Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Korrelgist vs vloeibare gist

Gestart door segtom, 31-05-2012 06:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

segtom

Wat zijn de voor en nadelen van korrelgist en vloeibare gist?

De-Geert

Korrelgist is makkelijker in het gebruik, vooral voor grote hoeveelheden. Bij vloeibare gist heb je meer keus in gist-stammen en -soorten (Brett. komt niet voor in korrel).

 

Jacques

Hele discussies zijn daarover hier op het forum geweest. Sommigen die vloeibare gist gebruiken menen dat deze gisten een betere smaak gegeven aan het bier. Anderen beweren dat korrelgist een net zo goed resultaat geven.
Feit is dat er minder korrelgisten op de markt zijn en dat de beschikbare informatie over deze gisten minder uitgebreid is. In verband daarmee is door mij destijds het Groot gedroogde gist onderzoek gestart. Zie hier. In het topic over dat onderwerp is ook uitgebreid gediscussieerd over het verschil tussen korrel en vloeibare gist.

KC

Maar 1 ding is zeker, het is altijd verstandig om wat korrelgist in huis te hebben. Bijvoorbeeld als er wat misgaat met je eventuele andere gist.

CrUeLtYY

Inderdaad ik heb ook een voorraadje aangelegd mocht de vloeibare gist niet zijn juiste werk gaan doen

RobinB

Korrelgist is makkelijker te doseren, maar beperkter in keuze. Van een aantal van de korrelgisten is de oorsprong niet bekend, van anderen wel of  speculatief.

Bij vloeibaar heb je meer keuze in het stammen aanbod. Hiervan is ook de oorsprong officieel vaak niet bekend, doch officieus/speculatief wel.

Er is enige overlap in de beschikbare stammen, de meeste zijn ofwel alleen als korrel ofwel alleen als vloeibaar beschikbaar.

De vorm maakt verder voor het smaakprofiel niet veel uit. Het enige goede hobbyonderzoek hiervan (BYO) liet geen duidelijk verschil zien.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.