Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel versie 2

Gestart door Christiaan S, 27-09-2013 14:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Christiaan S

Omdat de eerste Tripel bijna op is en de winter toch een keer zal komen, wil ik het volgende recept proberen.
Dit keer met haver in plaats van rogge om te kijken wat het smaakverschil wordt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptTripel V2
Brouwdatum27-09-2013
BiertypeTripel
Volume15.00 l
Begin SG1.084 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)47 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15.00 lWater uit Water11.05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC59.3 %
1.00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC14.8 %
1.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14.8 %
0.25 kgSpecial BDingemans350 EBC3.7 %
0.50 kgGele basterdsuikerSupermarkt5 EBC7.4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69.0 °C2 min.60 min.2.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30.0 gPerlebellen8.0%60 min.29.4 IBU
30.0 gPacific Jadebellen13.0%10 min.17.3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafale American (US-05)bovengist


Adrie

Heb je geen andere gist? Een tripel moet het toch vooral hebben van esters en fenolen uit de gist. De US-05 is veel te clean voor een tripel. Het is toch sterk aan te raden een Wyeast Trappist High Gravity, Belgian Ale of Belgian Ardennes te gebruiken.

Christiaan S

Oke, dank voor de tip.
Is de S-33 of de S-04 misschien beter?
De vorige tripel smaakte naar mijn idee niet verkeerd met de us-05, maar kan natuurlijk altijd beter.

Adrie

Citaat van: Christiaan S op 27-09-2013  16:05 uOke, dank voor de tip.
Is de S-33 of de S-04 misschien beter?
De vorige tripel smaakte naar mijn idee niet verkeerd met de us-05, maar kan natuurlijk altijd beter.

Tja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.

Christiaan S

Dus een 1388 belgian strong ale of een van jouw keuze geeft een significant andere smaak?
Dan moet dat gewoon eens proberen. Eens moet de eerste keer zijn om vloeibare gist te proberen.

William

Citaat van: Adrie op 27-09-2013  16:17 uTja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.

Ik vind dat juist de US-05, mits bij relatief hoge temperaturen gebruikt, een mooi kruidig karakter aan een bier kan geven dat goed voor een tripel door kan gaan. Volgens mij heeft MO er zo'n één in z'n portfolio.

Adrie

Citaat van: William op 27-09-2013  16:27 uIk vind dat juist de US-05, mits bij relatief hoge temperaturen gebruikt, een mooi kruidig karakter aan een bier kan geven dat goed voor een tripel door kan gaan. Volgens mij heeft MO er zo'n één in z'n portfolio.

Zo zie je maar weer dat ieder zijn eigen smaak heeft.

Christiaan S

Dan maak ik twee keer dit recept, een keer met korrel en een keer met vloeibare gist.

ATHOOGLAND

Citaat Adrie:

Tja, smaak is persoonlijk. Maar persoonlijk vind ik dat er geen goede korrelgist is voor een tripel. Er zijn echter mensen die met plezier S-33 of S-04 gebruiken. Als ik een tripel met een korrel zou moeten maken, zou ik het liefst denk ik de WB-06 gebruiken. Dit is een Weizengist, maar deze komt nog het meest in de buurt van een Belgische tripelgist.


In je boek geef je wel een recept met naast Wyeast 1214, Fermetis S-04 als gist. Waarom adviseer je dan nu WB-06? Morgen gaan ik nml een trapist brouwen en ik wilde dat met S-04 doen. Ik heb ook nog WB-06 liggen, dus ik kan nog veranderen.

Anton

Adrie

Voortschrijdend inzicht.

RobinB

Ik denk overigens dat de Belle saison ook wel een aardige tripel zou kunnen geven?
Vooral wanneer je wat koeler vergist zodat het gistprofiel minder naar voren komt.

T58 vind ik daarnaast ook een goede in Belgische bieren, incl tripel maar dan met vrij veel suiker in de stort. Dan is ook met de S33 wel een goede tripel te maken.

Christiaan S

Citaat van: RobinB op 28-09-2013  01:05 uIk denk overigens dat de Belle saison ook wel een aardige tripel zou kunnen geven?
Vooral wanneer je wat koeler vergist zodat het gistprofiel minder naar voren komt.

T58 vind ik daarnaast ook een goede in Belgische bieren, incl tripel maar dan met vrij veel suiker in de stort. Dan is ook met de S33 wel een goede tripel te maken.

De belle saison heb ik nu twee keer gebruikt en die geven inderdaad lekkere bieren. De T58 heb ik nog nooit gebruikt, de S33 en de S04 wel. Dus misschien leuk om de T58 eens te proberen. Natuurlijk is een smack pack voor mij ook nieuw en dus een uitdaging.

William

Citaat van: Adrie op 27-09-2013  16:34 uZo zie je maar weer dat ieder zijn eigen smaak heeft.

Zo is dat. Een US-05 korrel zal het op Tripel-attributen niet snel winnen van een typische tripel-vloeibare gist. Maar een US-05 op hoge(re) temperatuur kan je verrassen.

Christiaan S

Morgen ga ik het recept brouwen, maar dit keer zal ik de T58 gebruiken ipv de US-05 die ik vorige keer gebruikt heb voor een tripel. Nu afwachten of ik het verschil in smaak tussen de gist ga proeven. :brouwen:

Christiaan S

Wat gaat de T58 gist als een speer. Na toevoegen binnen een uur al belletjes en een dag later een aan een stuk afgaand waterslot. Het aroma wat vrij komt is erg fris en licht fruitig.

Het uiteindelijke recept is dit geworden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk8
Naam receptTripel V2
Brouwdatum27-09-2013
BiertypeTripel
Volume15.50
Begin SG1.097 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)53 IBU
Brouwzaalrendement69.4 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15.00 lWater uit Water11.05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC59.3 %
1.00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14.8 %
1.00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC14.8 %
0.25 kgSpecial BDingemans350 EBC3.7 %
0.50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7.4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69.0 °C2 min.60 min.2.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30.0 gPerlebellen9.3%60 min.33.0 IBU
35.0 gPacific Jadebellen13.0%10 min.19.5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Na een week gisten heb ik het bier overgeheveld in een schoon vat. Sg was 1.030, dus nog even geduld hebben. Het bier begint wel langzaam aan helder te worden met een mooie kastanjebruine kleur.

Vergelijkbare Topics (7)

22439

Gestart door Sjoerdd96


Reacties: 25
Gelezen: 6888

27929

Reacties: 6
Gelezen: 2584

9030

Gestart door g20


Reacties: 6
Gelezen: 3242

17060

Gestart door bazje


Reacties: 17
Gelezen: 6989


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.