Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel met hop uit eigen tuin

Gestart door robbel, 11-12-2013 16:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

robbel

Om mijn eigen geteelde hop te proeven heb ik onderstaand recept bedacht.
Schiet er maar eens op a.u.b.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel en Dwars
KenmerkWinterbier
Brouwdatum11-12-2013
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,8 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater16,3 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur66 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65,0 %3291 gr3 EBC
Münchnermout type 15,0 %253 gr12 EBC
Biscuitmout 50 EBC5,0 %253 gr58 EBC
Chocolademout2,0 %101 gr900 EBC
Special B5,0 %253 gr391 EBC
Caramunich10,0 %506 gr123 EBC
Kandijsuiker (bruin)8,0 %405 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade4,5 %11 gr75 minuten8 EBU
Magnum (D)12,5 %8 gr75 minuten14 EBU
Hallertau Hersbrücker2,5 %19 gr30 minuten5 EBU
Cascade4,5 %23 gr5 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander2 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,5 l/kg
273°C25 minuten3,5 l/kg
378°C5 minuten3,5 l/kg


Hoppenbrouwers

Waarom zo'n uitgebreide moutstort? Als je juist de hop wil proeven zou ik voor een simpel recept gaan wat mouten betreft. Vooral wat lichte mouten zo niet maar 1 mout.

Je kan best een quadrupel maken met deze hoppen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je dan kan proeven waar je naar op zoek bent.

robbel

Citaat van: Hoppenbrouwers op 11-12-2013  17:48 uWaarom zo'n uitgebreide moutstort? Als je juist de hop wil proeven zou ik voor een simpel recept gaan wat mouten betreft. Vooral wat lichte mouten zo niet maar 1 mout.

Je kan best een quadrupel maken met deze hoppen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je dan kan proeven waar je naar op zoek bent.

Wellicht heb ik mij verkeerd geuit in het beginsel.
De wens is een quadrupel te brouwen, liefst met eigen geteelde hoppen.
Het proeven van de individuele hoppen is niet heel belangrijk, ik wil de er gewoon eens mee brouwen.
Er is genoeg hop voorhanden om later single mout, single hop te brouwen, om zo wat meer te weten te komen over de hopsoorten.

Waarom ik de moutstort redelijk uitgebreid heb?
"Het moet op"...  ^-^ anders ligt het te lang...

Het recept op zich, kan dat zo?

Hoppenbrouwers

Citaat van: robbel op 11-12-2013  18:16 uWellicht heb ik mij verkeerd geuit in het beginsel.
De wens is een quadrupel te brouwen, liefst met eigen geteelde hoppen.
Het proeven van de individuele hoppen is niet heel belangrijk, ik wil de er gewoon eens mee brouwen.
Er is genoeg hop voorhanden om later single mout, single hop te brouwen, om zo wat meer te weten te komen over de hopsoorten.

Waarom ik de moutstort redelijk uitgebreid heb?
"Het moet op"...  ^-^ anders ligt het te lang...

Het recept op zich, kan dat zo?
Ah op die manier. Dan kan het prima.
Moutstort ziet er goed uit. Ik zou persoonlijk alleen mijn special B ietsje verlagen. 5% is wel de max wat je in je stort wil hebben (tenzij je een rozijnenbock wil brouwen). Ik zou hem voor deze op 3.5% zetten. Dat wordt een lekker bier! :biersmile:

robbel

Bedankt voor die tip!
Ik heb hem gelijk aangepast, die 1,5% heb ik bij de pilsmout gecompenseerd.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel en Dwars
KenmerkWinterbier
Brouwdatum11-12-2013
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,8 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater16,3 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur61 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC66,5 %3357 gr3 EBC
Münchnermout type 15,0 %252 gr12 EBC
Biscuitmout 50 EBC5,0 %252 gr58 EBC
Chocolademout2,0 %101 gr900 EBC
Special B3,5 %177 gr391 EBC
Caramunich10,0 %505 gr123 EBC
Kandijsuiker (bruin)8,0 %404 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade4,5 %11 gr75 minuten8 EBU
Magnum (D)12,5 %8 gr75 minuten14 EBU
Hallertau Hersbrücker2,5 %19 gr30 minuten5 EBU
Cascade4,5 %23 gr5 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander2 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,5 l/kg
273°C25 minuten3,5 l/kg
378°C5 minuten3,5 l/kg


Hoppenbrouwers

Merk nu dat ik de koriander nog over t hoofd heb gezien. Waarom heb je die in je quadrupel recept gedaan als ik vragen mag?
Verder ziet het er prima uit. Ik zou zeggen. Brouw ze :brouwen:

robbel

De koriander heb ik "gejat" uit een Rochefort recept (Adri`s boek).
Zal ik hem beter weglaten?

Hoppenbrouwers

Citaat van: robbel op 11-12-2013  19:01 uDe koriander heb ik "gejat" uit een Rochefort recept (Adri`s boek).
Zal ik hem beter weglaten?
Pfoe, das een goeie. Wat denk je zelf?
Ik ken koriander van witbier en tripel maar ken het niet in een quadrupel. Het zou niet mijn eerste keus zijn maar proberen kun je het altijd toch?

robbel

Ik heb hem zelf ook nog nooit gebruikt.
Ik laat hem weg, mocht het een lekker bier worden dan brouw ik hem nog eens met de koriander.
Morgen brouwen! :)



Oxhead

In alle 3 de Rochefort bieren wordt toch koriander gebruikt, en is duidelijk te ruiken. ;)
Waar ik me over verbaas is de Us-05 in een Quadrupel. :weetniet:

robbel

Ik heb de us-05 en de t58 op voorraad.
Morgen heb ik tijd om te brouwen, de belgian abbey in huis halen red ik dus niet meer....

Oxhead

Dan ligt t-58 meer in de lijn van Quadrupel. Met de Us05 zal het meer van een dubbelbock weghebben. Ook lekker. :biersmile:
Succes morgen. :brouwen:

robbel

Dan nemen we de T58.
Het is pas mijn vierde brouwsel, dank voor alle tips!

Vergelijkbare Topics (7)

35227

Reacties: 2
Gelezen: 1194

6357

Reacties: 9
Gelezen: 4627

39537

Gestart door tdp


Reacties: 4
Gelezen: 1509

43066

Reacties: 3
Gelezen: 992

31511

Reacties: 7
Gelezen: 1846


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.