Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


High gravity? Splitsen brouwsel voor 2.5%

Gestart door Niels B., 30-03-2014 13:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Niels B.

Hoi.

Vraag is eigenlijk: Werkt het toevoegen van hop aan gewoon water hetzelfde effect qua bitterheid als het toevoegen aan wort

We hebben een heerlijke weizener, maar het probleem is dat je niet de hele middag door kan drinken, omdat het alcohol dan ook effecten gaat hebben  :nut:
We willen eigenlijk een bier van 2.5% maken. Het idee is om 37.5 liter wort van sg 1.050 te maken, waarvan 25 liter gewoon wordt vergist en 12.5 liter wordt aangelengd om uiteindelijk weer 25 liter te maken, wat het sg terug zou brengen tot 1.025.
Waarschijnlijk moet voor de smaak meer hop toegevoegd worden. Maar dat wordt de 1e 25 liter weer té bitter.
Wat is een betere oplossing? Een bitterder 25 liter (1.050) wort maken, en daarmee de 25L (1.025) de juiste bitterheid te geven? Of hop toevoegen aan de 12.5 liter water waarmee we willen aanlengen?

Zijn er nog andere dingen waar we rekening moeten houden?

seed7

Geen idee wat beter of makkelijker is, maar het koken van hop in water en dat aan je jongbier toevoegen werkt goed. Ik brouw wel eens hop-thee om bitterheid aan een bier te geven dat niet gekookt wordt.

Ingo

Niels B.

Wel, we zijn aan het brouwen.

Pan heeft 40.5 liter, wat hopelijk verdampt tot 37.5 liter. Daar wordt 25 liter van afgetapt voor de weizener 1.050. De rest wordt in een ander vat geheveld, waarna we het aanvullen tot 2 keer de hoeveelheid met water wat simultaan gekookt en gehopt wordt met 1/3e van de hop wat in de grote pan is gegaan.
Spannend, het water kookt nog niet maar het wort wel...

Interessant feit: Het water ziet eruit als thee.

Edit: Rode? thee..

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.