Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Temperatuurregeling gistkast

Gestart door kluukluuk, 24-02-2013 23:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kluukluuk

Ik heb een koelkast met een verwarmingselement erin.
Deze wordt aangestuurd door een stc-1000 met en deze schakelt bij een verschil van 0,3 graden.
De koelkast zelf is defect en kan dus niet meer koelen en ik heb de deur op een kier staan.
Ik heb de temperatuur ingesteld op 21 graden, maar als het verwarmingselement wordt ingeschakeld en daarna weer afslaat loopt de temperatuur door tot boven de 22,5 graden.
Mijn vraag is hoe ik dit preciezer kan regelen of is dit temperatuurverschil geen probleem?

Jacques

De oplossing is denk ik heel simpel: ga op zoek naar een andere (oude) koelkast. Dan heb je weer echt controle over de vergistingstemperatuur.

De-Geert

Citaat van: kluukluuk op 24-02-2013  23:59 uIk heb de temperatuur ingesteld op 21 graden, maar als het verwarmingselement wordt ingeschakeld en daarna weer afslaat loopt de temperatuur door tot boven de 22,5 graden.
Het gaat om de temperatuur van het bier, ik neem aan dat jij het hebt over de temperatuur van de lucht. Die varieert veel meer dan het de temperatuur van het bier.
Verder ben ik het met Jacques eens, een koelkast die niet kan koelen is niet zo handig.

kluukluuk

Ik heb dit weekend nog een andere koelkast bemachtigd die wel kan koelen.
Binnenkort ga ik even testen, als mijn 2e stc-1000 binnen is, maar schakelt koeling en verwarming dan niet constant aan en uit?

tjleet

Citaat van: kluukluuk op 25-02-2013  08:21 uBinnenkort ga ik even testen, als mijn 2e stc-1000 binnen is, maar schakelt koeling en verwarming dan niet constant aan en uit?
Dat ligt in hoofdzaak hoe nauwkeurig je de STC instelt en hoe goed je koelkast geïsoleerd is.

seed7

Citaat van: kluukluuk op 25-02-2013  08:21 u[...]maar schakelt koeling en verwarming dan niet constant aan en uit?

Naast wat tjleet al zei, hoe beter je je sensor van de lucht temperatuur kunt isoleren hoe minder er geschakeld wordt, de thermische massa in je vat is veel groter dan die van de lucht. Ook kun je proberen je koelkast zo vol mogelijk te zetten, meer thermische massa. Eenmaal op de juiste temperatuur houdt zij deze ook langer.

s7.

ciesvandekwis

Een 'vloertje' in je koelkast leggen van bakstenen is ook een goede thermische massa. Stenen houden koude en warmte goed en lang vast.

kluukluuk

Citaat van: seed7 op 25-02-2013  10:27 uNaast wat tjleet al zei, hoe beter je je sensor van de lucht temperatuur kunt isoleren hoe minder er geschakeld wordt, de thermische massa in je vat is veel groter dan die van de lucht. Ook kun je proberen je koelkast zo vol mogelijk te zetten, meer thermische massa. Eenmaal op de juiste temperatuur houdt zij deze ook langer.

s7.

Ik heb er op dit moment een verwarmingselement in met daarachter een ventilator die constant draait.
Kan ik misschien ook beter de ventilator uitzetten, zodat ik niet zo'n luchtstroming heb?
Ik heb de deur nu wel op een kier staan, omdat ik met deze kast niet kan koelen waardoor je ook ongewenste koude lucht van buiten binnenkrijgt.

McMelloW

Citaat van: kluukluuk op 25-02-2013  08:21 uBinnenkort ga ik even testen, als mijn 2e stc-1000 binnen is, maar schakelt koeling en verwarming dan niet constant aan en uit?
Er zit ook een delay tijd op een STC-1000. Daarmee stel de tijd in hoe snel er weer geschakeld kan worden. De temperatuur sensor op het vergistings vat zodat je het bier meet en niet de dikke lucht. Maar het blijft proberen wat de beste instellingen zijn.

seed7

Citaat van: kluukluuk op 25-02-2013  13:06 uKan ik misschien ook beter de ventilator uitzetten, zodat ik niet zo'n luchtstroming heb?

Gewoon laten draaien, zorgt voor een homogene temperatuur in je kast.

s7.

bjorri

Wat ook helpt is een zo'n licht mogelijke verwarming, een te zware verwarming zal eerder doorschieten. Ik heb zelf een verwarmingsmatje van 10 Watt (Conrad) onder mijn gistfles en dat is meer dan voldoende voor 20 liter wort en nog wat losse flessen er naast. Koelkastdeur wel zo dicht mogelijk doen en een eventueel kier afdekken met een oude slaapzak. In de praktijk eerst kort verwarmen, dan tijdens de eerste dag gisting een paar keer koelen en daarna weer verwarmen. Omgevingstemperatuur van mijn kast is 15 graden.

Henielma

Het belangrijkste is het actief koelen tijdens de vergistingspiek. Dus een werkende koelkast is naar mijn idee belangrijk.

robbel

Een kleiner verwarmingselement?
Een koelventilator op de koeling schakelen? , dus warmte afvoeren naar buiten middels ventilatie?

kluukluuk

Citaat van: bjorri op 25-02-2013  20:12 uOmgevingstemperatuur van mijn kast is 15 graden.

Hmmm... ik heb hem ingesteld op 21 graden.
Op het zakje korrelgist staat tussen 12 en 25 graden en in de cursus op hobbybrouwen.nl staat tussen 17 en 22 graden.
In het boekje van de coopersblik, die bij het starterspakket zat, stond tussen 21 en 27 graden.
Dusss ik denk met mijn eerste eigenbrouwsel zit ik met 21 altijd goed.

Citaat van: Henielma op 25-02-2013  20:44 uHet belangrijkste is het actief koelen tijdens de vergistingspiek. Dus een werkende koelkast is naar mijn idee belangrijk.

Tijdens de piek zat hij tussen 23 en 24 graden.
Hopen dat het strax toch nog goed is gekomen....  :weetniet: ;D

bjorri

Die ventilator is bedoeld om de warmte/koude in je koelkast goed te verdelen, dus niet naar buiten. Een kleinere verwarming verwarmt minder snel op dus zal de temperatuur gelijkmatiger blijven en niet doorschieten. De verwarming hoeft alleen maar de temperatuur vast te houden, dus niet echt opwarmen. Dat kan dus al met relatief weinig vermogen. te veel verwarming laat de temperatuur plaatselijk veel verder doorschieten dan gelijkmatige (= weinig vermogen) verwarming.

edit: @kluukluuk: De kamer waar de kast staat is meestal 15 graden, de kast zelf is ingesteld op 19 graden.

Brouwter

Citaat van: bjorri op 25-02-2013  20:12 uWat ook helpt is een zo'n licht mogelijke verwarming, een te zware verwarming zal eerder doorschieten. Ik heb zelf een verwarmingsmatje van 10 Watt (Conrad) onder mijn gistfles en dat is meer dan voldoende voor 20 liter wort en nog wat losse flessen er naast. Koelkastdeur wel zo dicht mogelijk doen en een eventueel kier afdekken met een oude slaapzak. In de praktijk eerst kort verwarmen, dan tijdens de eerste dag gisting een paar keer koelen en daarna weer verwarmen. Omgevingstemperatuur van mijn kast is 15 graden.

Werkt zo'n matje een beetje? Ik heb een Liebherr Vinotec koelkast, die van ± 5 tot ± 20 graden gaat, maar in mijn ervaring is die 20 graden toch altijd wat te koud voor de vergisting. (Nu ook weer mijn mandfles toch buiten de koelkast moeten zetten (21C) omdat de vergisting niet echt op gang kwam). Ik ben dus op zoek naar wat mogelijkheden om de temperatuur een klein beetje hoger te krijgen...

McMelloW

Citaat van: Brouwter op 26-02-2013  09:55 uWerkt zo'n matje een beetje? Ik heb een Liebherr Vinotec koelkast, die van ± 5 tot ± 20 graden gaat, maar in mijn ervaring is die 20 graden toch altijd wat te koud voor de vergisting. (Nu ook weer mijn mandfles toch buiten de koelkast moeten zetten (21C) omdat de vergisting niet echt op gang kwam). Ik ben dus op zoek naar wat mogelijkheden om de temperatuur een klein beetje hoger te krijgen...
Ik gebruik een Liebherr Premium inbouw koelkast van 180l (Niet in gebouwd) Voor de temperatuur regeling een STC-1000, via ebay gekocht. Een 60 W lamp in een eenvoudig fitting als verwarming. Misschien kan deze lamp wel kleiner. Nadeel is het licht die deze lamp geeft. Misschien ga ik nog eens over op warmtefolie op een wandtegel of aluminium plaat.

kluukluuk

Citaat van: McMelloW op 26-02-2013  10:14 uNadeel is het licht die deze lamp geeft.

Misschien een warmtelamp voor een terarium een optie?

Brouwter

Citaat van: kluukluuk op 26-02-2013  10:54 uMisschien een warmtelamp voor een terarium een optie?

Die zijn wel ontzettend warm. Mijn oude terrarium was zo'n 40 graden, denk ik.

Adrie

Citaat van: McMelloW op 26-02-2013  10:14 uNadeel is het licht die deze lamp geeft.

Waarom is dat een nadeel?

heijligers

Citaat van: Brouwter op 26-02-2013  13:12 uDie zijn wel ontzettend warm. Mijn oude terrarium was zo'n 40 graden, denk ik.
Hoe warm denk je dat een 60 W gloeilamp wordt?

De verwarming hoeft niet continu aan te staan. Daar heb je het regelsysteem voor.

McMelloW

Citaat van: McMelloW op 26-02-2013  10:14 uEen 60 W lamp in een eenvoudig fitting als verwarming. Misschien kan deze lamp wel kleiner. Nadeel is het licht die deze lamp geeft.
Citaat van: Adrie op 26-02-2013  13:24 uWaarom is dat een nadeel?
Het bier moet toch in donker vergisten, dacht ik. Of is dit een van die bier mythes  :weetniet:

Citaat van: heijligers op 26-02-2013  13:25 uHoe warm denk je dat een 60 W gloeilamp wordt?

Nog nooit echt gemeten. Een paar keer de cyclus grof geklokt. De lamp gaat 2 - 2.5 min aan en dan 5 uit.  Koelen ook ongeveer 2 - 2.5 min aan. Moet de hysteresis nog eens precies met een stopwatch meten. Maar ja dan moet je een uurtje naast de koelkast gaan zitten. Biertje erbij  :biersmile:  :proost:

Adrie

Citaat van: McMelloW op 26-02-2013  13:57 uHet bier moet toch in donker vergisten, dacht ik. Of is dit een van die bier mythes  :weetniet:

Nou, dat hangt er vanaf. Bier kan niet tegen UV-licht (direct zonlicht, maar ook TL-balken). Een gewone gloeilamp straalt nagenoeg geen UV licht uit. En als je daarbij vergist in een plastic vat en/of een bruine mandfles, dan wordt het weinige UV-licht dat de gloeilamp uitzendt tegengehouden. Kleurloze en groene flessen kun je eenvoudig in een t-shirt inpakken om het bier tegen UV te beschermen.

McMelloW

Citaat van: Adrie op 26-02-2013  14:00 uNou, dat hangt er vanaf. Bier kan niet tegen UV-licht (direct zonlicht, maar ook TL-balken). Een gewone gloeilamp straalt nagenoeg geen UV licht uit. En als je daarbij vergist in een plastic vat en/of een bruine mandfles, dan wordt het weinige UV-licht dat de gloeilamp uitzendt tegengehouden. Kleurloze en groene flessen kun je eenvoudig in een t-shirt inpakken om het bier tegen UV te beschermen.
Duidelijk, weer een mythe aan diggelen  :)

bjorri

Citaat van: Brouwter op 26-02-2013  09:55 uWerkt zo'n matje een beetje?
Zo tegen de 20 liter vocht in een 25 liter mandfles is geen probleem met tien watt. Zowel ervaring met de hele zooi in een slaapzak als met een oude tafelmodel koelkast. De folie heb ik in een enkele laag theedoek, daarop rechtstreeks de fles en de sensor ertussen, geen geklooi met stoeptegels of zo. De STC-1000 staat voor mijn gevoel langer uit dan aan. Omdat het vermogen echt laag is zal de folie nooit heel warm worden en daarmee de inhoud van de fles ook niet.

Vergelijkbare Topics (7)

39175

Reacties: 20
Gelezen: 3820

33710

Gestart door Wim67


Reacties: 38
Gelezen: 10644

27106

Reacties: 12
Gelezen: 4512

22008

Gestart door Theo007


Reacties: 22
Gelezen: 7660

15690

Reacties: 9
Gelezen: 3647

44091

Gestart door Josss


Reacties: 6
Gelezen: 571


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.