Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


American IPA (EERSTE IPA)

Gestart door -Japster-, 22-09-2015 13:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Japster-

Beste,

Ga binnenkort een Amerikaanse IPA brouwen. Echter heb ik zelf nog weinig ervaring met de Amerikaanse hoppen en daarom zou ik graag jullie advies aanhoren. Ik wil eigenlijk een karamel toon combineren met hoppen die een ook wat harsachtig/piny karakter geven alsook een mandarijn/sinaasappel karakter met daarbij een zachte bitterheid zodat deze wel goed doordrinkbaar blijft.

De toevoeging van Cara 120 en cara-amber in combinatie met de gist 1450 Danny's Favorite zorgen ervoor dat er een duidelijke karameltoets naar voren moet komen. Summit wordt gebruikt omdat deze een sinaasappelachtige bitterheid zou geven. Chinook wil ik gebruiken omdat deze een harsachtige smaak geeft. Eigenlijk wou ik hierbij amarillo (citrus maar ook mandarijn achtig) gebruiken maar deze is nergens op voorraad, Simcou schijnt ook een lekker aroma te geven en soms ook harsachtig. Daarnaast wil ik Cascade gebruiken omdat deze goed in combinatie gaat met Simcou (maar ook met Chinook) en ook om de fruitigheid nog te versterken.

Naast al dit gebeuren is ook nog eens Columbus aanwezig in het recept door een eerdere en simpelere versie. Ben aan het denken om deze er uit te halen om het minder complex te maken. Aan de andere kant is deze wel vaak succesvol gebleken en zou met zijn aards karakter ook nog wel passen in de dry-hop.

In mijn hoofd zie ik alles wel bij elkaar komen op basis van de beschrijvingen, maar kan iemand met meer ervaring mij helpen of dit ook daadwerkelijk gaat werken?

Alvast bedankt!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum21-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)61 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,093 kgPale moutWeyermann6 EBC80,0 %
0,631 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,631 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,631 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,0 %
0,631 kgPilsmoutDingemans3 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummitbellen17,0%60 min.13,0 IBU
10,0 gColumbusbellen15,8%60 min.8,1 IBU
10,0 gSimcoebellen12,2%60 min.6,2 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%60 min.6,6 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%14 min.5,9 IBU
15,0 gCascadebellen5,5%14 min.2,0 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%14 min.6,1 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%14 min.3,1 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%14 min.1,9 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%7 min.1,5 IBU
15,0 gSimcoebellen12,2%7 min.2,5 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%7 min.1,8 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%7 min.1,1 IBU
5,0 gSummitbellen17,0%7 min.1,2 IBU
35,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,2%koudhop0,0 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU
Danny's Favorite 50 (1450)bovengist


Sjaak_Deventer

Citaat van: -Japster- op 22-09-2015  13:36 uSummit wordt gebruikt omdat deze een sinaasappelachtige bitterheid zou geven.

Is mogelijk, maar deze hop staat erom bekend dat hij / zij ook knoflookachtige smaken kan geven.

Daarnaast ziet je recept er al prima uit, maar zou zelf een paar kleine dingen veranderen.

Columbus als enige bitterhop en bij 30 minuten een Cascade gift. Geeft dan een wat bredere smaak en bitterheid. En dan de hop naar 5 min (7 min kan ook) en ik mis één stap van 0-min. De flame out stap. Als je hier 5 gr/L doet heb je nog veel meer smaak. En daarna goed koudhoppen.

Thamerdal


-Japster-

Citaat van: Thamerdal op 22-09-2015  15:06 uHoe ga je maischen?

Maischschema moet ik nog opstellen, zit te denken aan een eenstapsmaisch. Maar ben nu nog vooral aan het zoeken naar de combinatie hoppen, verhoudingen en kooktijden.


-Japster-

Citaat van: Sjaak_Deventer op 22-09-2015  13:46 uIs mogelijk, maar deze hop staat erom bekend dat hij / zij ook knoflookachtige smaken kan geven.

Daarnaast ziet je recept er al prima uit, maar zou zelf een paar kleine dingen veranderen.

Columbus als enige bitterhop en bij 30 minuten een Cascade gift. Geeft dan een wat bredere smaak en bitterheid. En dan de hop naar 5 min (7 min kan ook) en ik mis één stap van 0-min. De flame out stap. Als je hier 5 gr/L doet heb je nog veel meer smaak. En daarna goed koudhoppen.

Bedankt voor je tips. Komt die knoflookachtige smaak niet eerder voor wanneer er een overmaat aan Summit gebruikt wordt of later wordt toegevoegd? Heb om die reden de grootste dosis op 60 min. gezet. Aan een 0' stap zat ik zelf ook nog te denken, of eerder 1' en nog een 30' stap is een goed idee. Waarom enkel Columbus als bitterhop? Buiten Cascade bevatten ze allemaal een redelijk groot gehalte alfa-zuren en zou ze daarom ook allemaal gebruiken, zou ze zelfs dan ook allemaal nog eens op de 30' stap willen gebruiken.

mvg,
Jasper

Sjaak_Deventer

Columbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Drents Hopbier

Citaat van: Sjaak_Deventer op 22-09-2015  20:17 uColumbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Co-Humulone Composition   30%-35%

Niet echt laag!

Simcoe ± 15 %
Hallertau Mittelfrüh 17 %
Saaz  25 %

Hopbier

Sjaak_Deventer

Citaat van: Drents Hopbier op 22-09-2015  20:37 uCo-Humulone Composition   30%-35%

Niet echt laag!

Simcoe ± 15 %
Hallertau Mittelfrüh 17 %
Saaz  25 %

Hopbier

Klopt, maar Saaz en Halllerau zijn geen bitterhoppen en hebben een laag alfa percentage. Simcoe is ook een optie, maar mijn voorkeur gaat uit naar columbus.

-Japster-

Citaat van: Sjaak_Deventer op 22-09-2015  20:17 uColumbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Beide bedankt, Dit wist ik nog niet.

Ik heb echter de dosissen op het einde van de kook verhoogd zodat er een soort hop burst gecreëerd wordt. De dosissen bij 14' zijn hoger dan die bij 7' en 1', dit omwille dat er meer smaak vrijkomt tussen 30' en 10' (aroma is er reeds in overvloed).

Wat denken jullie van dit recept, is de hopgift niet overdreven en gaat dit wel in combinatie met de caramel? Was ook nog aan het denken om de hopgift op 60' zelfs nog te verkorten naar 30', wat denken jullie daarvan?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum22-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)66 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
35,20 lWater uit Zutphen26,79 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,091 kgPale moutWeyermann6 EBC80,0 %
1,261 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,631 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,631 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsmaisch68,0 °C2 min.60 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,0 gSimcoebellen12,2%60 min.3,1 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%60 min.4,0 IBU
5,0 gSummitbellen17,0%60 min.4,3 IBU
0,0 gChinookbellen13,0%60 min.0,0 IBU
30,0 gSimcoebellen12,2%14 min.8,8 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%14 min.4,0 IBU
30,0 gChinookbellen13,0%14 min.9,4 IBU
20,0 gColumbusbellen15,8%14 min.7,6 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%14 min.6,1 IBU
20,0 gColumbusbellen15,8%7 min.4,3 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%7 min.3,3 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%7 min.3,6 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%7 min.1,5 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%7 min.3,5 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%1 min.0,2 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%1 min.0,5 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%1 min.0,6 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%1 min.0,5 IBU
35,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,2%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Danny's Favorite 50 (1450)bovengist


Jacques

Citaat van: -Japster- op 22-09-2015  15:41 uMaischschema moet ik nog opstellen, zit te denken aan een eenstapsmaisch.

Goede keuze. De brouwerijen die ik een aantal weken geleden bezocht heb in de VS gebruikte bijna allemaal een eenstapsmaisch.

homoeccentricus

- Bij een echte Amerikaanse IPA wordt een karamelsmaak gewoonlijk vermeden, omdat die clasht met de intense hopsmaak. Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Je maakt het jezelf niet gemakkelijk door Chinook, Summit, Columbus en Simcoe te combineren. Allemaal moeilijke hopsoorten met een hoog alfazuurgehalte. Je hebt voor alles wel een uitleg, maar dat is allemaal heel theoretisch. De combinatie  van die hopsoorten ligt niet voor de hand. Ik zou dat nooit doen. Zeker met Chinook moet je oppassen (Summit heb ik nog nooit gebruikt). Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Al die IBU'tjes her en der toegevoegd zou ik ook niet doen. Ik zou 1 neutrale bitterhop gebruiken, en dan op zoek gaan naar een complementaire mix van hoppen helemaal aan het einde toegevoegd. Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Ik neem aan dat je een giststarter maakt met die 2 pakken Denny's favorite?

Jacques

Citaat van: homoeccentricus op 23-09-2015  11:58 u- Bij een echte Amerikaanse IPA wordt een karamelsmaak gewoonlijk vermeden, omdat die clasht met de intense hopsmaak. Maar je doet uiteraard wat je wil.

Een zekere hoeveelheid caramout naast palemout is heel gebruikelijk. Afgelopen vakantie heb ik diverse exemplaren gedronken in Californië met een duidelijke karamelsmaak.

Zie ook
http://beerandwinejournal.com/hoppy-malts-and-grain-bill/
http://www.beeradvocate.com/community/threads/how-important-do-you-think-an-ipas-malt-bill-is.307384/

-Japster-

Citaat van: Jacques op 23-09-2015  20:45 uEen zekere hoeveelheid caramout naast palemout is heel gebruikelijk. Afgelopen vakantie heb ik diverse exemplaren gedronken in Californië met een duidelijke karamelsmaak.

Zie ook
http://beerandwinejournal.com/hoppy-malts-and-grain-bill/
http://www.beeradvocate.com/community/threads/how-important-do-you-think-an-ipas-malt-bill-is.307384/

Beide bedankt voor jullie reacties. Ik ben tot volgend recept gekomen, Summit heb ik er van tussen gelaten. De focus ligt meer op een Cascade/Simcoe en ook Chinook combinatie, aangevuld met Colombus in mindere maten. Is het beter om elke hop in elke stap toe te voegen of bijvoorbeeld eerder bepaalde hoppen voor dryhopp met andere hoppen voor late boil?

Wat denken jullie van deze hopcombinaties?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum23-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)54 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
35,20 lWater uit Zutphen26,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,068 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
1,254 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,479 kgCara 120Dingemans120 EBC3,8 %
0,452 kgCara-redWeyermann50 EBC3,6 %
0,340 kgCara-pilsWeyermann4 EBC2,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsmaisch68,0 °C2 min.60 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,9 gColumbusbellen16,8%60 min.18,0 IBU
25,0 gSimcoebellen15,5%15 min.9,8 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%15 min.4,3 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%15 min.6,4 IBU
15,0 gChinookbellen12,7%15 min.4,8 IBU
25,0 gSimcoebellen15,5%5 min.3,9 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%5 min.1,7 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%5 min.2,6 IBU
15,0 gChinookbellen12,7%5 min.1,9 IBU
40,0 gCascadebellen6,8%koudhop0,0 IBU
40,0 gSimcoebellen15,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen15,5%0 min.0,0 IBU
35,0 gCascadebellen6,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gChinookbellen12,7%0 min.0,0 IBU
30,0 gChinookbellen12,7%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Danny's Favorite 50 (1450)bovengist


Jacques

Citaat van: -Japster- op 24-09-2015  18:40 uBeide bedankt voor jullie reacties. Ik ben tot volgend recept gekomen, Summit heb ik er van tussen gelaten. De focus ligt meer op een Cascade/Simcoe en ook Chinook combinatie, aangevuld met Colombus in mindere maten. Is het beter om elke hop in elke stap toe te voegen of bijvoorbeeld eerder bepaalde hoppen voor dryhopp met andere hoppen voor late boil?

Wat denken jullie van deze hopcombinaties?

De combinatie van Columbus, Chinook en Simcoe geeft een wat harsachtige smaakindruk. Als je daar naar op zoek bent is dat prima.

Voor een indruk welke hopsoorten gebruikt worden in Amerikaanse IPA's geef ik deze link
http://www.themadfermentationist.com/2013/02/american-ipa-hop-bills-and-analysis.html

Ook aardige informatie
http://www.bear-flavored.com/2013/09/how-many-hop-varieties-are-in-best-ipas.html

Jeukstaardt

Ik ben wel benieuwd hoe dit bier is uitgevallen.
Specifiek naar de Columbus (koud)hop ben ik nieuwsgierig.

Jeukstaardt


Vergelijkbare Topics (7)

27505

Reacties: 27
Gelezen: 13200

10913

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 37
Gelezen: 11149

06-12-2008 22:38 u
door oranjeboombiertje
38640

Gestart door Thomas91


Reacties: 2
Gelezen: 989

29209

Reacties: 12
Gelezen: 3367

18341

Reacties: 19
Gelezen: 5728

41162

Reacties: 12
Gelezen: 1205

32086

Reacties: 16
Gelezen: 5085


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.