Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat ging er fout

Gestart door Willy-en-co, 08-06-2016 00:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Willy-en-co

Hallo allemaal
Ik heb gisteravond een poging gedaan om een sterke blond te brouwen maar dat is niet helemaal goed gegaan in vergelijk wat BrouwHulp aangaf.
Ik heb hier eerst op de site gekeken wat andere allemaal zo beetje deden met recepten en ingrediënten. Daar op heb ik zelf een recept bedacht en uitgewerkt in BrouwHulp. Volgens BrouwHulp zal mijn begin SG op 1074 uit moeten komen. Maar na het brouwen kwam de meter niet veder dan 1054. Nu had ik tijdens het koken de deksel op de pan gelaten waardoor het wort flink in de kook ging zal het hier door komen dat het SG lager is geworden. Ik heb nu ook voor het eerst een Wyeast gist gekocht maar moet zegen dat het nog best lastig is met die verpakkingen. Voor mijn gevoel had ik het binnenzakje kapot gemaakt maar toen ik het open maakten was dat dus niet zo. Kan je dit als nog allemaal er bij gieten of moet je echt eerst op laten starten met de proteïne die er in zitten.

Dit is wat ik in BrouwHulp er in heb gezet. Ik heb allen spullen gebruikt die ik in huis had.

Batch grote: 10 liter
Gist: Wyeast 1214
Kooktijd: 60 min
Spoelen tot 12,5 liter

Ingrediënten:

Pilsmout         2900 gram
Cara 120.       0088 gram
Bruine kandij    250 gram

Hop:

Northern brewer        7 g bij 60
Hallertau Hersbrucker   7 g bij 60
Hallertau Hersbrucker   5 g bij 10
Hallertau tradition.     5 gr bij 10

Kruiden:

Komijnzaad 1 g bij 10
Koriander    4 g bij 10

Maichen:

30 min op 63
30 min op 73
02 min op 78

Haagse Wouter

Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat het volume was van je wort na het koken met hop.
Als je de deksel erop laat waardoor je minder verdampt dan heb je meer wort en dus een lager SG.

Willy-en-co

Ik heb zo rond de 10,5 a 11 liter in het vat zitten.
Heb van morgen ook de gist er bij gegooit van uit me emyer fles het waterslot was daar van al bezig met borrelen.

Haagse Wouter

Is sowieso een liter meer dan je doel.
Maar zoveel lager SG moet je iets van 3.5 liter water teveel hebben.

Willy-en-co

Of toch te weing suikers uit me mout gehaalt of te weing suiker in de  kandij( lijkt me niet).

Juindorper

Je weet dat je een pak Wyeast eerst op moet laten bollen toch zeker?
Dat kan dus alleen als het binnenzakje kapot is.

Willy-en-co

Weet ik maar dat hat ik dus niet goed gedaan en er veder niet meer naar gekeken. Dus toen ik het open maakte dacht ik van: Ow ja kak het is niet goed gegaan. Dus toen heb ik het gist met de inhoud van het binnenzakje in een emyer fles gedaan met een waterslot er op. En dit stond vanmorgen te borrelen en heb ik het dus bij me wort gegooid. En die staat op dit moment lekker te gisten als ik zo naar het waterslot kijk.

DJ

Gisten zal dan in het begin wat minder zijn en dan op gang komen laat je de batch iets, paar dagen, langer staan.

Vergelijkbare Topics (7)

14911

Reacties: 30
Gelezen: 15174

37875

Gestart door Emanuel


Reacties: 3
Gelezen: 1746

8201

Reacties: 98
Gelezen: 28483

33026

Reacties: 2
Gelezen: 1169

31294

Reacties: 3
Gelezen: 2122

06-04-2016 19:18 u
door homoeccentricus

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.