Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Op welke temperatuur gist toevoegen

Gestart door RayVelcoro, 12-12-2015 14:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RayVelcoro

Ik ben van plan om mijn pils met Saflager Lager (W-34/70) op 13 graden te vergisten. Tot welke temperatuur moet ik mijn wort koelen en op welke temperatuur voeg ik de gist toe aan het brouwsel?

William

Ik voeg ondergisters meestal toe op een temperatuur 2°C hoger dan de doeltemperatuur. Je maakt het de gist hiermee wat gemakkelijker om te starten en de eerste tekenen van vergisting duurt bij een ondergist doorgaans lang zodat de werkelijke start bij de doeltemperatuur zal zijn.

RayVelcoro


klan85

Hoelang duurde het voordat het op gang kwam?
Ik heb dezelfde gist gister toegevoegd op 15 ºC . Vergisting op 13 ºC.

Nu las ik (te laat) in een specificatie dat je het gist moet 'starten' op 20 ºC.

Heb wel geduld hoor :P gister gebrouwen, vanmiddag begon er heel voorzichtig een paar schuimhoopjes te ontstaan.

Jacques

Citaat van: klan85 op 17-01-2016  19:30 uNu las ik (te laat) in een specificatie dat je het gist moet 'starten' op 20 ºC.

Voor een starter is 20 ºC prima. Maar voor de hoofdgisting is dit geen goed idee. Je krijgt door op deze temperatuur te starten veel bijsmaakjes. Beter is het de hoofdgisting te starten op de temperatuur waarop je de hoofdgisting wilt uitvoeren.

klan85

Ok, even geduld dus.
Er stond vanmorgen al wel druk op de deksel, maar aan het waterslot was nog niks te zien.

ciesvandekwis

Een lager kan je met volgende methode korter vergisten, werkte in ieder geval prima voor de mijne:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29747.msg464003.html#msg464003

Adrie

Ik voeg mijn ondergisten altijd toe bij een paar graden onder de gewenste vergistingstemperatuur en warm dan direct op naar de vergistingstemperatuur. Mits voldoende gist toegevoegd werkt dit perfect. De vergisting loopt dan zo clean, dat je eigenlijk nooit een diacetylrust hoeft te houden.

seed7

Citaat van: Adrie op 18-01-2016  11:24 uIk voeg mijn ondergisten altijd toe bij een paar graden onder de gewenste vergistingstemperatuur en warm dan direct op naar de vergistingstemperatuur. [...]

Hier vrijwel het zelfde en ook voor bovengisters, 1 a 2 °C onder de gewenste gistingstemperatuur en de temperatuurcontrole gaat pas aan als de gist de gewenste temperatuur zelf bereikt heeft. Lukt met mijn kleine hoeveelheden niet altijd.

Ingo

DenMaarten

Citaat van: seed7 op 18-01-2016  11:51 uHier vrijwel het zelfde en ook voor bovengisters, 1 a 2 °C onder de gewenste gistingstemperatuur en de temperatuurcontrole gaat pas aan als de gist de gewenste temperatuur zelf bereikt heeft. Lukt met mijn kleine hoeveelheden niet altijd.

Ingo

Bij mij hetzelfde verhaal. Ik stel de vergistingstemperatuur wel al in maar dan zonder de stekker van de verwarming er in.  En sinds ik dat zo doe heb ik cleanere bieren en zelden meer een smaakafwijking.


Ronnie

Citaat van: Adrie op 18-01-2016  11:24 uIk voeg mijn ondergisten altijd toe bij een paar graden onder de gewenste vergistingstemperatuur en warm dan direct op naar de vergistingstemperatuur. Mits voldoende gist toegevoegd werkt dit perfect. De vergisting loopt dan zo clean, dat je eigenlijk nooit een diacetylrust hoeft te houden.

Interessant, vooral dat je dan geen diacetylrust meer dient te doen.
Ik zou eens willen hergisten met lagergist i.p.v. bottelgist op een zeer koud gelagerd hoge gistingsbier dat goed uitgegist is EN kraakhelder is en vermoedelijk niet veel gist meer bevat.

Dan om te bottelen: met een lagergist de bottelsuiker vergisten op die manier, zodat ik het koud kan hergisten.
Of heeft dit geen zin, wat denk je Adrie?

Jacques

Citaat van: Adrie op 18-01-2016  11:24 uIk voeg mijn ondergisten altijd toe bij een paar graden onder de gewenste vergistingstemperatuur en warm dan direct op naar de vergistingstemperatuur. Mits voldoende gist toegevoegd werkt dit perfect. De vergisting loopt dan zo clean, dat je eigenlijk nooit een diacetylrust hoeft te houden.

Dit is een methode die ik sinds ik vorig jaar in Amerika ben geweest ook toepas bij bovengistende bieren. Van de brouwers die ik daar gesproken heb begreep dat deze werkwijze heel gebruikelijk is onder Amerikaanse craft brouwers. Het geeft inderdaad bieren met minder gistingsproducten. Voor een bier met een Belgisch fruitig/esterig smaakprofiel is het denk ik beter te starten op een net hogere temperatuur dan de beoogde temperatuur tijdens de hoofdgisting. Met andere woorden: met de starttemperatuur van de vergisting kun je het smaakprofiel van je bier sturen.

Adrie

Citaat van: Ronnie op 18-01-2016  16:48 uInteressant, vooral dat je dan geen diacetylrust meer dient te doen.
Ik zou eens willen hergisten met lagergist i.p.v. bottelgist op een zeer koud gelagerd hoge gistingsbier dat goed uitgegist is EN kraakhelder is en vermoedelijk niet veel gist meer bevat.

Dan om te bottelen: met een lagergist de bottelsuiker vergisten op die manier, zodat ik het koud kan hergisten.
Of heeft dit geen zin, wat denk je Adrie?

Dat kan zeker. Het zal alleen wel langer duren voordat je bier op druk is. En je moet ook oppassen dat je niet teveel gist toevoegt. Voor hergisting op fles heb je maar heel weinig gist nodig. 1 miljoen gistcellen per ml is voldoende. Dat komt neer op een paar korreltjes gedroogde gist per flesje.

Adrie

Citaat van: Jacques op 18-01-2016  21:06 uVoor een bier met een Belgisch fruitig/esterig smaakprofiel is het denk ik beter te starten op een net hogere temperatuur dan de beoogde temperatuur tijdens de hoofdgisting.

Dat hangt sterk af van de gebruikte gist, denk ik. De Chimay gist produceert nogal veel banaan- en oplosmiddelesters. Ik heb er laatst een blonde mee gebrouwen die gestart is op 19 graden en die had naar mijn smaak nog net teveel esters. Een quadrupel die ik op de gistkoek van deze blonde heb vergist,  heb ik op 17 graden laten gisten en dat was precies goed. Ik had niet gedacht dat deze gist dergelijke lage temperaturen aankon, maar het bier is goed ver doorgegist (vergistingsgraad was 86%). Alleen helemaal aan het eind heb ik de temperatuur verhoogd naar 19 graden.

Jacques

Citaat van: Adrie op 20-01-2016  08:51 uDat hangt sterk af van de gebruikte gist, denk ik. De Chimay gist produceert nogal veel banaan- en oplosmiddelesters.

Klopt. Dat past binnen ook de Belgische traditie. In Chimay zijn deze smaken ook terug te vinden.

Zoals ik al schreef je kun je met zowel de starttemperatuur als de temperatuur van de hoofdgisting spelen. Omdat veel vergistingsproducten aan gemaakt worden de eerste 72 uur van de vergisting en hogere alcohol vooral de eerste uren, heeft de starttemperatuur veel invloed op de uiteindelijke smaak van je bier.

Ronnie

Prima!
Als ik toch tijd heb: ga de hoge gistingsbieren nu eens koud op fles vergisten.
Moet ik dan om te bottelen niet weer opwarmen na koude lagering om dan tenslotte weer wat koeler te zetten!
Kelder is goed koud nu, maar niet TE!

Hoeveelheid: heb ook bij hoge gisting nooit veel gebruikt, met F2 was na ijskoude lagering en hevelen naar bottelvat enkele grammen per hectoliter,
Dus ook bijna dubbel zoveel lagergist zoals dat bij een hoofdgisting 2 x zoveel is als met een bovengist waarschijnlijk?

Haagse Wouter

Om even een oud topic te doen herleven.

Hoe krijgen jullie je bier zo ver gekoeld? Ik heb een flinke koelspiraal, maar bij mij is onder de 20 komen een klus die heel lang kan duren. Koelen jullie gewoon heel lang?

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 13-09-2016  18:30 uOm even een oud topic te doen herleven.

Hoe krijgen jullie je bier zo ver gekoeld? Ik heb een flinke koelspiraal, maar bij mij is onder de 20 komen een klus die heel lang kan duren. Koelen jullie gewoon heel lang?

Je kunt het wort verder koelen in een koelkast. Dat duurt overigens ook een tijd...

Battum80

Je kan een paar liter ijswater toevoegen na het koelen. Wel rekening mee houden in je sg en bitterheid.

Haagse Wouter

Citaat van: Jacques op 13-09-2016  21:21 uJe kunt het wort verder koelen in een koelkast. Dat duurt overigens ook een tijd...

Hmm daar had ik nog niet over nagedacht. Heb pas 1 brouwsel gedaan met gecontroleerd vergisten.
Dus moet eigenlijk het vat vullen, in de gistkast zetten en een paar uur later terugkomen als het al op temperatuur is en dán pas het gist toevoegen?

Citaat van: Battum80 op 13-09-2016  21:26 uJe kan een paar liter ijswater toevoegen na het koelen. Wel rekening mee houden in je sg en bitterheid.

Dank je wel voor je input. Doe jij dat vaak?

mbroek

Citaat van: Haagse Wouter op 13-09-2016  21:59 uHmm daar had ik nog niet over nagedacht. Heb pas 1 brouwsel gedaan met gecontroleerd vergisten.
Dus moet eigenlijk het vat vullen, in de gistkast zetten en een paar uur later terugkomen als het al op temperatuur is en dán pas het gist toevoegen?

Dat wordt veel gedaan in landen waar het warmer is dan hier.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 13-09-2016  21:59 uHmm daar had ik nog niet over nagedacht. Heb pas 1 brouwsel gedaan met gecontroleerd vergisten.
Dus moet eigenlijk het vat vullen, in de gistkast zetten en een paar uur later terugkomen als het al op temperatuur is en dán pas het gist toevoegen?

Deze methode volg ik bij ondergisters. Uiteraard moet je wel maatregelen treffen dat er geen infecties bij je wort kunnen komen. (Bijvoorbeeld door in opening van je waterslot steriele watten te doen afgedekt met een stuk aluminiumfolie.)

Bananeman1968


THE TEMP AT WHICH WE PITCH | EXBEERIMENT RESULTS!

Pitch cool, always! This will limit unwanted ester production. I always chill my wort to 2˚ below my intended fermentation temp.


http://brulosophy.com/2014/12/15/the-temp-at-which-we-pitch-exbeeriment-results/


 :nut:  (haha)

Jacques

Inderdaad om te zorgen dat de hoeveelheid esters en hogere alcoholen beperkt blijft is enten bij een lagere temperatuur dan de gewenste vergistingstemperatuur een hele goede werkwijze.

Oscar

Citaat van: Jacques op 15-09-2016  22:33 uInderdaad om te zorgen dat de hoeveelheid esters en hogere alcoholen beperkt blijft is enten bij een lagere temperatuur dan de gewenste vergistingstemperatuur een hele goede werkwijze.

Behalve bij... ;)  (kenners weten het antwoord)

Vergelijkbare Topics (7)

15328

Reacties: 5
Gelezen: 2961

4610

Gestart door Horst


Reacties: 11
Gelezen: 4246

26865

Gestart door orangeloo


Reacties: 31
Gelezen: 13937

18325

Reacties: 29
Gelezen: 9047


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.