Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoofdgisting stilgevallen na 4 dagen

Gestart door de feyter, 18-01-2014 14:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de feyter

Zoals de titel zegt is mijn gisting reeds stilgevallen, wel snel lijkt mij.
Aangezien ik overal lees dat het wel langer moet duren.

De gisttemperatuur was 20 graden C, moet ik nu al overgaan tot het lageren?

Zo ja kan ik dan best overhevelen, en wat met de zuurstof dat aan het bier komt?


Thx 4 helping!

Henielma

Temperatuur constant houden en 2 weken geduld. Hierna heb je meer kans dat je bier is uitvergist.

EvilWoutertje

Voor een goed advies is er meer informatie nodig, waaronder:
Wat was het soortelijk gewicht van het wort voor de vergisting en wat is het SG nu?
Welke gist heb je gebruikt en welk recept?

ZwartGoud

Mijn hoofdvergisting duurt vaak 3 tot 6 dagen, afhankelijk van de zwaarte van het bier en de gebruikte gist.
Daarna hevel ik over van het plastic vat naar een glazen fles, en laat het bier nog 2 weken nagisten, 1 graad hoger dan de hoofdvergisting. In jou geval dus 21 graden.
Let wel op dat het schuim op het bier helemaal ingezakt is. Als dat niet zo is is de gisting nog bezig, en is er een klein lek in je vat waardoor het waterslot niet werkt. Ik zou dan nog even wachten met hevelen.

de feyter

Ik had graag morgen willen overhevelen, helaas heb ik geen tools om dit te doen.

Kan ik hevelen dmv het kraantje onderaan mijn kunststof emmer? Ik zou een nieuwe emmer eronder zetten en het bier hierin laten lopen,maar wat met de aanwezigheid van zuurstof?

Groeten


William

Als je het via een slang aan het kraantje die tot op de bodem van het ander vat komt kunt laten lopen dan is dat helemaal goed.

zeebrew

Graag wat meer info: SG, blik of moutbrouwen, type gistvat (startersets zijn vaak lek), temperatuur waarbij vergist ed, Kijk ook een goed bij de blikcursus/moutcursus op de wiki.

Jacques

Citaat van: zeebrew op 20-01-2014  22:07 uGraag wat meer info: SG, blik of moutbrouwen, type gistvat (startersets zijn vaak lek), temperatuur waarbij vergist ed, Kijk ook een goed bij de blikcursus/moutcursus op de wiki.

Inderdaad wat meer infomatie helpt om je te kunnen voorzien van het juiste antwoord.

Zie ook dit topic.

De beginnerscursus waarnaar verwezen wordt kun je hier vinden. Ook als je eventueel met mout gebrouwen hebt bevat deze cursus veel relevante informatie.

de feyter

Dit is mijn eerste brouwsel, een startpakket met moutextracten. Dus dusver lijkt mij alles te lukken.
Vanavond ga ik alvast overhevelen om te lagere.

Voor de hergisting op de fles moet ik 4,5 gram suiker per liter toevoegen, ik heb gelezen dat ik best eerst de suiker kan opkoken met kleine hoeveelheid water.

Giet ik dit suikerwater er dan warm bij?

Rickske

Als je de suiker in een liter water hebt opgelost maakt die ene liter op 20 liter brouwsel niet veel uit qua temperatuur. Ik giet t er dan direct bij en zo houd je de infectiekans ook laag. Je kan zelf kiezen of je een litertje van je vergiste jongbier kookt en daar de suiker in toevoegd of een verse, dus Extra liter water hier voor neemt.

JanEric

Citaat van: Rickske op 22-01-2014  14:19 uAls je de suiker in een liter water hebt opgelost maakt die ene liter op 20 liter brouwsel niet veel uit qua temperatuur. Ik giet t er dan direct bij en zo houd je de infectiekans ook laag. Je kan zelf kiezen of je een litertje van je vergiste jongbier kookt en daar de suiker in toevoegd of een verse, dus Extra liter water hier voor neemt.

Ik zou geen liter water nemen om de suiker in op te lossen, voor 4,5 gram suiker per liter, en stel je hebt 20 liter wort, dan volstaat 180 ml water.
Anders verdun je het wort onnodig.
Als stelregel hou ik altijd de verhouding:  gram suiker : ml water = 1: 2 aan.

de feyter

Kan het zijn dat het niet noodzakelijk is om extra gist toe te voegen bij dit bouwpakket? Dus vlak voor het bottelen enkel suiker toevoegen?

Er staat namelijk niets in het recept om 2 x gist toe te voegen. Heb er dus slechts 1 keer bijgedaan, na het afkoelen van het wort.

Dus enkel suiker dan?Jacques

Een keer gist toevoegen volstaat. Voorwaarde is wel dat je bottelt als de nagisting is afgelopen. Wanneer je dat niet doet verliezen de gistcellen hun reservestoffen en komt de hergisting minder makkelijk op gang.

Voor alle duidelijkheid: een tweede gistgift zorgt er niet voor dat het SG verder gaat dalen. Ook daarvoor hoef je geen extra gist toe te voegen.

bazje

Het heetste water uit de keukenkraan in een soepkom met de bottelsuiker is voldoende om de suiker te laten oplossen en te vermengen met het te bottelen bier!

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.