Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste brouw met moutextract, goed recept?

Gestart door JanSt, 16-01-2013 06:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JanSt

Ik ga morgen mijn eerste moutextract bier maken en ik vroeg mij af of dit een beetje goed recept is.
Dit is mijn volgende stap na blik bier.

Ik heb het in BrouwHulp ingevuld maar het lijkt er op dat het heel bitter bier wordt. Heb ik niks tegen maar ik vind dat mijn eerste bier een simpel en goed drinkbaar bier moet zijn.

Ik wil gebruik voor 10 liter:

1 kg moutextract licht 8 ebc
0,5 tarwe mount extract 8 ebc
5 g nothenbrewer 8,5% @ 90 min -----14 IBU
5 g nothenbrewer 8,5% @ 15 min ----- 3,7 IBU
500 g kristal suiker
S-33 savebrew gist

En ik heb gelezen dat s-33 niet helemaal vergist kan ik er nog altijd S-04 bij gooien.


Wordt dit een goed biertje of moet ik het anders aanpakken?..

Bedankt

Pizzabakker

Goedemorgen Jan,

17 IBU lijkt me niet te bitter hoor.
Het recept doet me erg denken aan mijn eerste brouwsel van extract en dat heeft prima uitgepakt.
Gewoon brouwen dus! De s-33 geeft een wat fruitigere smaak dan de us-04 en dat lijkt me prima in dit bier.

Hier het recept voor mijn 'Prinsesje'
Basis
Omschrijving   Waarde
Naam recept   Prinsesje
Kenmerk   
Brouwdatum   14-8-2012
Biertype   Blond(e)
Aantal liters   16
Gewenst begin SG   1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement   100,0%


Algemeen
Omschrijving   Waarde
Totaal brouwwater   18,1 liter
Maischdikte   4,2 l/kg
Maischwater   0,0 liter
Spoelwater   17,6 liter
Kooktijd   25 minuten
Berekende kleur   11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid   25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam   % Stort   Massa   Kleur
Moutextract licht   71,4 %   2000 gr   8 EBC
Moutextract tarwe   21,4 %   600 gr   8 EBC
Kristalsuiker   7,1 %   200 gr   0 EBC


Hop
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd   Bitterheidsaandeel
Brewers Gold (D)   6,5 %   22 gr   25 minuten   13 EBU
Hallertau Hersbrücker   5,1 %   32 gr   15 minuten   11 EBU


Kruiden
Naam kruid   Massa   Kooktijd
Koriander   2 gr   15 Min.
Citroenschillen   15 gr   15 Min.


Opmerkingen   -


Gist
Omschrijving   Waarde
Gistsoort   Safale US-05
Gist toegevoegd als   Giststarter
Volume starter   0 ml
Beluchtingstijd   0 uur
Temperatuur giststarter   0°C
Opmerkingen   1,6 zakje gist. 19 gram


Gerb

Ik vind het wel veel suiker voor zo'n bier. Suiker verlaagt het mondgevoel van het bier. Je kunt wel suiker gebruiken maar dan zou ik de helft gebruiken en de andere helft vervangen voor lichte moutextract (gerst of tarwe). De S-33 lijkt me prima voor dit bier. Zoals je zegt vergist de S-33 niet ver uit, maar daarbij houdt je wel een voller bier over. Gewoon gebruiken dus. Misschien nog iets bitterder maken, 20-22 IBU? Dat kan je doen door meer Northern Brewer op 90 min kooktijd toe te voegen. Gebruik je al brouwsoftware?

JanSt

Ja, ik gebruik BrouwHulp die draait het beste in wine.. Ik heb een mac.

Ok, top
dan doe ik het anders..

1 kg moutextract licht 8 ebc
0,5 tarwe mount extract 8 ebc
6 g nothenbrewer 8,5% @ 90 min -----14 IBU
4 g nothenbrewer 8,5% @ 15 min ----- 3,7 IBU
S-33 safbrew gist

Ik krijg dan in BrouwHulp een evenwichtig bier.. :)
Of moet er wel wat suiker bij?

Gerb

Wat is de berekende begindichtheid? Ik doe bij een licht bier (<1050) liever geen suiker.

Wat bedoel je precies met
CiteerIk krijg dan in brouw hulp een evenwichtig bier.

JanSt

In BrouwHulp staat bij de bitterheidsindex evenwichtig 0,45

JanSt

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk01
Naam recepttest-01
Brouwdatum
BiertypeBitter blond
Volume10.00 l
Begin SG1.044 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)20 IBU
Brouwzaalrendement100.0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.00 kgmoutextract lichtBrouwmarkt8 EBC66.7 %
0.50 kgtarwe extractBrouwmarkt8 EBC33.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6.0 gNorthern Brewer8.5 %90 min.16.8 IBU
4.0 gNorthern Brewer8.5 %15 min.3.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
19.0 gSafBrew Ale(S-33)bovengist


Cees

1 kg moutextract geeft in 10 l een SG van tegen de 1040 als ik me niet vergis. Dus met 1,5 kg moutextract in 10 l zou je tegen de 1060 uitkomen.
Tip: ik zou 1 kg moutextract (of die tarwe of de gewone) doen en dan 8 l of 9 l maken ipv 10. Dan blijf je niet zitten met geopende zakken. Dat spul is zo plakkerig, dat maakt al snel een rotzooitje. Suiker is in principe niet nodig bij zo'n licht bier, maar je kan altijd naar eigen inzicht wat toevoegen natuurlijk.

Vergelijkbare Topics (7)

8552

Reacties: 29
Gelezen: 8923

25320

Reacties: 8
Gelezen: 3318

38477

Reacties: 4
Gelezen: 1187

5505

Reacties: 19
Gelezen: 8827

22624

Reacties: 11
Gelezen: 4389

4158

Reacties: 20
Gelezen: 6556


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.