Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Single hop ipa

Gestart door Fermon, 04-03-2016 18:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fermon

Ik wil binnenkort een ipa brouwen.
Nu ben ik nog niet bekend met de hopsoorten/smaken en wil ik dus 1 soort hop gebruiken om de smaak/aroma's van deze hop te leren kennen.
Als ik meerdere hopsoorten toevoeg kan ik de smaken/aromas's niet meer onderscheiden denk ik.

Hierbij mijn recept.
Het betreft een high grafity recept gemaakt in BrouwHulp.

graag jullie mening

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW05
Naam receptIPA
Brouwdatum22-02-2016
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume7,5
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Zutphen4,25 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC43,5 %
1,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC43,5 %
0,300 kgCara 120Dingemans120 EBC13,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCascadebellen9,7%60 min.23,4 IBU
10,0 gCascadebellen9,7%30 min.17,9 IBU
10,0 gCascadebellen9,7%10 min.8,5 IBU
20,0 gCascadebellen9,7%0 min.0,0 IBU
20,0 gCascadebellen9,7%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafale American (US-05)bovengist


Tjardo

Prima recept, ik zou echter de cara 120 max 5% storten...

Markiej87

Citaat van: Tjardo op 04-03-2016  18:47 uPrima recept, ik zou echter de cara 120 max 5% storten...
Waarom?  :weetniet:

RienP

Aandeel caramout is erg veel voor een IPA inderdaad. Ik heb geen ervaring met high gravity brouwen bij IPA`s. Dus geen idee hoe de bitterheid en hopsmaak/aroma ervaring zal zijn. Naar hoeveel liter wil je verdunnen?

Tjardo

Citaat van: Markiej87 op 04-03-2016  19:00 uWaarom?  :weetniet:

Ik heb eens een IPA gebrouwen met 10% cara 120, was minder droog/fris/doordrinkbaar dan ik had gehoopt, met andere woorden iets te veel body voor een IPA naar mijn idee. Ik wil mijn IPA graag fris, fruitig en goed doordrinkbaar  :proost:

Fermon

Bedankt allemaal.

Citaat van: RienP op 05-03-2016  01:00 uAandeel caramout is erg veel voor een IPA inderdaad. Ik heb geen ervaring met high gravity brouwen bij IPA`s. Dus geen idee hoe de bitterheid en hopsmaak/aroma ervaring zal zijn. Naar hoeveel liter wil je verdunnen?

Mijn eind volume, dus het volume  in het gistvat  is 7,5 liter. De bitterheid is al berekend door BrouwHulp, dus deze is 50 ibu in het gistvat zoals het in het recept staat aangegeven.

Wil wel meer brouwen maar dat zit er nog niet in(klein volume brouwketel)

Hieronder mijn aangepast recept:

een deel caramout vervangen door Münchenermout(dit alleen om de kleur boven de 20 te houden)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkFW05
Naam receptIPA
Brouwdatum22-02-2016
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume7,5
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Zutphen4,25 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC43,5 %
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC43,5 %
0,150 kgMünchenermoutDingemans15 EBC6,5 %
0,150 kgCara 120Dingemans120 EBC6,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCascadebellen9,7%60 min.23,3 IBU
10,0 gCascadebellen9,7%30 min.17,8 IBU
10,0 gCascadebellen9,7%10 min.8,4 IBU
20,0 gCascadebellen9,7%0 min.0,0 IBU
20,0 gCascadebellen9,7%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafale American (US-05)bovengist


Brouwers

Ik zou de 30 min gift veranderen in een 20 min gift, geeft je net wat meer smaak uit de hop. Verschil in bitterheid kan je compenseren door iets meer tijdens de 60 min gift toe te voegen.

Paard

Zo brouwen, wordt lekker bier zo.

Vergelijkbare Topics (7)

31954

Gestart door Lincolnm3


Reacties: 4
Gelezen: 1531

09-07-2016 21:30 u
door Erick
24451

Reacties: 23
Gelezen: 8754

39887

Gestart door Arne8


Reacties: 5
Gelezen: 1220

9336

Reacties: 17
Gelezen: 7868

7053

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 50
Gelezen: 12826


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.