Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mulders blonder

Gestart door Muldermans, 18-12-2013 23:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Muldermans

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptSijboms blonder
Brouwdatum19-12-2013
BiertypeBlond
Volume10,00 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutWeyermann3 EBC92,6 %
0,20 kgRoggemoutWeyermann7 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.5,9 l/kg
Uitmaischen67,0 °C1 min.10 min.5,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,0 gCitrabellen14,0%60 min.16,8 IBU
7,0 gCitrabellen14,0%5 min.4,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Mijn vorige blond was een erg succes, toen met Amarillo. Omdat ik de Citra nog niet echt ken (wel eens bij Herman geproefd en de citrusachtige aroma's vond ik toen geweldig!) Ik heb toen met de US-05 en S-33 vergist. De versie met de S-33 viel veel beter in de smaak, dus die wil ik nu weer gebruiken. Alhoewel het weer ook best geschikt is voor ondergisters...
De rogge doe ik erbij, omdat ik het bier wat dikker wil maken een iets voller mondgevoel. (Dat is wel erg lang geleden trouwens dat ik rogge gebruikt heb.)

RobinB

Je zou kunnen overwegen een wat kruidige bitterhop te gebruiken ipv de bittergift citra?
Perle bijvoorbeeld.
De citra proef je toch wel door de aromagift. :)

Muldermans

Ik heb vooral alleen citra gebruikt om de hop helemaal te leren kennen.



RobinB

Dat zal dan wel lukken! ;D

Muldermans

Dit bier net even op fles gezet. Hopelijk is hij volgend weekend op druk :-) Net even geproefd. Bijzonder fris. Nu weet ik weer waarom rogge zo lekker was. Een heel licht fris appel zuurtje. Ook het mond gevoel is lekker dik. Dit kon wel eens een heel mooi lentebier worden!


Herman

Rogge is op zich niet zuur. Ik zat bij een eerste smaakomschrijving ook niet aan een appel-zuurtje te denken. Afijn, afwachten maar!

Muldermans

Wellicht van de Citra :-) Of gewoon een harde infectie...

Alhoewel ik die wel als zodanig herken, dat was bij deze niet. Dit zuurtje is heel licht in de achtergrond aanwezig, of zou het gist zijn? Daar zat nog wel wat van in het glas zeg maar.

RobinB

Groene appel kan ook komen door niet volledig afgeronde vergisting.
Verdwijnt nog wel als je ze niet koud zet. ;)

Muldermans

Van mij hoeft hij niet te verdwijnen :-) Erg plesant zuurtje :-)

Muldermans

Inmiddels een paar dagen verder. Het bier begint op smaak te komen, zuurtje is zo goed als weg alleen nog erg weinig schuim (al vermoed ik dat dat over 3 weekjes wel goed is)
Citra is een fijn hopje!

Ben benieuwd hoe hij over een paar weekjes smaakt.

Vergelijkbare Topics (7)

14842

Gestart door Muldermans


Reacties: 63
Gelezen: 27409

12300

Reacties: 39
Gelezen: 10804

12644

Gestart door Muldermans


Reacties: 23
Gelezen: 5932

13260

Reacties: 43
Gelezen: 11065

16780

Gestart door Muldermans


Reacties: 24
Gelezen: 8828

12472

Reacties: 34
Gelezen: 9367

12685

Reacties: 20
Gelezen: 6408


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.