Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bastersuiker vergeten toe te voegen

Gestart door rfrins, 21-09-2015 20:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rfrins

Beste forumleden,

Afgelopen zaterdag een tripel gebrouwen o.b.v. pilsmout en een beetje aromamout...

Conform het recept ben ik 270 gram gele basterdsuiker vergeten toe te voegen tijdens het koken.

In hoeverre is dit een probleem?
Kan ik alsnog 270 gram suiker toevoegen aan de hoofdvergisting? of beter suiker toevoegen tijdens de navergisting, indien ja hoeveel gram moet ik dan aanhouden?

Bedankt voor jullie advies!

mvg,
Ruud

abroeders

Ik zou het direct na de hoofdvergisting toevoegen, 270 gram eerst oplossen in een halve liter kokend water. Steriel au bain marie afkoelen tot circa vergistingstemperatuur en voorzichtig door de vergistende massa roeren. Zuurstofinslag vermijden. Je start hiermee een 2e hoofdvergisting.

Amateurke

Natuurlijk!

Half litertje water opkoken, suiker oplossen, laten afkoelen (onder deksel) en toevoegen aan het gistende wort (kan tot op einde gisting).

Oscar

Citaat van: abroeders op 21-09-2015  20:10 uZuurstofinslag vermijden.

Tijdens de vergisting maakt dat niet uit!  :brouwen: En ik zou de suiker niet meer toevoegen   ^-^ Nu krijg je een volmout bier, dus smakelijker... :)  Ietje minder alcohol, maar ach dat is niet zo erg... ;)

abroeders

Citaat van: Oscar op 21-09-2015  20:20 uTijdens de vergisting maakt dat niet uit!  :brouwen: En ik zou de suiker niet meer toevoegen   ^-^ Nu krijg je een volmout bier, dus smakelijker... :)  Ietje minder alcohol, maar ach dat is niet zo erg... ;)

Tja, maar dan heb je een ander recept en dus een ander bier.  ;D
Sommige bieren vind ik juist lekkerder door toevoeging van suiker of maisvlokken. Juist omdat de smaak anders te vol/te moutig kan zijn. Het is natuurlijk heel persoonlijk... Smaak bedoel ik dan.  :proost:


Jacques

Citaat van: abroeders op 21-09-2015  20:40 uTja, maar dan heb je een ander recept en dus een ander bier.  ;D
Sommige bieren vind ik juist lekkerder door toevoeging van suiker of maisvlokken. Juist omdat de smaak anders te vol/te moutig kan zijn. Het is natuurlijk heel persoonlijk... Smaak bedoel ik dan.  :proost:

Helemaal mee eens. Een tripel mag best een flinke suikergift hebben. Dat draagt bij aan de doordrinkbaarheid. In Westmalle snoepen ze ook flink uit de suikerpot.

Oscar

Citaat van: Jacques op 21-09-2015  22:54 uIn Westmalle snoepen ze ook flink uit de suikerpot.

Dat voorbeeld hoef je niet te volgen natuurlijk... ^-^

rfrins

Bedankt voor alle reacties ik ga het nu alsnog toevoegen. Zal wel heftig gaan reageren...

Jacques

Citaat van: Oscar op 21-09-2015  23:20 uDat voorbeeld hoef je niet te volgen natuurlijk... ^-^

Is anders wel een zeer veel gedronken tripel. Westmalle tripel is voor velen het referentiebier als het gaat om een tripel.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.