Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste brouw met 4 hopsoorten

Gestart door INGRO, 08-12-2013 15:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

INGRO

Hallo,
Onlangs heb ik een zakje met 4 soorten hop (saphir, brewegersgold, Challenger en Magnum) gekregen en ben gaan googlen.
Ik wil met kerst een donkerbier gaan brouwen  ;D met alle 4 deze hops in zich.
De mouten die ik wil gebruiken zijn:
munchener     68%
pilsmout        16%
cara-amber   12%
beschuitmout  4%

Nu heb ik ook een maishscheme gevonden hier on de site
62 ºC 45 min
72  ºC 30 min
78  ºC 5 min   

Daarna wil ik koken enwel voor 90 min.
saphir              90 min meekoken ? gram  :weetniet:
magnum          60 min meekoken ? gram   :weetniet:
Challenger        30 min meekoken ? gram  :weetniet:
brewers gold    30 min meekoken ? gram  :weetniet:

Wie o wie kan mij hierbij helpen?

INGRO

Kookschema invulling gegeven.

saphir           20 gram 75 min
brewers gold 20 gram 45 min
magnum       10 gram 10 min
Challenger     10 gram 10 min

Geleerden lijkt dit op een hoppig biertje?

Gerald

Post het volledige recept een, op basis van de huidige gegevens kunnen we alsnog niets zeggen.

INGRO

Mijn BRUIN bier (thuisbrouw)

De mouten die ik gebruiken zijn:
munchener       68% van de stort
pilsmout          16% van de stort
cara-amber      12% van de stort
beschuitmout     4% van de stort

maishschema
62  ºC  45 min
72  ºC  30 min
78  ºC   5 min   


kookschema
saphir           20 gram 75 min
brewers gold     20 gram 45 min
magnum           10 gram 10 min
Challenger       10 gram 10 min

Wyeast 3822 Dutch Castle
vergisten bij 19ºC

Jacques

Ik vermoed dat het wel een hoppig bier wordt maar het is ook wel handig om te weten hoe zwaar het bier is. Percentages van de stort geeft wat dat betreft niet zo veel informatie.

De verhouding moutsort : hopstort, de momenten waarop de hop gegeven wordt, de vergistingstemperatuur, en de vergistingsgraad bepalen in belangrijke mate de hopbeleving. Veel informatie heb je al gegeven, nu nog even het begin SG...

Overigens zou ik de Magnum aan het begin geven en de Saphir meer op het einde.

INGRO

Mijn BRUIN bier (thuisbrouw)
17,1 plato
7,77 % alc.
  ongeveer (777 nummer van geluk en vrijheid)

De mouten die ik gebruiken zijn:
munchener       68% van de stort
pilsmout          16% van de stort
cara-amber      12% van de stort
beschuitmout     4% van de stort

maishschema
62  ºC  45 min
72  ºC  30 min
78  ºC   5 min   


kookschema
saphir               20 gram 75 min
brewers gold     20 gram 45 min
magnum           10 gram 10 min
Challenger        10 gram 10 min
saphir               10 gram  5 min

Wyeast 3822 Dutch Castle
vergisten bij 19ºC


Nu alleen het advies omtrent de hop nog eens bekijken.

Indy


William

Je zou het de mensen gemakkelijk maken als je aangeeft welk volume je wilt brouwen. Dan is de bitterheid op basis van de grammen hop en kooktijd te berekenen.

Met de huidige gegevens lukt dit nog niet.

Herman

Waarom alle vier tegelijk? Als je hop wilt leren kennen, zou je het wort in 4 delen kunnen koken met elke een van deze hoppen. Dat geeft je veel meer info over de hop dan een recept met 4 hoppen, zeker weten wat welke smaakbijdrage geeft heb je dan sowieso niet. Dus waarom zou je dat doen...

INGRO


Hoi Hoi  :degroeten:
Gevonden BrouwVisie en mijn recept in opgenomen.
Het begint ergens op te lijken.

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept              : BRUIN
Kenmerk                    : FemAle
Brouwdatum              : 30-12-1899
Biertype                    : DarkBeer
Aantal liters              : 15
Gewenst begin SG            : 1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 15,00 liter
Maischdikte                        : 0,00 l/kg
Maischwater                       : 0,00 liter
Spoelwater                         : 15,00 liter
Kooktijd                             : 75 minuten
Berekende kleur                 : 54 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid          : 37 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC                      16,0 %         0,749 kg       3 EBC                                                                     
Munchenermout 15 EBC         68,0 %         3,183 kg       16 EBC                                                                           
Cara-amber                          12,0 %         0,562 kg       60 EBC                                                                 
Biscuitmout 50 EBC                4,0 %          0,187 kg       58 EBC                                                                         

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saphir                            4,5 %     19 gr            75 Min.        13 EBU                                                                 
Brewers Gold (USA)      10,0 %      12 gr            45 Min.        16 EBU                                                                             
Magnum (USA)             14,0 %        8 gr           10 Min.          6 EBU                                                                       
Challenger                     8,5 %        6 gr           10 Min.          3 EBU                                                                   
Saphir                           4,5 %      10 gr             5 Min.          1 EBU                                                               

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3822 Ingelmunster Ale (Dutch Castle)

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam:
Stap 1: 62°C      40 Min.      0,0 l/kg
Stap 2: 72°C      30 Min.      0,0 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.        0,0 l/kg


Indy  :)

Jacques

Ok, nu hebben we wat meer inzicht in het recept. Een tamelijk zwaar bier met sterk moutige accenten die vrij stevig gehopt is.

Nogmaals, ik denk het wel een hoppig wordt. Als het je gaat om een bier waarbij de hop de boventoon voert zou ik de biscuitmout en de cara-amber weglaten.

De Magnum zou ik niet zo laat tijdens het koken geven. Deze hop staat niet bekend vanwege zijn verfijnd aroma. (Late hopgiften worden gedaan om meer hoparoma in het bier te krijgen. Daarvoor gebruikt men hoppen met een plezierig aroma.) Daarom kun je de Magnum beter aan het begin van het koken gebruiken. Maar dan moet je de hoeveelheid wel verlagen om het bier niet te bitter te maken.

INGRO

Op advies van Jacques het recept aangepast, dank  :groots:
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                : BRUIN
Kenmerk                     : FemAle
Brouwdatum                : 30-12-1899
Biertype                      : Bo(c)kbier
Aantal liters                 : 15
Gewenst begin SG            : 1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 15,00 liter
Maischdikte                  : 0,00 l/kg
Maischwater                 : 0,00 liter
Spoelwater                   : 15,00 liter
Kooktijd                       : 75 minuten
Berekende kleur             : 50 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 33 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC                      16,0 %         0,745 kg        3 EBC                                                                     
Munchenermout 15 EBC         72,0 %         3,353 kg       16 EBC                                                                           
Cara-amber                          12,0 %         0,559 kg       60 EBC                                                                 

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saphir                      4,5 %     19 gr          75 Min.        13 EBU                                                                 
Brewers Gold (USA) 10,0 %      8 gr           45 Min.        11 EBU                                                                             
Magnum (USA)        14,0 %      5 gr           30 Min.        8 EBU                                                                       
Challenger                8,5 %      4 gr           10 Min.        2 EBU                                                                   
Saphir                      4,5 %     16 gr           5 Min.         2 EBU                                                               

Opmerkingen     : -

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3822 Ingelmunster Ale (Dutch Castle)

Opmerkingen     : -

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam:
Stap 1: 62°C      40 Min.      0,0 l/kg
Stap 2: 72°C      30 Min.      0,0 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.        0,0 l/kg

Indy

RobinB

Ik zou de Magnum alleen als bittergift gebruiken, geeft maar weinig aroma. Ook zou ik de kleurberekening op Morey zetten, dat geeft een betrouwbaardere indicatie.

Challenger is wel een lekkere hop, saphir ken ik niet, brewers gold kan lekker zijn.
Toch zou ik de Challenger en saphir meest gebruiken als aromagift, brewers gold misschien voor een "tussengift".

Weet je zeker dat het een Bock wordt met deze gist en niet gewoon een dubbel? ;)

INGRO

@Robin
De Magnum wil ik dan alleen als bittergift gebruiken
Challenger en Saphir gebruik ik als aromagift voor de smaak.
Deze 2 hops moeten dan aan het begin van het koken worden toegevoegd als ik het goed heb
begrepen.

Maar waarom kan brewers gold lekker zijn?
Is dit een persoonlijke smaakbeleving.


INGRO


-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                : BRUIN
Kenmerk                      : FemAle
Brouwdatum                : 30-12-1899
Biertype                  : Dubbel
Aantal liters             : 15
Gewenst begin SG          : 1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 15,00 liter
Maischdikte               : 0,00 l/kg    :weetniet:
Maischwater               : 0,00 liter   :weetniet:
Spoelwater                : 15,00 liter
Kooktijd                          : 75 minuten
Berekende kleur              : 50 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid       : 35 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC                  16,0 %         0,745 kg       3 EBC                                                                     
Munchenermout 15 EBC     72,0 %         3,353 kg       16 EBC                                                                   
Cara-amber                      12,0 %         0,559 kg       60 EBC                                                                 

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saphir                       4,5 %     22 gr          75 Min.        15 EBU                                                                 
Brewers Gold (USA) 10,0 %       6 gr           45 Min.        8 EBU                                                                             
Magnum (USA)       14,0 %       5 gr           45 Min.         9 EBU                                                                       
Challenger               8,5 %       4 gr           15 Min.         2 EBU                                                                   
Saphir                     4,5 %     16 gr             5 Min.         2 EBU                                                               

Opmerkingen     : -

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3822 Ingelmunster Ale (Dutch Castle)

Opmerkingen     : -

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam:
Stap 1: 62°C      40 Min.      0,0 l/kg
Stap 2: 72°C      30 Min.      0,0 l/kg
Stap 3: 78°C        5 Min.      0,0 l/kg

robbel

Bitterhop kook je het langst, de aroma`s verdwijnen door het lange koken, echter de bitterheid blijft.
Om een hoparoma te verkrijgen, voeg je de aromahop als laatste toe, met een kortere kooktijd.

RobinB

Robbel heeft het correct, de Challenger en saphir zou ik korter koken. De Magnum het langst.
De brewers gold heeft niet zo'n hele goede naam, maar MO heeft daar eens een heel lekkere single hop mee gebrouwen. Echter in dit palet zie in weinig ruimte.

INGRO

Ik ben al helemaal niet op de hoogte van giststammen maar ik zit met het volgende.
De Ingelmunstel gist is niet te verkrijgen en mij is aangeraden om als vervanger deze WLP530 Abbey Ale Yeast
te gebruiken.
Is dat ook zo of weet iemand een beter alternatief, ik hoor het graag.

Heb inmiddels ook een program op mijn laptap voor het recept. Dit maak het een stuk overzichtelijker voor mij :)

Bedankt FemAle


justDick

De 3822 van Wyeast schijnt de Ingelmunstergist te zijn.
Deze heeft Brouwmarkt momenteel in het (tijdelijke) assortiment.

groet, Dick :biersmile:

INGRO

Dank je wel Dick maar ik ga denk ik toch voor Abbey Ale.

Ik heb op de site van Van der Kooij en Brouwmarkt gekeken maar deze verkopen niets van White Labs.

Weet iemand hier op het forum waar ik hier in Nederland aan gist van White Labs kan komen.

FemAle  :-*

LRFokken

15 liter spoelwater en 0 liter maischwater voor 15 liter is misschien niet helemaal de bedoeling ;)  maak er 14/9 of zo van?

Herman

Citaat van: INGRO op 06-01-2014  19:23 uWeet iemand hier op het forum waar ik hier in Nederland aan gist van White Labs kan komen.
Zelf bestellen in bijv. Duitsland of Engeland. Ik weet dat Van der Kooy het heeft geprobeerd, maar communicatie verliep geloof ik nogal stroef. Vooralsnog dus niet in Nederland te bestellen.

dennisbier


Ronald_

Saphir is een hele mooie Bloemige nobelhop - superfris! Deze zou ik niet 75 minuten meekoken. Gewoon alles in de laatste 5 minuten of bij Vlam uit toevoegen om dat mooie Aroma te behouden. Lijkt me erg lekker ook met jouw moutige recept.

dennisbier


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.