Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Witbiertje voor de zomer

Gestart door EvdBroek, 14-04-2014 22:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EvdBroek

Ik wil weer eens een witbier gaan brouwen, dat is altijd lekker voor als je in je tuin in het zonnetje zit te genieten.

Wat vinden jullie van dit recept:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSelissen Wit
Kenmerk
Brouwdatum12-4-2014
BiertypeWitbier
Aantal liters20
Gewenst begin SG1049 (5,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,6 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater20,3 liter
Spoelwater5,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid13 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,6 %2500 gr3 EBC
Havervlokken22,2 %1000 gr4 EBC
Tarwemout22,2 %1000 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)2,2 %45 gr90 minuten13 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)10 gr10 Min.
Sinaasappelschillen30 gr10 Min.

Gist
[/data][/row]
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
142°C10 minuten4,5 l/kg
252°C15 minuten4,5 l/kg
362°C30 minuten4,5 l/kg
472°C30 minuten4,5 l/kg
578°C5 minuten4,5 l/kg


Oscar

Prima recept, niets mis mee. :brouwen:

EvdBroek

Dank je Oscar, dan gaan we deze maar eens met pasen brouwen... Dan wordt het een paas-wit  ;)

Hay

Zolang het maar geen witte Pasen wordt vind ik alles prima.

Edolem

Heb je bij zo een witbier de lage maischstappen nodig?

Jacques

Als je een kruidnageltje in bier wilt hebben is een stap bij 40 ºC gewenst. Zou ik iets langer aanhouden zo'n 15 tot 20
minuten.
De 52 ºC stap kan achterwege gelaten worden.

De gistkeuze is perfect. Op dit moment staat er bij mij ook een witbier te gisten met deze gist.

Edolem


Jacques

Citaat van: Edolem op 16-04-2014  22:37 uKruidnageltje?

Dat is een veel voorkomende associatie bij de stof 4-vinyl-guaicol. Deze stof wordt door bepaalde gisten aangemaakt (zogenaamde POF-gisten) uit ferulinezuur. Je krijgt meer ferulinezuur in je wort als je een 40 ºC stap aanhoudt. Ook zou het gebruik van tarwe dit bevorderen.

Matthijs

Hoi Edwin,

Als je dat tweede Paasdag gaat doen, kom ik graag effe meekijken :)
't Is geen afstand en ik kan vast veel van je leren!

Groet, Matthijs

EvdBroek

Citaat van: Edolem op 16-04-2014  22:37 uKruidnageltje?
Inderdaad is het de bedoeling het bier een kruidnageltje te geven. De 52 graden stap sla ik inderdaad over.

EvdBroek

Citaat van: Matthijs op 17-04-2014  00:49 uHoi Edwin,

Als je dat tweede Paasdag gaat doen, kom ik graag effe meekijken :)
't Is geen afstand en ik kan vast veel van je leren!

Groet, Matthijs

Ja prima Mathijs, leuk als je langs komt! Inderdaad wordt het tweede paasdag.
Ik stuur wel even een persoonlijk bericht

Vergelijkbare Topics (7)

43518

Reacties: 23
Gelezen: 2554

24952

Reacties: 8
Gelezen: 2486

30-01-2014 11:30 u
door ThomasM
30959

Reacties: 9
Gelezen: 2818

715

Gestart door Edgar


Reacties: 17
Gelezen: 9135

16350

Reacties: 28
Gelezen: 8840

29859

Reacties: 2
Gelezen: 1570


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.