Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Maischschema American Weizen

Gestart door de badkamer, 28-02-2016 20:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de badkamer

Na twee heerlijke American wheat ales (Brooklyn & Brouwerij t'IJ) wil ik (vrijdag) ook een poging wagen. Nu heb ik een vraag:
Ik heb een recept gevonden uit een boek en heb deze aangepast. Nu lees ik over verschillende maischschema's met kruidnagelrust e.d. . Het is mijn doel om een lekker citrusachtige weizen te brouwen. Moet ik mijn maischschema (hieronder) aanpassen? Ik heb verschillende gisten in huis waaronder een Bavarian Weizen M20 (Mangrove Jack) en de Us 05 (Fermentis) . Ik wilde de laatste gebruiken omdat ik denk dat deze de hoparoma's beter tot hun recht laat komen.


Naam recept Bennie Weizen
Brouwdatum 26-02-2016
Biertype Amerikaans tarwebier
Volume 11,5 l
Begin SG 1,060 SG
Berekende kleur (Morey) 9 EBC
Berekende bitterheid (Rager) 38 IBU
Brouwzaalrendement 75,0 %
Kooktijd 70 min.

8,98 l Water uit Zutphen
8,17 l Spoelwater

1,583 kg Lichte tarwemout Dingemans 3 EBC 51,7 %
1,326 kg Pilsmout Dingemans 3 EBC 43,3 %
0,153 kg Cara-pils Weyermann 4 EBC 5,0 %


Stap 1 67,0 °C 1 min. 60 min. 1,7 l/kg
Stap 2 78,0 °C 1 min. 3 min. 2,9 l/kg

6,1 g Simcoe pellets 12,9% 60 min. 22,7 IBU
15,0 g Cascade bellen 5,5% 10 min. 4,3 IBU
15,0 g Simcoe pellets 12,9% 10 min. 11,1 IBU
15,0 g Simcoe pellets 12,9% koudhop 0,0 IBU
15,0 g Cascade bellen 5,5% koudhop 0,0 IBU


Safale American (US-05) bovengist


tdp

Als je een weizen wil brouwen, zou ik voor de Mangrove's Jack gaan ipv de US-05, wil je een tarwebiertje waarin de hoparoma de overhand heeft: de US-05. Dit geldt ook wel voorde kruidnagelrust. Inmaischen op een lagere temperatuur is ook wel aan te raden, aangezien je tarwestort, durf zelf even niet aan te geven op welke temperatuur.

Groet,
de TDP


RienP

De vraag is of je een Weizen of een Wheat-ale wilt brouwen. Als je een Weizen wil dan kun je beter een Weizengist gebruiken en eventueel een kruidnagelrust toepassen. Anders zou ik je maischschema en gist zo houden.
In beide gevallen zou ik de bitterheid iets verlagen: maximaal 25-30 IBU

Ik heb al een aantal keer met 50% tarwemout gebrouwen en dat geeft geen problemen bij een 1-staps schema op 67 ºC

homoeccentricus

Indien je echt een American wheat wil brouwen dan gebruik je best de US-05, want het hoppige karakter in combinatie met de tarwe moet overheersen, niet de fenolen (kruidnagel) of gistsmaak. Gewoon op zijn Amerikaans een uurtje maischen aan 66C en vergisten aan 18C of zo.

de badkamer

Citaat van: homoeccentricus op 29-02-2016  13:21 uIndien je echt een American wheat wil brouwen dan gebruik je best de US-05, want het hoppige karakter in combinatie met de tarwe moet overheersen, niet de fenolen (kruidnagel) of gistsmaak. Gewoon op zijn Amerikaans een uurtje maischen aan 66C en vergisten aan 18C of zo.

Ik wil inderdaad een Wheat ale brouwen. Haal ze door elkaar. Bedankt voor de input!

Vergelijkbare Topics (7)

27249

Gestart door luftie


Reacties: 8
Gelezen: 2716

42823

Reacties: 10
Gelezen: 1378

21461

Gestart door merijndr


Reacties: 26
Gelezen: 10526

39267

Reacties: 3
Gelezen: 1169

4483

Reacties: 9
Gelezen: 5692

37014

Reacties: 11
Gelezen: 2125

35471

Gestart door Wim67


Reacties: 2
Gelezen: 2213


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.