Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016

Gestart door Oscar, 25-01-2014 12:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Het is al vaker ter sprake gekomen, maar zonder vaste planning (lange termijn) zal het er niet van komen, maar het lijkt mij wel erg gaaf. Dus maar meteen in de agenda zetten!

Ik stel voor dat we met "alle" Nederlandse lambiek brouwers hier op het forum, die daar aan mee willen werken, in begin 2016 (januari/februari) een dag gaan plannen om de dan beschikbare lambieken die speciaal voor dit "evenement" zijn gebrouwen gaan mengen tot een 100% Nederlandse geuze (sorry voor de Belgische forummers). We zouden er dan een Megablend van kunnen maken.

Mijn voorstel (concept idee)
Iedereen is nu nog met zijn eigen lambiek bezig en moet dat ook vooral doen ter lering ende vermaak. Volgend Lambiek seizoen (2014/2015) Zet je een lambiek in die bestemd is voor de NL-Megablend ! Deze is dan begin 2016 gereed om gemengd te worden met de andere lambieken.

Iedereen brengt zijn aandeel in lambiek mee en krijgt een evengrote hoeveelheid geuze Megablend weer mee terug.
Als we er voor kiezen om alles bij elkaar te gooien en daarna meteen af te vullen op flessen zouden we daar ook nog een mooi etiket voor kunnen maken en deze ook laten drukken zodat je een wel hele mooie en unieke fles in je voorraad hebt liggen. Na het bottelen dient deze nog zeker een jaar (of langer) te rijpen...

Sommigen zouden er ook voor kunnen kiezen om hun aandeel nog weer een tijd op hun vat te laten rijpen....maar dan heb je ook weer wat verlies....maar dat kan een keuze zijn... er is van alles mogelijk.

Van de dag zelf maken we dan een mooi "evenement" en we zouden zelf naderhand gezellig een "winter BBQ" kunnen houden. waarbij we dan de lambieken kunnen proeven die dit jaar ingezet zijn. Ik zorg in ieder geval dat we van deze dag een BrouwTV aflevering gaan maken, zodat het ook in een mooi filmpje wordt vastgelegd.

Hiervoor moeten we tzt dan nog een locatie regelen, maar dat lijkt mij wel te doen. Desnoods ergens waar we kunnen overnachten (alcohol & verkeer gaan niet goed samen).

Zeggen dat je meedoet houdt ook in doen en daadwerkelijk meedoen! Alleen 100% spontaan vergiste Nederlandse lambieken mogen hieraan deelnemen!

Deelnemers :

NaamLocatieHoeveelheid lambiek
OscarEanske± 17/18 liter
Ingo (Seed7)Eanske± 35/40 liter
Danny van dongen (davadox)???± 35 liter
MatthewEanske± 15 liter
Adbrouwt??± xx liter
Koffie (naam ??)??± xx liter
Toon van den BroekGroningen± xx liter
HermanBorger± xx liter

:degroeten:

Andere ideeën op mijn concept voorstel zijn welkom. Zolang mogelijk, wordt deze 1e post aangepast met deelnemers en het definitieve voorstel voor deze dag.

Adbrouwt

Lijkt me een mooi plan. Daar wil ik graag aan meedoen. 100% spontane gisting is ook wel een mooi streven. Dit jaar kijken of ik een mooie Flevo gist kan vangen om deze volgend jaar weer te kunnen gebruiken voor de megablend. Want ik begrijp dat mijn Wyeast lambiek niet mag meeblenden.

Ad :degroeten:

seed7

Zet me maar op het lijstje. Daar er in een geuze ook wat oudere lambiek mag stel ik het brouwsel dat ik dit jaar nog moet gaan maken beschikbaar. Ik denk dat daar ca. 35-40l van over blijft na twee jaar.

Locatie: alhier plak zat (verwacht niet meer dan een man of 20) en hoeft je cameraman niet zo ver ter reizen ;)

Ingo

davadox

Leuk man, schrijf mij maar in met 10X37,5 cl.

hans100w

Citaat van: seed7 op 25-01-2014  14:00 uLocatie: alhier plak zat (verwacht niet meer dan een man of 20) en hoeft je cameraman niet zo ver ter reizen ;)


 :duimop: :duimop: :duimop: Haha, goede opmerking Ingo :duimop: :duimop: :duimop:

koffie

Ik doe mee! Weet nog niet precies hoeveel liter, kom ik op terug.
Ook mijn huis/tuin stel ik beschikbaar voor dit evenement :)

Misschien ook leuk voor de topicstart om de locatie van vergisting te vermelden?

ThomasM

Leuk! Ik zal laten weten of het goed gaat komen met mijn lambiek. Zijn er een aantal vereisten? Bijvoorbeeld een blend van Wyeast tegenover zelf gist vangen? Wat is het minimum/maximum wat je mag meenemen?

RobinB

Citaat van: Oscar op 25-01-2014  12:56 uAlleen 100% spontaan vergiste Nederlandse lambieken mogen hieraan deelnemen!

Lijkt me duidelijk, geen Wyeast dus. :)

Zoals koffie ook al aangeeft is het wel interessant om de "bevruchtingslokatie" aan te geven. :)

toon van den broek

Hallo Biervinden,

Natuurlijk kan het ook bij mij thuis. Zoals jullie wellicht weten heb ik plek genoeg voor kampement etc.
En vanzelfsprekend doe ik graag mee.

Maar even een kritische noot i.v.m. het idee van een megablend.
Het is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.
Ik weet dat de megablend van de Belgische lambiekbrouwers (gebeurt 1x per twee jaar ter ere van de Toer de Geuze) niet per definitie geslaagder hoeft te zijn dan die van een de brouwerijen.
Dus we zullen toch ook voor het steken eerst een eerlijke inventarisatie moeten maken lijkt me.

Nog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.

Groet, Toon.

 .

Herman

Mooi plan, ik wil ook nog een lambic brouwen. Het ontbreekt me aan een vat, iemand goede ervaringen met deze site? Ben de link nog niet op het forum tegengekomen.
http://www.wijnvat.nl/index.php/minivaatjes

toon van den broek

Hallo Herman,
Ongeveer dubbel zo duur als ik voor mijn vaten betaald heb.
Maar misschien is de kwaliteit beter dus dat kan je zo van een fotootje niet afzien.
Fa. Stijf, maar ook vd Kooy heeft goede vaten die ook redelijk goed van prijs zijn.
Er waren zelfs vaten die 1x gebruikt waren voor (rode) wijn, dus dat is wat smaak betreft veel beter. Je wil toch ook niet het gevoel hebben dat er meer eikenhout in je bier zit dan mout?
Ben nu aan het steken geslagen en kan niet meer dan 1/4 deel gebruiken uit een nieuw eiken vat. De rest komt dan uit kastanje (heel neutraal/ je proeft het bier) of uit RVS (wat scherper van smaak).
Gebruik ik uit hert nieuwe eiken vat meer dan proef je alleen nog eik...
Ik neem wel wat mee volgende Gildeavond dan kan iedereen eens proeven wat het grote verschil is.

Groet, Toon.

koffie

Citaat van: Herman op 25-01-2014  19:58 uMooi plan, ik wil ook nog een lambic brouwen. Het ontbreekt me aan een vat, iemand goede ervaringen met deze site? Ben de link nog niet op het forum tegengekomen.
http://www.wijnvat.nl/index.php/minivaatjes
Geen ervaringen mee, maar ik vind de prijzen wel heel erg hoog.
Als je kijkt wat voor vat je voor hetzelfde geld bij bijv. regentonnen.nl kunt krijgen. Vanaf 30 liter voor 66 euro.

Citaat van: toon van den broek op 25-01-2014  18:59 uHallo Biervinden,
Maar even een kritische noot i.v.m. het idee van een megablend.
Het is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.
Ik weet dat de megablend van de Belgische lambiekbrouwers (gebeurt 1x per twee jaar ter ere van de Toer de Geuze) niet per definitie geslaagder hoeft te zijn dan die van een de brouwerijen.
Dus we zullen toch ook voor het steken eerst een eerlijke inventarisatie moeten maken lijkt me.
Aan de andere kant: dat is nu eenmaal het risicio wat we met zijn allen nemen :)
Gewoon een beetje wort apart houden voor de blend.

CiteerNog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.
Mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit. Aanvullen met gistend wort is ook leuk.

Zomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaats vindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

RobinB

Citaat van: koffie op 25-01-2014  20:23 unog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?).

Het moet in ieder geval nog voldoende suikers bevatten (en levende gist, maar dat zal ook nog wel in de andere lambieken zitten toch?) voor de koolzuur.
Daarvoor moet de dosering natuurlijk niet zo hoog zijn dat die "bottel-lambiek" de smaak domineert.

Kom je dus al gauw bij heel jonge lambiek, net aangezet?, en dus de vraag of wort danwel bottelsuiker niet evengoed is. :)

davadox

Citaat van: koffie op 25-01-2014  20:23 uZomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaatsvindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

Zullen we gewoon het eerste maar eens van de grond zien te krijgen!? 

Oscar

Citaat van: toon van den broek op 25-01-2014  18:59 uNatuurlijk kan het ook bij mij thuis. Zoals jullie wellicht weten heb ik plek genoeg voor kampement etc.
En vanzelfsprekend doe ik graag mee.

Ik zal ook een lijst van mogelijke locatie's maken...

Citaat van: toon van den broek op 25-01-2014  18:59 uHet is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.

We kunnen de lambieken afzonderlijk van te voren bemonsteren en beoordelen...maar mengverhoudingen zeker niet (ondoenlikk !!!)...

Citaat van: toon van den broek op 25-01-2014  18:59 uNog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.

Gewoon bottelsuiker! Geen gezeur met Reinheitgebot of andere onzinnige tradities. Hoeveelheid wordt ingeschat a.d.h.v SG blend en gedrag verschillende giststammen... :brouwen: ^-^


Citaat van: koffie op 25-01-2014  20:23 uZomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaats vindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

Idee is iets te wild voor dit moment... Zoals gezegd, eerst dit idee op poten zien te krijgen en kijken hoe dit uitpakt. Niet te veel hooi op je vork willen nemen... ;)


matthew

Count me in..  ;D

 15 liter moet wel lukken..Twentse Schapekop

In ieder geval op tijd, ga erover nadenken. Moet eerst ergens plek zien te vinden... stukje schuur bijbouwen? :proost:
En op zoek naar een vaatje,30/60/120/225/600 liter? :nut:
Groet  :brouwen:

matthew

Citaat van: Twentse Schapekop op 26-01-2014  11:19 uIn ieder geval op tijd, ga erover nadenken. Moet eerst ergens plek zien te vinden... stukje schuur bijbouwen? :proost:
En op zoek naar een vaatje,30/60/120/225/600 liter? :nut:
Groet  :brouwen:

Hmm volgens mij heb jij wel een plekje voor een 100 liter vaatje ;) daar ergens in de grote schuur :D

ThomasM

Citaat van: RobinB op 25-01-2014  18:43 uLijkt me duidelijk, geen Wyeast dus. :)

Zoals koffie ook al aangeeft is het wel interessant om de "bevruchtingslokatie" aan te geven. :)

Ho, daar heb ik overheen gelezen!

alrikdew

Wat een super leuk idee! Ik wil dit jaar beginnen met het brouwen van een lambiek. Misschien is het dan niet verstandig om meteen de eerste keer mee te doen aan een megablend? Zoals Toon ook al zei, ik wil niet verantwoordelijk zijn om jullie lambiek te verpesten als mijn eerste poging niet echt geweldig is.

Oscar

Citaat van: alrikdew op 16-03-2014  16:45 uWat een super leuk idee! Ik wil dit jaar beginnen met het brouwen van een lambiek.

Dan zou ik maar opschieten voordat het te laat is...

Citaat van: alrikdew op 16-03-2014  16:45 uMisschien is het dan niet verstandig om meteen de eerste keer mee te doen aan een megablend? Zoals Toon ook al zei, ik wil niet verantwoordelijk zijn om jullie lambiek te verpesten als mijn eerste poging niet echt geweldig is.

Wat een onzin. Met een lambiek kun je niet zo snel de fout in gaan, als je je maar aan de regels houdt. :)

alrikdew

Oke! Ik doe mee! Ik heb de ongemoute granen besteld en ga van de week brouwen! Het wordt weer kouder dus het kan nog net!

Ik wil 60 liter in totaal maken en de helft denk ik inzetten. Ik vang de gist in Purmerend.

Oscar

Citaat van: alrikdew op 20-03-2014  23:29 uHet wordt weer kouder dus het kan nog net!

Het mengen/steken gaan we pas in 2016 doen. Dus het brouwen voor dat evenement hoef je pas volgend jaar te doen, tenzij je het 2 jaar op houten vat laat staan. :)

Kan een moderator het eerste bericht actueel houden? Ik kan deze niet meer bijwerken!  :'(

alrikdew

Ah! Dus ik kan nog eerst een keer oefenen! Geweldig! Maar ik doe zeker mee!

toon van den broek

Hallo Alrikdew,

Na één jaar in een houten vat is de lambiek doorgaans goed uitgegist, tenminste als het kleine vaten betreft (tot plm 100ltr).
Maar daarna komt de rijping pas, en die kan nog zeker 1-3 jaar duren. Dus als je een oudere lambiek inbrengt zal dat de smaak zeker ten goede komen.

Zoals je wellicht bekend is bestaat een geuze meestal uit één, twee en driejarige lambiek. Die van één jaar is voor de nagisting bij botteling, die van twee jaar -het grootste deel van het mengsel- voor het basisdeel van de smaak en die van drie jaar of ouder (meestal maar 5-15%?) voor de verfijnde smaken/lagen/complexiteit in het bier.
Maar dat geldt voor geuze, en Oscar heeft vooral een (mega)lambiekmengsel voor ogen. We kunnen het m.i. daar t.z.t. nog over hebben?

Groetjes, en succes! Toon.

P.S.: Trouwens wel goed dat je ongemoute granen/tarwe? gebruikt. Houd er wel rekening mee dat het maischen dan wel wat langer duurt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.