Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Voorjaarsbok

Gestart door Edolem, 18-01-2015 13:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edolem

Wederom recept gemaakt.
Bedoeling: lichtkleurige bok, zwaar in alcohol, maar moutig en dik in de smaak. Beetje zoetig.
Logisch: ondergister.
Een beetje de bedoeling... als lichtkleurige biertje voor de eerste keer terrasweer (lekker in de tuin!)
Opmerkingen/aanbevelingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptVoorjaarsbok
Brouwdatum18-01-2015
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume20,0 l
Begin SG1,089 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen12,98 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgMünchenermoutDingemans15 EBC31,3 %
2,500 kgVienna moutWeyermann7 EBC31,3 %
2,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC25,0 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.2,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.2,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,8 gPerlepellets8,0%60 min.30,8 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%30 min.5,9 IBU
25,0 gSaazbellen3,8%10 min.2,5 IBU
10,0 gSaazbellen3,8%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
50,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Oxhead

Met dit SG, volmout en ondergistend zal het enorm moutig uitvallen, als dat je bedoeling is prima natuurlijk.
Anders kan je hier wat inspiratie halen. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1582.msg17098.html#msg17098



Jacques

Ik sluit mij bij Oxhead aan. Ook ik ben bang dat dit een biertje wordt om weg te kauwen zoals veel zware Duitse licht-/ambergekleurde bocks dat zijn.

Wat lager in begin SG zal de doordrinkbaarheid op een terras (tuin) aanzienlijk vergroten.

Edolem

Dank jullie. Evenredig de moutgiften verlagen tot een SG van 1080 of zo?
Of eentje speciaal verlagen?
Misschien ook nog lager gaan zitten en een aandeel suiker toevoegen?
Of misschien maischschema wat droger zetten? Met een grotere aandeel beta-amylase?

Edolem

Wat vinden jullie nu?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptVoorjaarsbok
Brouwdatum18-01-2015
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume20,0 l
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen11,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,500 kgVienna moutWeyermann7 EBC36,8 %
1,698 kgMünchenermoutDingemans15 EBC25,0 %
1,259 kgPilsmoutDingemans3 EBC18,5 %
0,840 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,4 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.2,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,2 gPerlepellets8,0%60 min.30,1 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%30 min.6,3 IBU
25,0 gSaazbellen3,8%10 min.2,7 IBU
10,0 gSaazbellen3,8%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
50,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


Jacques

Je hebt nu een suikergift van 7,4%. Dat is behoorlijk veel voor een bockbier. Ik zou het terugbrengen naar 3% en de rest van storting zo laten. Het begin SG gaat daardoor nog wat meer omlaag wat de doordrinkbaarheid zal bevorderen. Suiker geeft namelijk naast alcohol ook allerlei vergistingsnevenproducten.

Edolem


Oscar

Citaat van: Edolem op 18-01-2015  13:25 uOpmerkingen/aanbevelingen?

Gewoon brouwen zoals je in 1e instantie bedacht had. En zeker geen suiker toevoegen. Wordt dan een mooie moutige bock... :brouwen: :)

Oxhead

Echt met een sg van 1089! Ondergistend, dat wordt een bier voor mes en vork. Mierzoet en niet te verteren.

Edolem

Ik heb de mout al geschroot, en heb de aanwijzingen van Jacques gevolgd. Misschien toch ooit eens zo een hele vette ondergister maken.

Edolem

Vandaag gebrouwen. Ik heb er een heel goed gevoel over...

Edolem

Vandaag overgeheveld, en aardig wat gist achter gelaten.
Ik weet het is omstreden, maar heb toch eens geprobeerd of dit 'nagisten' in een schoon vat zorgt voor cleaner bier.
Ik heb de dryhop er niet in op genomen. Bewust, omdat ik een aantal biertje heb gebrouwen met dryhop en er vaak toch trub in zit.
Ik wil deze bok gewoon heel netjes hebben.

Misschien overweeg ik zelf wel een koude lagering... we zullen zien.

Edolem

Zo vandaag op de fles ermee. Zag er netjes helder uit allemaal. Ben benieuwd.

Gerb

Wat is de dichtheid bij het bottelen?

Edolem

Citaat van: Gerb op 17-02-2015  12:52 uWat is de dichtheid bij het bottelen?
1020 hoezo?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.