Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hulp bij eerste IPA

Gestart door Marc0F, 07-06-2014 12:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marc0F

Na het proeven van een aantal lekkere IPA's wil ik er nu toch echt eens zelf eentje gaan maken.
Ik zat te denken aan een recept wat lijkt op de scheurbuik IPA van de Bewezen recepten. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch?

Ik heb het recept voor een groot deel overgenomen, met wat kleine aanpassingen, de verschillen zijn met name de pale ale stort en de vervanging van de columbus bitterhop met Saaz die ik nog had liggen en echt een keertje op moet :)

Graag jullie mening of dit kans heeft om een lekkere IPA te worden :)

<edit ik zie dat de Cascade erin staat als pellets, ik heb wel degelijk bloemen, foutje mijnerzijds, dus alle hoppen zijn bloemen :) >

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkIPA1
Naam receptDrakerige IPA
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume22,00 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)57 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,88 lWater uit Water13,10 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,37 kgPale moutWeyermann6 EBC95,0 %
0,34 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
99,8 gSaazbellen3,9%first wort hop44,4 IBU
7,1 gCascadepellets7,2%15 min.1,9 IBU
6,1 gAmarillobellen8,9%15 min.1,8 IBU
8,1 gCascadepellets7,2%10 min.1,6 IBU
7,1 gAmarillobellen8,9%10 min.1,6 IBU
17,3 gCascadepellets7,2%5 min.2,9 IBU
14,3 gAmarillobellen8,9%5 min.2,7 IBU
15,3 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
15,3 gCascadepellets7,2%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Marc0F

Ik had blijkbaar minder pale ale mout dan ik dacht, dus ik heb het aangevuld met pilsmout, ook de pellets even naar bellen veranderd, hieronder de laatste aanpassingen erin verwerkt:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkIPA1
Naam receptDrakerige IPA
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume22,00 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Rager)56 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,88 lWater uit Water13,31 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,70 kgPilsmoutWeyermann3 EBC68,1 %
1,71 kgPale moutWeyermann6 EBC24,7 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC7,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
99,8 gSaazbellen3,9%first wort hop44,4 IBU
7,1 gCascadebellen7,2%15 min.1,7 IBU
6,1 gAmarillobellen8,9%15 min.1,8 IBU
8,1 gCascadebellen7,2%10 min.1,5 IBU
7,1 gAmarillobellen8,9%10 min.1,6 IBU
17,3 gCascadebellen7,2%5 min.2,6 IBU
14,3 gAmarillobellen8,9%5 min.2,7 IBU
15,3 gCascadebellen7,2%koudhop0,0 IBU
15,3 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Sjaak_Deventer

Ziet er op zich prima uit, maar zou alleen een andere bitterhop gebruiken. Want Saaz is een echte aromahop.. Ik vind zelf Herkules een hele prettige, maar er zijn genoeg andere alternatieven..

Marc0F

Thanks voor de input.

Ja ik heb geen echte bitterhop liggen, maar ga ik iets proeven van het gebruik van de Saaz?
Ik bedoel dan het aroma van de Saaz :)
De reden voor de Saaz (buiten de andere aroma hoppen) is dat hij anders echt te oud wordt.

Jeukstaardt

Citaat van: Marc0F op 07-06-2014 &nbsp;14:38 uThanks voor de input.

Ja ik heb geen echte bitterhop liggen, maar ga ik iets proeven van het gebruik van de Saaz?
Ik bedoel dan het aroma van de Saaz :)
De reden voor de Saaz (buiten de andere aroma hoppen) is dat hij anders echt te oud wordt.

Loop je niet een klein risico dat dit bier grassig gaat worden door die hoeveelheid Saaz. Ik vind Saaz wat kruidig terwijl je andere hoppen echte grapefruit/citrus achtige hoppen zijn.
Ik begrijp dat je de Saaz wilt opmaken, maar ik zou hem voor een IPA op deze manier niet gebruiken en al zeker niet met deze hoeveelheid. Ik zou de Amarillo gebruiken als de voornaamste bitterhopgift.

Of anders toch een ander type brouwen?

Marc0F

Hmm, daar zit wat in natuurlijk, inmiddels had ik de Saaz al in de ketel zitten, dus het is te laat daarvoor.

Het zal afwachten zijn of het grassig wordt, ik zal jullie op de hoogte houden.
Bij de volgende batch zal ik zeker columbus of amarillo als fwh gebruiken.

Ik zal mijn bevindingen door de loop van de tijd posten.

Jacques

Citaat van: Jeukstaardt op 07-06-2014 &nbsp;16:47 uLoop je niet een klein risico dat dit bier grassig gaat worden door die hoeveelheid Saaz.

Nee hoor! Ik heb heel wat keren bieren gebrouwen met alleen aromahop. Dat geeft echt geen grassige smaak. Hop gebruiken met een alfazuurgehalte hoger dan 7% is geen noodzaak. Het is is vooral vanwege kostenoverwegingen dat dergelijke hopsoorten aan het begin van het koken worden toegevoegd.

Marc0F

Bedankt Jacques!
Dat hoopte ik al namelijk.

Het filteren was wel een kleine hel overigens, ondanks goed te hebben gewhirlpooled kwam de hevel telkens verstopt te zitten.
Uiteindelijk gewerkt met scheppen met maatbeker via een theezeef op een theedoek. het duurde bij elkaar een uurtje, maar is toch gelukt, 3/4 emmer hopbloemen in de gft container :P

Inmiddels is de us-05 hard aan het werk en blubt vrolijk door, het is hier wel op het randje qua tempratuur (mijn vergistingskast is in gebruik door een pils). Dus hij staat binnen bij 23 / 24 graden. Volgens de verpakking van de gist mag tot 25 graden. Dus dat zou goed moeten zijn. Misschien ietsje meer esters dan normaal?

heijligers

Citaat van: Marc0F op 08-06-2014 &nbsp;15:10 uInmiddels is de us-05 hard aan het werk en blubt vrolijk door, het is hier wel op het randje qua tempratuur (mijn vergistingskast is in gebruik door een pils). Dus hij staat binnen bij 23 / 24 graden. Volgens de verpakking van de gist mag tot 25 graden. Dus dat zou goed moeten zijn. Misschien ietsje meer esters dan normaal?
US-05 ongecontroleerd met dit weer.  :-\. Dat geeft wel veel esters die, zeker in combinatie met je beperkte aroma- en koudhopgiften, wat de overhand kunnen krijgen. Dat had ik zelf niet zo gedaan, met een bezette gistkast.

Marc0F

Nee, ik heb er ook mijn twijfels bij, maar het is dan wel een mooi leerexpiriment.
Nu is de vergisting wel weer heel vlot, dus wellicht dat dat het vormen van esters iets wat vermindert.

Ik noteer alle bevindingen altijd netjes, dan weet ik voor de toekomst gelijk wat er gebeurd met een US-05 bij hogere temperaturen :)

Ik zal vanavond eens wat aftappen en proeven om te kijken waar het nu naar smaakt, de hoofdvergisting begint al behoorlijk af te nemen namelijk :)

dennisbier

Gooi er een natte handdoek overheen.
Koelt net wat meer misschien.

Marc0F


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.