Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste batch moutextract

Gestart door nvliet, 20-08-2015 11:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nvliet

Hallo iedereen,

Ik ben van plan binnenkort mijn eerste batch te brouwen.
Bierbrouwen is het onderwerp van  mij profielwerkstuk en ik zit nu in 6vwo.

Ik ben dus nog lang niet zo ervaren als jullie en heb ook niet echt de ideale apparatuur. 5 liter pan om het wort in te koken
Dit is eveneens mijn eerste recept dus ik zal graag wat feedback ontvangen!
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0001
Naam receptBlond
Brouwdatum28-08-2015
BiertypeBlond
Volume5,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,759 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC90,0 %
0,084 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3,1 gNorthern Brewerpellets8,5%90 min.17,4 IBU
3,1 gNorthern Brewerpellets8,5%15 min.4,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Daarnaast heb ik nog een paar vraagjes aangezien de vergisting mij nog niet duidelijk is:
1. nadat ik het wort gekoeld heb, en samen met de gist in de gistemmer heb gedaan, moet ik dat net zolang wachten totdat het waterslot stilvalt? of dat het SG niet meer veranderd
2. Hoe lang moet het jonge bier lageren?
3. is een hoeveelheid van 6g/l suiker genoeg voor de vergisting op de fles?

MaartenP

Met extract hoef je geen 90 minuten te koken, je kan ook korter koken (moet je wel meer hop toevoegen). Als je meer dan 5 liter wil maken kan je ook gewoon koken met minder water en er na het koken koud water bij doen.

Vergisten tot het SG niet meer veranderd, 6 gram bottelsuiker per liter is prima.

nvliet

Citaat van: MaartenP op 20-08-2015  11:53 uMet extract hoef je geen 90 minuten te koken, je kan ook korter koken (moet je wel meer hop toevoegen). Als je meer dan 5 liter wil maken kan je ook gewoon koken met minder water en er na het koken koud water bij doen.

Vergisten tot het SG niet meer veranderd, 6 gram bottelsuiker per liter is prima.

Hmm oke, dus stel ik doe 60 minuten koken en ik voeg nog 2,5 gram Saaz toe? Is dat een goed idee?
Ik kom er nog niet helemaal uit met welke hoppen er goed samen gaan, maar Saaz lijkt voor de lichtere bieren een favoriet te zijn

nvliet

Het nieuwe recept:
opmerkingen?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0001
Naam receptBlond
Brouwdatum28-08-2015
BiertypeBlond
Volume5,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement100,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Zutphen5,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,844 kgMoutextract lichtBrewferm8 EBC90,0 %
0,094 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3,1 gNorthern Brewerpellets8,5%60 min.15,7 IBU
3,1 gNorthern Brewerpellets8,5%10 min.3,1 IBU
2,5 gSaazpellets3,8%10 min.1,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,50 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
3,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


wilbertd

Citaat van: nvliet op 20-08-2015  14:58 uHet nieuwe recept:
opmerkingen?

Normaliter vul je het eind SG pas in zodra je deze gemeten hebt aan het eind van de vergisting :)
Evenals de temperaturen geen richt-temperaturen zijn, maar  gemeten waarden. Dit is handig als je een recept precies eender wilt herhalen bijvoorbeeld, of als wilt leren van je fouten.

En als je met extract brouwt kook je alleen om te desinfecteren, dus zelfs een 15 minuten zou al voldoende zijn.
Dat is juist het handige van brouwen met extract; lekker snel :)
(http://beerandwinejournal.com/15-minute-pale-ale/

Verder zou ik het gewoon zo eens brouwen  :biersmile:

dutch food geek

Je kan makkelijk meer dan 5 liter brouwen...
Maak je recept voor 10 liter bv en gebruik de hoeveelheid moutextract die je nodig hebt in zeg 4 liter water... Dan 15 minuten koken. Langer is niet nodig. Je moet je hop dan aanpassen totdat je op het gewenste aantal ibu uitkomt.


Je hebt geen spoelwater nodig. Ja, helemaal niet...

Dan koelen, dat wordt ook makkelijker op deze manier. Je neemt je kokende wort in je vergistingsvat en dan zo koud mogelijk water erbij tot het gewenste volume, dan is je wort ook afgekoeld.

Heb je het recept wel ingevoerd als een extract recept?

Qua vergisting wat hierboven staat.

Zoek even op het forum, ik heb al veel geschreven over deze manier van brouwen en meerdere mensen hebben mijn methode al met succes gebruikt.

Succes!

:brouwen:  DFG

Marcel_k

Ik kook de hop wel altijd een uur, gebruik daarbij al ongeveer eenvierde van de benodigde extract, de andere 3kwart voeg ik een kwartier voor tijd toe.
Waarom (zoveel) kristalsuiker? Heb je daar een reden voor?

Vergelijkbare Topics (7)

35309

Gestart door Thom


Reacties: 8
Gelezen: 2320

20730

Reacties: 12
Gelezen: 3575

39548

Gestart door 7ijs


Reacties: 11
Gelezen: 2273

26610

Reacties: 10
Gelezen: 3622

42309

Gestart door AnkoB


Reacties: 3
Gelezen: 924

30584

Gestart door Bas Gia


Reacties: 5
Gelezen: 2128

10959

Gestart door goom


Reacties: 13
Gelezen: 3563


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.