

Ja dat is waar. Ik moet sowieso een nieuwe hevel kopen (heb degene die je nu geeft weten te slopen. Heb de hevelclip op het dikke gedeelte gedrukt en nu is dit kapot geknepen), zit eraan te denken om deze te kopen. http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/bierbrouw-gereedschap/hevels/automatische-hevel-met-droesemkop-en-slang-voor-10-34-ltr-flessen-maxi.html

Is lastig te bepalen. Toch nog wat dry hop, of niet. Ik kan morgen op zich nog 20g hop erin gooien, maar ik heb alleen pellets en hopzakjes. Weet niet hoe prettig dat nu is om te gaan doen. Kan het ook zo laten en kijken wat het wordt natuurlijk.

Haagse Wouter

SG= 1.014.
Bijna of al klaar, meet zondag nog is om te kijken of er iets verbeterd is.

De smaak is extreem verbeterd. Vind het niet echt IPA'ig smaken maar meer als een soort van Engelse Bitter. Wellicht niet verbazingwekkend want het is Engelse hop. Maar wat ik een kenmerkende IPA smaak vind zijn waarschijnlijk Amarillo, Cascade en citra hoppen (als ik het smaakprofiel bekijk). Vind het goed genoeg om niet het bier in het maatglas weg te gooien, drink het lekker op. Mag alleen beetje koolzuur in haha!

Je hebt wel verbazingwekkend veel bier nodig per SG meting. Gaat om best wat bier als je na de hoofdgisting meet en twee keer om de eindgisting te bepalen!

emiel1

Citaat van: Haagse Wouter op 15-04-2016  13:51 uJe hebt wel verbazingwekkend veel bier nodig per SG meting. Gaat om best wat bier als je na de hoofdgisting meet en twee keer om de eindgisting te bepalen!
Daar is een refractometer heel handig voor, want de waarde van de meting is misschien niet heel betrouwbaar tijdens en na de vergisting, maar om te kunnen zien of er nog activiteit is is het een perfect ding. Ik gebruik mijn hydrometer maar 1 keer en dat is bij het bottelen (maar ook daar zo je eventueel met omrekening een refractometer kunnen gebruiken)

Haagse Wouter

Citaat van: emiel1 op 15-04-2016  14:01 uDaar is een refractometer heel handig voor, want de waarde van de meting is misschien niet heel betrouwbaar tijdens en na de vergisting, maar om te kunnen zien of er nog activiteit is is het een perfect ding. Ik gebruik mijn hydrometer maar 1 keer en dat is bij het bottelen (maar ook daar zo je eventueel met omrekening een refractometer kunnen gebruiken)

Dat is wel een goede ja! Ik had er geen vanwege onbetrouwbaarheid, maar dat maakt niets uit voor vergisting volgen natuurlijk.

Kun je eigenlijk de hydrometer niet gewoon in de mandfles laten tijdens de vergisting. Rustig bekijken dan.

tdp

Hoezo onbetrouwbaar? Gebruik altijd een refractometer, dit naar volle tevredenheid! Wel altijd omrekenen tijdens de vergisting, maar dit is prima af te vangen met BrouwVisie of BrouwHulp.

Groet,
de TDP

ciesvandekwis

Refracto kan je zeker op het eind van de gisting bijna dagelijks gebruiken om te bepalen of het SG nog zakt de laatste dagen. Zolang je maar omrekent (Bx in rekencentrum BrouwVisie bijvoorbeeld).

Mijn trucje voor snelle meting zonder vat of kraan open te doen : waterslot eraf, breinaald (effe in vlam of wat alcohol) of ander lang staafje (rietje) door het slotgaatje steken tot in wort, voorzichtig eruit en druppel op refractometer doen. Refractometer dicht (en 1/2 minuut wachten) en meting aflezen. Waterslot terug erop. Je prikt dan door CO2 deken heen : geen lucht of verstoring van je bier.

Haagse Wouter

Dank jullie wel voor de goede tips! Is misschien wel een idee om een refractometer is aan te schaffen.

Zit er eigenlijk aan te denken om voor de eindbepaling is te zoeken naar wat protocollen voor chromatografie (denk dat die er voor GC of HPLC wel zijn). Heb deze tot mijn beschikking op de universiteit en kan misschien wel een programmaatje opstellen om alcohol en alfa-zuurgehalte bepalingen te doen.

Hay

Die hydrometer in je mandfles of vat kan natuurlijk, maar wel zorgen dat ie heel goed schoon en ontsmet is.
Ik doe dat wel altijd als ik ga overhevelen naar mijn bottelvat, dan ontsmet ik die hydrometer eerst goed en meet dan in het vat.
Dus ik hoef maar een keer een buisje af te tappen en dat is na de hoofdgisting.

Haagse Wouter

Bijna 2 maanden verder is het bier goed op smaak.
Qua smaak niet al te ingewikkeld, licht kruidig, zwarte bes, met voldoende bitterheid.

Alleen het schuim wil niet echt blijven. Misschien mee te maken dat er vergist is zonder temperatuurcontrole.
Binnenkort wil ik misschien is proberen om dit bier opnieuw te maken, nu met lagere temperatuur vergisten.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.