Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Witbier nav prijswinnend recept

Gestart door Michielfm, 07-03-2016 21:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Michielfm

Dit is een afgesplitst topic. Het board Bewezen recepten is namelijk een eregalerij en niet bedoeld als een platform voor bieren die naar aanleiding van een prijswinnend recept gebrouwen worden.



Citaat van: R.Vermerris op 12-10-2015  20:27 uOBBK 2015 A3 Witbier
Naam brouwers:  Peter en Rene Vermerris
Lid van De Deltabrouwers, Goes
Brouwdatum:  3 mei 2015
Botteldatum:  28 mei 2015

Biertype: Witbier
Volume: 40 liter
Begin SG: 1054 (13.8 Brix)
Eind SG: 1015
Kleur:  <10 EBC
Berekende bitterheid:  23 EBU
Berekend alcohol %: 5.6 vol%

Mout
5250 gram  Pilsmout  3 EBC
5250 gram  Tarwemout 3 EBC

Totaal: 10500 gram stort

Kruiden / additieven
Koriander: 24 gram (laatste 10 minuten meegekookt)
Sinaasappelschil:  25 gram (laatste 10 minuten meegekookt)

Water
Brouwwater:  55 liter
Spoelwater:  11 liter (aangezuurd tot pH = 5.8 met melkzuur)
Totaal:  66 liter

Maischschema
Temperatuur in °C:  55 / 63 / 72 / 78
Tijd in minuten :      15 / 30 / 20 / 5

Hop
Cascade, Bloemen  7.2 %, 51.2 gram, 70 minuten meegekookt

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 70 minuten
Kookpan inhoud: 70 Liter

Vergisting
WB-06 korrelgist (2 zakjes)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Vergisting uitgevoerd in 2x 20 liter
Hoofdgisting:  14 dagen bij 20 gr C
Nagisting:  11 dagen bij 20 °C
Suiker voor gisting op fles: 6 gram/liter

Klassering: 3e plaats klasse A – 85 punten  :brouwen:


Hallo daar,

Ik ben aan het overwegen om dit biertje te brouwen als mijn 2e brouwsel.
Mijn 1e bier was een starterspakket IPA bier, out of the box brew via reeds geschroot mout. Goed om die brouw-microbe te pakken te krijgen maar de term 'brouwen' maar in lichte mate waardig.
Aangezien ik nog maar minieme ervaring heb met het brouwen had ik dus enkele vragen voor jullie met betrekking tot dit recept en de aankopen die ik ervoor wil doen. Ik zou het recept graag uitvoeren op kleinere schaal met gebruik van mijn fermentatieflesjes van 3,8L (1 gallon) en 5L = 8,8l . Ik dacht mijn aankopen te doen op Brouwmarkt.nl aangezien deze iets goedkoper uitkomen als deze op Brouwland.be.

Wat ik dacht te kopen:
- WB-06 Korrel gist --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/fermentis-biergist/fermentis-safbrew-wb-06-bovengistend-11-5-gram.html Ik vermoed dat ik deze aan de gekoelde wordt moet toevoegen inde fermentatie fles en dan opschudden?
- Cascade Hop bloemen --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/hop-kruiden/usa-hops/hop-bloemen-usa/hopbloemen-Cascade-100-gram.html Deze kook ik mee gedurende de volledige 70 minuten? Aangezien dit een aroma hop is verbaasd het mij dat deze er vanaf het begin bij moet, kan iemand dit verklaren?
- Koriander --> http://www.Brouwmarkt.nl/koriander-zaad-heel-100-gram.html hoe kan ik deze best malen met de schrootmolen die ik ga kopen (zie hieronder) of best grinden in een mortier?
- Schrootmolen --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/mout-granen/mout-graanmolens/arsegan-moutmolen-basic-gietijzer.html
- 1kg Dingemans Pilsmout --> http://www.Brouwmarkt.nl/premium-quality-pilsmout-2-5-4-ebc-1-kilo.html
- 1kg Dingemans Tarwemout --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/mout-granen/dingemans-mouten/tarwe-mouten/premium-quality-tarwemout-licht-2-5-3-5-ebc-1-kilo.html deze heeft wel maar een stortingsgraad van 'maar' 70% ik weet niet of dit een probleem kan vormen?

Met deze hoeveelheden zou ik dan omgerekend 7,6l wort kunnen maken, ik zal dezelfde verhoudingen van alle ingrediënten gebruiken.
Aangezien ik dus al mijn mout zal opgebruiken is dit geen probleem, het gist en hop zal echter niet volledig benut worden tijdens dit process. Kan deze eventueel bewaren op een bepaalde manier?


Alvast enorm voor bedankt voor jullie advies ik kijk enorm uit om de producten te bestellen en aan het brouwen te beginnen!
groetjes,
Michiel

Paard

He, het is wellicht een idee om je eerst wat verder in te lezen. Veel van je vragen zijn van een wel heel basaal niveau en kun je door zelf wat onderzoek te doen ook beantwoorden.

Verder is het een prima recept en ik zou wel iets groter inkopen, voor twee of drie recepten, ook de basismouten kun je niet genoeg van hebben.

Als laatste kun je ook nog bij Van der Kooy kijken of die nog voordeliger is.

Succes ermee.

bjorri

Citaat van: Michielfm op 07-03-2016 &nbsp;21:03 uWat ik dacht te kopen:
- WB-06 Korrel gist --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/fermentis-biergist/fermentis-safbrew-wb-06-bovengistend-11-5-gram.html Ik vermoed dat ik deze aan de gekoelde wordt moet toevoegen inde fermentatie fles en dan opschudden?
- Cascade Hop bloemen --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/hop-kruiden/usa-hops/hop-bloemen-usa/hopbloemen-Cascade-100-gram.html Deze kook ik mee gedurende de volledige 70 minuten? Aangezien dit een aroma hop is verbaasd het mij dat deze er vanaf het begin bij moet, kan iemand dit verklaren?
- Koriander --> http://www.Brouwmarkt.nl/koriander-zaad-heel-100-gram.html hoe kan ik deze best malen met de schrootmolen die ik ga kopen (zie hieronder) of best grinden in een mortier?
- Schrootmolen --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/mout-granen/mout-graanmolens/arsegan-moutmolen-basic-gietijzer.html
- 1kg Dingemans Pilsmout --> http://www.Brouwmarkt.nl/premium-quality-pilsmout-2-5-4-ebc-1-kilo.html
- 1kg Dingemans Tarwemout --> http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/mout-granen/dingemans-mouten/tarwe-mouten/premium-quality-tarwemout-licht-2-5-3-5-ebc-1-kilo.html deze heeft wel maar een stortingsgraad van 'maar' 70% ik weet niet of dit een probleem kan vormen?

Korrelgist kan je inderdaad op je wort/jongbier uitstrooien. Schudden of roeren is niet nodig. Het hele zakje gebruiken want bewaren gaat toch niet.

Zoals paard al aangeeft zijn mouten per kilo onwaarschijnlijk duur. Als je toch al investeert in spullen overweeg dan gelijk 25 kg zakken van pilsmout en tarwemout.  Een iets ruimer vergistingsvat of emmer lijkt me dan ook voor de hand liggen.

Je recept geeft 50% van beide mouten aan dus die 70%  blijf je ruim onder.

Hoe ga je koelen?

Je hoeveelheid is wel wat klein. hou er ook rekening mee dat een gistvat zeker 20% kopruimte nodig heeft.

Vergis je ook niet in verzendkosten. Als een van de leveranciers min of meer in de buurt is dan kan rijden al snel uit.

Eric v B

Korianderkorrels fijn maken in een vijzel. Hoe heb je het recept omgezet van 40 liter naar 4 liter?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerktest
Naam recept
Brouwdatum07-03-2016
BiertypeWeizen
Volume8,0
Begin SG1,057 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,2%
Alcoholgehalte5,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement72,9 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
7,00 lVenlo water.7,66 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l60 mg/l15 mg/l23 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCascadebellen7,7%70 min.25,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

22330

Reacties: 5
Gelezen: 1701

1488

Reacties: 12
Gelezen: 8863

31585

Reacties: 1
Gelezen: 1630

25596

Gestart door de feyter


Reacties: 11
Gelezen: 3542


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.