Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste keer stout

Gestart door Jerome, 23-09-2015 16:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jerome

Binnenkort eindelijk een stout brouwen  :brouwen:

Idee is om een romige en kruidige stout te brouwen, met een beetje een donker karamel zoetje. Is 10% crystal niet veel te veel?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptStoutje
KenmerkDLD-Stout
Brouwdatum23/09/2015
BiertypeStout (Oatmeal)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1085 (9.0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater24.5 liter
Maischdikte4.0 l/kg
Maischwater17.6 liter
Spoelwater6.9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur110 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Floor-Malted Bohemian Pilsmout45.0 %2.083 kg4 EBC
Munchener mout (DM)10.0 %0.463 kg17 EBC
Roggemout15.0 %0.694 kg6 EBC
Tarwemout donker (BM)5.0 %0.231 kg15 EBC
Crystal10.0 %0.463 kg149 EBC
Black (DM)5.0 %0.231 kg1400 EBC
Havermout5.0 %0.231 kg4 EBC
Kristalsuuiker5.0 %0.231 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial10.3 %6 gr75 minuten13 EBU
Tettnang5.0 %16 gr30 minuten13 EBU
Tettnang5.0 %10 gr15 minuten5 EBU
Simcoe®11.9 %3 gr10 minuten3 EBU
Simcoe®11.9 %7 gr5 minuten4 EBU

Kruiden
Naam kruidToevoegenMassaKooktijd
JeneverbesTijdens koken3 gr5 Min.
LaurierTijdens koken3 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C20 minuten4.0 l/kg
264°C25 minuten4.0 l/kg
372°C40 minuten4.0 l/kg
477°C5 minuten4.0 l/kg


Edwarff

Ik ben ook sinds een tijdje met Stout bezig. Ik kreeg recentelijk zeer nuttige tips:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=29448.0

Ik ben zeker geen expert, maar allereerst zou ik kijken naar:
- Suiker, zou ik niet doen
- Gerstevlokken, misschien wat meer voor een volle schuimkraag?
- Hopgiften, ik twijfel of de late hopgiften waarde toevoegen bij al dat geweld van die lekkere zwarte mouten.

Caramouten rond 10% lijkt prima. Je zit ook op 10% zwarte mouten ook prima.

Brouwzaalrendement iets lager dan normaal door de zwarte mouten. Daar lijk je al rekening mee gehouden te hebben.

Succes, hij wordt vast lekker!

John

Ik zou geen laurier en jeneverbes toevoegen maar wel wat geroosterde gerst.  Ik zou ook wel koudhop aandurven ondanks de donkere mouten.

Eric v B

Meer havermout of havervlokken. Mag rustig 10% zijn.

PP

Citaat van: Jerome op 23-09-2015  16:59 uBinnenkort eindelijk een stout brouwen  :brouwen:

Een mooi initiatief om een van de lekkerste bieren.
Uit je bericht begrijp ik "de eerste keer".

Een aantal tips:
maak het recept veel simpeler: lager mout, gebrande gerst, tarwe / haver (zelf heb ik speltmeel gebruikt). Op grond van een eenvoudig recept kun je de volgende keer gemakkelijker je recept verbeteren.
overweeg een veel lager alcoholgehalte. Je gist gaat zorgen voor een fantastisch aroma.
Bij het maischen: een beperkte verblijftijd bij 50 °C; je wilt immers een romige schuimkraag.
Jeneverbes toevoegen aan bier is een mooie variant; zelf heb ik hout aan stout toegevoegd. Na 1 jaar ontstaat een schitterende rijke smaak (6,5 vol% alcohol).
 
Geniet ervan,

groet, Paul

Jerome

Bedankt voor de hulp! Dit heb ik aangepast:

Suiker eruit, haver naar 8%, laurier eruit, 10 min op 50C maischen, begin SG naar 1075 bijgesteld, en 3% geroosterde gerst toegevoegd.

Over die geroosterde gerst, die heb ik niet en ik heb ook geen zin om 1kg te kopen want ik gebruik dat nooit. Dus dacht ik om zelf pilsmout te roosteren in een pan op het fornuis. Zou dit lukken, en zo ja zal dit goed smaken / overeenkomen met geroosterde gerst?

ciesvandekwis

Gooi dat eens op de FB groep gentse hobbybrouwers, ik denk dat ik er nog heb, Klaas ook, en anderen ook volgens mij. En je kan die ook per 250 gr kopen dacht ik.

Wolter

Citaat van: Jerome op 24-09-2015  10:10 uBedankt voor de hulp! Dit heb ik aangepast:

Suiker eruit, haver naar 8%, laurier eruit, 10 min op 50C maischen, begin SG naar 1075 bijgesteld, en 3% geroosterde gerst toegevoegd.

Over die geroosterde gerst, die heb ik niet en ik heb ook geen zin om 1kg te kopen want ik gebruik dat nooit. Dus dacht ik om zelf pilsmout te roosteren in een pan op het fornuis. Zou dit lukken, en zo ja zal dit goed smaken / overeenkomen met geroosterde gerst?

Ik zou op 50 inmaischen en direct doorverwarmen naar de eerste maischrust bij 64 graden. Toch wellicht nog iets meer haver en een beetje chocomout om iets meer koffiearoma en smaak in het bier te krijgen.  Een aantal donkere mouten zijn ook verkrijgbaar in verpakkingen van 250 gram

Jerome

Geroosterde gerst = Carafa?

Jacques

Citaat van: Jerome op 24-09-2015  17:14 uGeroosterde gerst = Carafa?

Carafa is geroosterde gerstemout. Zie hier.

Voor een fijnere smaak wordt de zogenaamde "dehusked" aanbevolen.


Jerome

Met dehusked bedoel je ontbitterd?


[edit]
Volgens jou link wel, daar had ik eerst moeten kijken.

Die kan je inderdaad met 250 g bestellen, dus dan doe ik dat, samen met 250 g chocolademout  :)

Jacques

Citaat van: Jerome op 24-09-2015  23:11 uMet dehusked bedoel je ontbitterd?

Gebleken is dat vooral in de kafdeeltjes bitterstoffen zitten.

Brouwers

Of je geroosterde gerst of zwarte mout hangt af van hoe je wilt dat je bier gaat smaken. Hier wordt het redelijk goed uitgelegd.
https://byo.com/stories/issue/item/1559-using-roasted-barley-tips-from-the-pros

Heb in ieder geval een heerlijke milk stout gemaakt met zwarte mout. Mijn RIS met zwarte ligt nog te rijpen, wordt denk ik wel weer tijd om er één te proeven. Verder zoals eerder is aangehaald choco mout toevoegen.

Jerome

Dit artikel was inderdaad hulpzaam. Ik heb de moutstort aangepast:

49% Pils
10% Munchener
12% Rogge
10 % Crystal
10% Haver
4% Geroosterde gerst
5% Chocolade

En ik zal maar één late hopgift Simcoe doen, ipv twee. Dan is er een betere balans denk ik.

Vergelijkbare Topics (7)

17681

Reacties: 6
Gelezen: 2461

39697

Reacties: 1
Gelezen: 1024

25249

Reacties: 26
Gelezen: 9410

42975

Reacties: 21
Gelezen: 2385

30473

Gestart door wijmaar


Reacties: 7
Gelezen: 2601

5711

Reacties: 5
Gelezen: 2995


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.