Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hergisting op de fles bij 56 graden C

Gestart door Esterenbrouw, 23-08-2012 22:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Esterenbrouw

Door een defect aan de UT200 is de temperatuur in mijn warmkast, waar een bokbier stond te hergisten op de fles,
opgelopen naar 56 graden C.

Wat zijn de mogelijke gevolgen???

koffie

Ik zou zeggen veel esters en hooge alcoholen  :weetniet:

Wat voor gist was het en hoe lang heef het op die temp gestaan?

Esterenbrouw

De gist was S04 en de tijdsduur denk ik maximaal een halve dag.

William

In het voordeligste geval was de hergisting al klaar en heb je een gepasteuriseerd bier.

Als er nog geen druk op de fles zit en die temperatuur van 56°C is gehaald, zou je korrelgist kunnen dispergeren en een klein beetje aan elk flesje toevoegen met een pipetje

Maar balen hoor.

Jacques

Mijn vermoeden is dat de gist dood is. 12 uur bij 56 ºC komt overeen met pasteuriseren. 

[edit]
William was mij net voor.
[/edit]

BierHenk

Maar hoe lang stond het bier in totaal in de hitte? Ik bedoel, heeft het er voor die tijd ook al een tijdje in gestaan, of is na het plaatsen de temperatuur meteen opgelopen? In het eerste geval zou er al koolzuur gevormd kunnen zijn, en zou je het bier nu wel koud kunnen zetten?

Oscar

Citaat van: William op 23-08-2012  22:55 uIn het voordeligste geval was de hergisting al klaar en heb je een gepasteuriseerd bier.

Pasteuriseren geldt vanaf 60°C  :)

Ik denk dat de gist het loodje heeft gelegd, en de smaak zal er zeker niet beter op geworden zijn. Maar ff een monster nemen en proeven zou ik zeggen. misschien valt de schade nog mee...


Esterenbrouw

Het bier stond sinds maandagmiddag 15.00 uur op ca. 24 graden.
Het bier heeft zeker 2 dagen op deze temperatuur gestaan.
Ik denk dat het ca. 12 maximaal 18 uur tegen deze hoge temperatuur gestaan kan hebben.

Ik had een flesje koud gezet en inmiddels geopend.
Er zat nauwelijks koolzuur in, gaf weinig schuim, rook volgens mij naar diacetyl en er was geen bezinksel
waarneembaar!!!!

William

Als er geen vervelende smaak inzit als gevolg van de lange hittebehandeling dan zou ik denk ik aan elk flesje wat gist toevoegen. T'is wat werk maar misschien wordt het nog wat... Vaak worden dat de lekkerste bieren.

hansm

Het bier is vrijwel zeker ernstig geoxideerd.

BierHenk

Citaat van: hansm op 23-08-2012  23:32 uHet bier is vrijwel zeker ernstig geoxideerd.
??? Met het dopke er op? Hoe kan dat dan.

hansm

Citaat van: BierHenk op 23-08-2012  23:34 u??? Met het dopke er op? Hoe kan dat dan.

Redoxreacties. Die vinden plaats in elk bier, alleen bij deze temperaturen veeeeel sneller.

BierHenk

Citaat van: hansm op 23-08-2012  23:35 uRedoxreacties. Die vinden plaats in elk bier, alleen bij deze temperaturen veeeeel sneller.
Juist :denken: Ik zal me er in verdiepen.
[edit]
Hier staat het. Helder.
[/edit]

Oscar

Citaat van: Esterenbrouw op 23-08-2012  22:46 uDoor een defect aan de UT200 is de temperatuur in mijn warmkast, waar een bokbier stond te hergisten op de fles,
opgelopen naar 56 graden C.

Tijd voor een TC-10 !!  :brouwen:

Esterenbrouw

Laat ik nou toevallig gisteren de Tcontrol bij Herman Verbeek (Henielma) besteld hebben!

BierHenk

Citaat van: Esterenbrouw op 24-08-2012  00:02 uLaat ik nou toevallig gisteren de Tcontrol bij Herman Verbeek (Henielma) besteld hebben!
Ook een goede keus; TC10-s zijn ook goed. Maar de gebruikte UT-200 ook. Alleen: alles gaat een keer kapot. :'(

Caspar

Inderdaad... alle apparatuur gaat een keertje kapot, zelfs de Mercedes onder de temp-controls ;) . Je zou een soort oververhitting controle op je kast kunnen zetten: Bij 40 oC alle stroom er af. Maar ja, hoe vaak gebeurt dit nou :-\ ?

Henielma

Het is al meerdere mensen overkomen met een UT-100 of UT-200. Als daar de sensor het niet goed doet dan loop je de kans dat de verwarming of de koeling aan blijft staan.

Een voordeel van Tcontrol is dat bij een sensor error de relais afgeschakeld worden. Hierdoor wordt in die gevallen voorkomen dat extreme temperaturen op gaan treden. Verder wordt er een email bericht verzonden indien deze errors optreden zodat de gebruiker kan (laten) ingrijpen.

Ronnie

Citaat van: Oscar op 23-08-2012  23:02 u... misschien valt de schade nog mee...

Niet dus, wat jammer!
Les voor velen.
Zeg, Esterenbrouw, effe sarcastisch  >:D : zou je niet van naam veranderen?

In mijn gistkast zit vóór de elektronische regeling nog een doodgewone kamerthermostaat die op ietsje boven de 25°C staat.
Voordat ik elektronisch regelde was dat mijn temperatuurregeling.

beermenke

Mij ook overkomen helaas. Starter toegevoegd en dag erna gehele batch op 36,4 graden! Toch laten staan en heeft enorm gegist. Door waterslot. Toch gebotteld en moet nog proeven. Was 10 liter en ben benieuwd wat het van invloed is geweest.

Esterenbrouw

Vandaag advies van William opgevolgd en alle flessen geopend en 0,25 ml in lauw water opgeloste korrelgist toegevoegd.
Daarna flessen goed geschud, gekurkt en weer in de warmkast op 24 graden gezet.
Uiteraard UT200 getest of hij nu stopt met verwarmen op max. ingestelde temperatuur.
Ben van plan het bier min. 14 dagen in warmkast te laten staan.
Laat te zijner tijd via forum weten middels dit topic of er nog koolzuur in is gekomen.


NewLine

Wat ik bij mijn UT-200 gemerkt heb is dat als je de stroom effe afzet, en dan te snel weer op, dan lijkt het soms of ie goed ingesteld staat, maar in werkelijkheid staat ie bijvoorbeeld vast op verwarmen. Langer uitschakelen helpt...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.