Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaringen met Pacific Jade?

Gestart door arluijen, 27-03-2013 11:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

arluijen

Tot mijn vreugde zag ik dat de Pacific jade bij de Brouwmarkt te koop stonden. Gezien het feit dat mijn jongste dochter jade heet, moet ik hier natuurlijk mee brouwen.
Ik dacht zelf aan een blond of pale ale, waarbij de jade smaak natuurlijk goed tot zijn recht moet komen.

Nu zie ik dat deze hop op 12,5% alfazuur zit, dus even tricky wat de beste verhouding zou moeten zijn. Vandaar mijn vraag: heeft iemand ervaring hiermee? Zowel met brouwen als met proeven?

Gerb

Nog geen ervaring, maar ik wil hier een stevige barleywine mee maken, 100% van deze hop. Hij schijnt erg lekker te zijn.

arluijen

Ok. Even snel een recept opzetje gemaakt. Het moet niet zo zeer een heel spannend biertje worden, ik wil vooral de pacific jade proeven:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkPBB2
Naam receptJade's Brink Blond
Brouwdatum24-03-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume20,80 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd69 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,30 lWater uit Water10,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC16,7 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.45 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gPacific Jade13,0 %69 min.24,2 IBU
15,0 gPacific Jade13,0 %10 min.6,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Ideeën?

Adrie

Citaat van: arluijen op 28-03-2013  09:06 uOk. Even snel een recept opzetje gemaakt. Het moet niet zo zeer een heel spannend biertje worden, ik wil vooral de pacific jade proeven:

In dat geval zou je ook alle hop pas aan het eind kunnen toevoegen. Je krijgt dan bij dezelfde bitterheid veel meer hopsmaak. Als je nu alleen doses toevoegt bij 20, 10 en 0 minuten zul je veel meer hopsmaak en -aroma's in je bier krijgen. Met 15 gram 10 minutenhop op bijna 21 liter wort zul je niet heel veel van de hop proeven.

arluijen

Citaat van: Adrie op 28-03-2013  09:22 uIn dat geval zou je ook alle hop pas aan het eind kunnen toevoegen. Je krijgt dan bij dezelfde bitterheid veel meer hopsmaak. Als je nu alleen doses toevoegt bij 20, 10 en 0 minuten zul je veel meer hopsmaak en -aroma's in je bier krijgen. Met 15 gram 10 minutenhop op bijna 21 liter wort zul je niet heel veel van de hop proeven.

hmmmm, interessant: dus helemaal geen hop aan het begin, maar alleen maar latere gifts? ...hold on...

arluijen

com ca

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkPBB2
Naam receptJade's Brink Blond
Brouwdatum24-03-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume20,80 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd69 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,30 lWater uit Water10,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC16,7 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.45 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gPacific Jade13,0 %20 min.13,6 IBU
25,0 gPacific Jade13,0 %10 min.10,1 IBU
30,0 gPacific Jade13,0 %0 min.10,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Ik denk er alleen over om de suiker wat terug te schroeven in ruil voor meer Pale Ale mout.

Adrie

Zet die 0 minuten gift even op vlamuit (in plaats van koken). Dan geeft ie aan dat er geen bitterheid af komt. Je kunt dan de doses bij 10 en 20 minuten nog verhogen om op de juiste bitterheid uit te komen.

Ronald_

En je kan natuurlijk ook nog koudkoppen!

arluijen

Citaat van: Adrie op 28-03-2013  12:16 uZet die 0 minuten gift even op vlamuit (in plaats van koken). Dan geeft ie aan dat er geen bitterheid af komt. Je kunt dan de doses bij 10 en 20 minuten nog verhogen om op de juiste bitterheid uit te komen.

... hij stond al op "vlam uit"

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkPBB2
Naam receptJade's Brink Blond
Brouwdatum24-03-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume20,80 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd69 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,30 lWater uit Water10,88 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC16,7 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 °C2 min.45 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gPacific Jade13,0 %20 min.13,6 IBU
25,0 gPacific Jade13,0 %10 min.10,1 IBU
30,0 gPacific Jade13,0 %0 min.10,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

en dat staat hij nog steeds, ik gebruik de "kopieer naar klembord, forum opmaak" functie in BrouwHulp Challenger

Even goed lijkt me dit wel een aardige. Koudhoppen kan altijd nog, ik wil eerst deze eens proeven.

arluijen


Adrie

Waarom staat de hoeveelheid IBU achter de laatste hop dan op 10,1? Heb je dat handmatig ingevuld? Bij mij is vlamuithop keurig 0 ibu, ook in de forumuitdraai.

Ik denk dat je de kooktijd bij de vlamuithop per ongeluk weer op 10 minuten hebt gezet. Daar moet 0 staan.

arluijen

Citaat van: Adrie op 28-03-2013  13:07 uWaarom staat de hoeveelheid IBU achter de laatste hop dan op 10,1? Heb je dat handmatig ingevuld? Bij mij is vlamuithop keurig 0 ibu, ook in de forumuitdraai.

Ik denk dat je de kooktijd bij de vlamuithop per ongeluk weer op 10 minuten hebt gezet. Daar moet 0 staan.

a...ik heb hem. Niet per ongeluk op 10 minuten gezet, maar:
Stap 1: Voeg de hop toe, geef, zeg 20 g, aan (dan staat deze standaard op "koken")
Stap 2: Dubbelklik op de ingevoegde hop
Stap 3: Pas koken aan, in het "hoppen" scherm,  naar vlam uit
...et voila: het bitterheidsaandeel blijft staan... sterker nog, het wordt aangepast, maar niet naar 0

Als ik het herhaal moet ik ineens ook het gewicht weer opnieuw invoeren, want dat lijkt op 0 te worden gezet.

arluijen

Aanvullend:

Het maakt niet uit wat ik doe: hij blijft een bitterheidsaandeel aangeven van 10,1 als ik 30 gr. toevoeg met vlamuit en 0 min. koken.

Reproduceerbaar:
1. Klik op "hop" knop
2. selecteer de eerste hop (bij mij is dat admiral)
3. Vul bij "hoeveelheid" 30 g in (bitterheidsaandeel schiet nu naar 69 IBU in mijn geval)
4. Selecteer nu "vlamuit" bij "gebruik" (bitterheidsaandeel schiet nu naar 11,5 IBU in mijn geval, tijd schiet naar 0)
5. klik op ok

Remy

Bij mij geeft BrouwHulp ook altijd een paar punten IBU bij vlamuit ;-) En ook bij mij staat de tijd op 0 min!

Adrie

Dat is maf. Bij mij niet. Ik duik er binnenkort eens in.

Arluijnen, kun je mij je recept even als xml bestand sturen (klik op het recept, klik op de knop Exporteren, kies het XML formaat)? Stuur maar naar voorzitter at roodetoren punt nl.

arluijen

Citaat van: Adrie op 29-03-2013  10:55 uDat is maf. Bij mij niet. Ik duik er binnenkort eens in.

Arluijnen, kun je mij je recept even als xml bestand sturen (klik op het recept, klik op de knop Exporteren, kies het XML formaat)? Stuur maar naar voorzitter at roodetoren punt nl.

Done

Adrie

Citaat van: arluijen op 28-03-2013  14:16 uAanvullend:

Het maakt niet uit wat ik doe: hij blijft een bitterheidsaandeel aangeven van 10,1 als ik 30 gr. toevoeg met vlamuit en 0 min. koken.

Reproduceerbaar:
1. Klik op "hop" knop
2. selecteer de eerste hop (bij mij is dat admiral)
3. Vul bij "hoeveelheid" 30 g in (bitterheidsaandeel schiet nu naar 69 IBU in mijn geval)
4. Selecteer nu "vlamuit" bij "gebruik" (bitterheidsaandeel schiet nu naar 11,5 IBU in mijn geval, tijd schiet naar 0)
5. klik op ok

Oh, ik zie het al. Het ligt aan de gebruikte bitterheidsformule. Rager geeft bij een 0 minutengift een bitterheidsbijdrage, terwijl Tinseth dat niet doet.

De-Geert

Ik heb recent een proefbrouwseltje gemaakt met 100% Pacific jade; 3 g/l op 15 minuten en 1 g/l op 0 minuten (geen "bittergift").
Verder 100% Golden Promise, begin SG 1049 en WLP022.
De hergisting is nog niet helemaal gedaan, maar bij de tussentijdse beoordeling(en) was ik zeer enthousiast.
Het citrusachtige (van de omschrijving) herken ik er wel in, zwarte peper minder.

Deze ga ik met weinig aanpassing ook op normale schaal maken.


Herman

Citaat van: Adrie op 29-03-2013  13:57 uOh, ik zie het al. Het ligt aan de gebruikte bitterheidsformule. Rager geeft bij een 0 minutengift een bitterheidsbijdrage, terwijl Tinseth dat niet doet.
Lijkt me terecht als ik naar mijn eigen ervaringen kijk. Hete wort zorgt echt nog wel voor isomeratie van alfazuren.

Vergelijkbare Topics (7)

29010

Reacties: 3
Gelezen: 1786

35385

Reacties: 11
Gelezen: 3281

8202

Reacties: 11
Gelezen: 4394

19924

Reacties: 35
Gelezen: 13825

35285

Reacties: 20
Gelezen: 4236

6231

Reacties: 5
Gelezen: 2599


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.