Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Porter met wat in huis is

Gestart door heijligers, 06-09-2013 19:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

heijligers

Morgen eindelijk weer eens brouwen. Het wordt nog niet met eigen tuinhop, maar een porter op basis van een recept van Antoinette met grondstoffen die ik nog in huis heb. Als er heel gekke dingen inzitten hoor ik dat graag.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPorter met wat in huis is
KenmerkBrouwsel 33
Brouwdatum7-9-2013
BiertypePorter (brown)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,0 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater21,8 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur57 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)(2012)75,8 %5152 gr4 EBC
Zwartemout (sept-2012)2,1 %143 gr1400 EBC
Chocolademout (sept-2012)4,1 %279 gr900 EBC
Munchenermout 15 EBC (sept-2012)10,3 %700 gr16 EBC
Cara-crystal3,9 %265 gr120 EBC
Karamelmout 150 EBC3,8 %258 gr150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker(jan-2012)5,1 %52 gr75 minuten25 EBU
Magnum (D)12,5 %8 gr75 minuten10 EBU
East Kent Golding (sept-2012)5,4 %23 gr15 minuten6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C70 minuten3,2 l/kg
272°C30 minuten3,2 l/kg
378°C1 minuten3,2 l/kg


Sietze K

Heb je geen winsor gist? Dit lijkt mij beter te passen bij deze moutstorting.
En pas op de smaak is belangrijker dan de kleur.  ;)

Kleine_Schriek

70 minuten op 65 graden en daarna nog 30 min op 72? Volgens mij deed ik het korter toch? Meestal totaal 70 minuten en dan tegenwoordig vaak 40 min 60-66 stap en 30 min 67-72 stap.

Moutstort combi lijkt me lekker  ;D

Vergist je op 18 graden?

heijligers

Citaat van: Kleine_Schriek op 06-09-2013  21:12 u70 minuten op 65 graden en daarna nog 30 min op 72? Volgens mij deed ik het korter toch? Meestal totaal 70 minuten en dan tegenwoordig vaak 40 min 60-66 stap en 30 min 67-72 stap.
Maischschema komt rechtstreeks van jouw geschreven recept. Maar kan natuurlijk korter.

Citaat van: Kleine_Schriek op 06-09-2013  21:12 uVergist je op 18 graden?
Dat is de bedoeling.
Citaat van: Sietze K op 06-09-2013  19:53 uHeb je geen winsor gist ? dit lijkt mij beter te passen bij deze moutstorting.
En pas op de smaak is belangrijker dan de kleur.  ;)
Winsor heb ik 1 zakje (Nottingham 2), waarom zou die beter zijn?

Kleine_Schriek

Citaat van: heijligers op 06-09-2013  21:25 uMaischschema komt rechtstreeks van jouw geschreven recept. Maar kan natuurlijk korter.
Denk dat het per ongeluk zo lang is geworden die 1e stap. Denk dat de bedoeling 40 min was, maar dat ik ondertussen de kids naar school bracht en heb staan kletsen en dan kon het wel eens 70 min zijn geworden. En dat heb ik dan gelogd natuurlijk  ;D

heijligers

Recept iets aangepast. Ook de zwarte mout bleek niet meer zo veel op voorraad te zijn, dus wat vervangen door geroosterde gerst.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPorter met wat in huis is
KenmerkBrouwsel 33
Brouwdatum7-9-2013
BiertypePorter (brown)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,0 liter
Maischdikte3,2 l/kg
Maischwater21,8 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur54 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid41 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)(2012)75,8 %5152 gr4 EBC
Geroosterde gerst (sept-2012)1,5 %105 gr1000 EBC
Chocolademout (sept-2012)4,1 %279 gr900 EBC
Munchenermout 15 EBC (sept-2012)10,3 %700 gr16 EBC
Cara-crystal3,9 %265 gr120 EBC
Karamelmout 150 EBC3,8 %258 gr150 EBC
Zwartemout (sept-2012)0,5 %35 gr1400 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker(jan-2012)5,1 %52 gr75 minuten25 EBU
Magnum (D)12,5 %8 gr75 minuten10 EBU
East Kent Golding (sept-2012)5,4 %23 gr15 minuten6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,2 l/kg
272°C30 minuten3,2 l/kg
378°C1 minuten3,2 l/kg


Shaytan

Ik ga deze morgen ook maken, ook met wat ik in huis heb. Dat wil zeggen dat ik de meeste van je speciale mouten niet heb, maar gelukkig wel chocolade- en zwartmout.

De bitterhoppen worden Saaz, Green Bullet en Tettnanger, aroma een restje Target dat ik van iemand heb overgenomen en Bramling Cross.

RobinB

Citaat van: Shaytan op 17-09-2013  18:39 uIk ga deze morgen ook maken, ook met wat ik in huis heb. Dat wil zeggen dat ik de meeste van je speciale mouten niet heb, maar gelukkig wel chocolade- en zwartmout.

De bitterhoppen worden Saaz, Green Bullet en Tettnanger, aroma een restje Target dat ik van iemand heb overgenomen en Bramling Cross.

Een heel ander bier dan toch?
Misschien wel een eigen topic waard?

Shaytan

Ik ben nog te lui om met de brouwsoftware aan de gang te gaan. Tegen de tijd dat ik daar tijd voor heb (ben nog te druk met mijn huiswerk voor mijn lerarencertificaat), ga ik mijn 'eigen' bieren ontwerpen, aan kwaliteitsverbetering werken (heb nu ook nog geen gecontroleerde vergisting) en zal ik mijn eigen recepten openstellen voor discussie.

Beloofd.

Vergelijkbare Topics (7)

33426

Reacties: 5
Gelezen: 2115

19540

Reacties: 5
Gelezen: 3269

37389

Reacties: 6
Gelezen: 1811

24451

Reacties: 23
Gelezen: 8803

6357

Reacties: 9
Gelezen: 4657


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.