Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pale Ale met Kolsch gist

Gestart door Superbeun, 12-04-2012 14:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Superbeun

Dag allemaal,

Ik heb 2 maanden terug het volgende recept gemaakt, mijn eerste gebrouwen bier.
Ik wilde graag een fruitig en moutig biertje en dat is zeer goed gelukt.
Mooie dikke blijvende schuimkraag en ondanks de Kolsch toch redelijk helder geworden.
Bier is iets te zoet gebleven (eind SG 1014), volgende keer een anders maischschema denk ik, wat meer op de 62 graden wat meer vergistbare suikers oplevert.
Ik heb dit bier geproefd naast een Palm en een Koninck en moet zeggen, de mijne is het lekkerst  :proost: (het is geen clone).
Op of aanmerkingen voor het verbeteren van dit recept zijn natuurlijk welkom.

BrouwVisie recept

 Recept : Pale Ale met Kolsch gist
 Biertype  Pale ale (Belgisch)
 Aantal liters  20
 Gewenst begin SG  1052 (5,5 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  75,0 %

Algemeen

 Totaal water  29,85 liter
 Maischdikte  4,57 l/kg
 Maischwater  21,91 liter
 Spoelwater  7,94 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  19 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Pilsmout 3 EBC  76,27%  3600 gr  3 EBC
 Munchenermout 15 EBC  21,19%  1000 gr  16 EBC
 Cara crystal  2,54%  120 gr  120 EBC

Hop (Bloemen)

 Hallertauer Perle  7,30%  24 gr  90 Min.  22 EBU
 Saaz (CZ)  3,30%  12 g  20 Min.  3 EBU
 Saaz (CZ)  3,30%  10 g  10 Min.  1 EBU

Gist

 Gistsoort Wyeast 2565 Kolsch
 Gist toegevoegd als  Inhoud verpakking

Maischschema

 1  50 °C  30 Min.  4,6 l/kg
 2  69 °C  60 Min.  4,6 l/kg

Jacques

De moutstort ziet er goed uit.

De gist is een persoonlijke keuze zelf zou ik een andere gist gebruiken zoals de S-33 of Danstar Nothingham.

Dat je een slechte vergistingsgraad snap ik wel als ik naar het maischschema kijkt.
Inmaischen bij 50 ºC zou ik niet doen. Hooguit bij 57 à 58 ºC en dan niet langer dan maximaal 10 minuten.
En verder zou ik voor de versuikering een paar graden lager gaan zitten. 66 of 67 ºC en dan 40 minuten. Je krijgt dan meer vergistbare suikers.   

RobinB

De Wyeast "schelde ale" is naar verluidt de "de Koninck" gist...
Zou je ook kunnen gebruiken met dit recept voor een BPA.

Op welke temperatuur heb je de Kölsch gist gebruikt?

Superbeun

Citaat van: Jacques op 12-04-2012  20:18 uDe moutstort ziet er goed uit.

De gist is een persoonlijke keuze zelf zou ik een andere gist gebruiken zoals de S-33 of Danstar Nothingham.

Dat je een slechte vergistingsgraad snap ik wel als ik naar het maischschema kijkt.
Inmaischen bij 50 ºC zou ik niet doen. Hooguit bij 57 à 58 ºC en dan niet langer dan maximaal 10 minuten.
En verder zou ik voor de versuikering een paar graden lager gaan zitten. 66 of 67 ºC en dan 40 minuten. Je krijgt dan meer vergistbare suikers.

Dank je Jacques, met die temperaturen ga ik volgende keer rekening houden.

Superbeun

Citaat van: RobinB op 12-04-2012  20:24 uDe Wyeast "schelde ale" is naar verluidt de "de Koninck" gist...
Zou je ook kunnen gebruiken met dit recept voor een BPA.

Op welke temperatuur heb je de Kölsch gist gebruikt?

Toevallig dat je het zegt, ik heb de Schelde Ale (3655) in de koelkast liggen voor mijn brouwdag volgende week.
Ga weer een nieuwe batch maken.
De hoofdvergisting van de Kolsch zat op 17 graden (mijn kelder).

Vergelijkbare Topics (7)

19732

Reacties: 5
Gelezen: 2307

40745

Reacties: 2
Gelezen: 931

39031

Gestart door John


Reacties: 11
Gelezen: 1872

16400

Reacties: 12
Gelezen: 5416

10842

Gestart door goom


Reacties: 9
Gelezen: 3529


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.