Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Voorkomen tweeschijn

Gestart door Bert Brouwer, 01-03-2012 22:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bert Brouwer

Wat is een goede methode om tweeschijn te voorkomen? Ik heb hier "last" van bij mijn brouwsels. Ik heb nu een super heldere tripel gebrouwen. Net uit de koelkast is hij troebel, als hij is opgewarmd wordt hij ze helder als een pils. Jammer, want het oog wil ook wat. Iemand een tip?

Herman

Daar heeft zelfs Westmalle last van. Waarom moet ie kraakhelder?

Koud lageren helpt, maar alleen rijping zorgt voor een meer definitieve oplossing. Filteren e.d. even buiten beschouwing latend.

Oscar

Citaat van: Bert Brouwer op 01-03-2012  22:53 uWat is een goede methode om tweeschijn te voorkomen? Ik heb hier "last" van bij mijn brouwsels.

Waar jij last van hebt is het feit dat je denkt dat ieder bier helder moet zijn! Omdat de grote brouwerijen hun bieren filteren denkt de consument dat dat zo hoort... Is niet zo. Een troebel bier (troebel/tweeschijn) bevat meer smaakstoffen  :biersmile: Gewoon zo laten en van het bier genieten. Als de smaak goed is niets meer aan doen.

hansm

Citaat van: Bert Brouwer op 01-03-2012  22:53 uWat is een goede methode om tweeschijn te voorkomen? Ik heb hier "last" van bij mijn brouwsels. Ik heb nu een super heldere tripel gebrouwen. Net uit de koelkast is hij troebel, als hij is opgewarmd wordt hij ze helder als een pils. Jammer, want het oog wil ook wat. Iemand een tip?

(Heel) snel koelen na het koken en koud lageren.
Maar... vind je het echt zo storend? Ik zou me er niet zo druk over maken.
Koudetroebeling heeft geen invloed op de smaak  :proost:

Oscar

Citaat van: hansm op 01-03-2012  23:43 uIk zou me er niet zo druk over maken.

 :duimop:

Jacques

Citaat van: Bert Brouwer op 01-03-2012  22:53 uWat is een goede methode om tweeschijn te voorkomen? Ik heb hier "last" van bij mijn brouwsels. Ik heb nu een super heldere tripel gebrouwen. Net uit de koelkast is hij troebel, als hij is opgewarmd wordt hij ze helder als een pils. Jammer, want het oog wil ook wat. Iemand een tip?

Misschien dat De Geert zou willen reageren (nodig hem uit via een PM om dat te doen hier op het forum). Geert vindt helder bier ook belangrijk en is hier mee bezig.
Persoonlijk vind ik een koude waas ook geen probleem.

Bert Brouwer

Begrijp me niet verkeerd. Zo belangrijk vind ik het niet. Ik vroeg me alleen af hoe je dit kan voorkomen. Ik hoopte misschien een extra maischstap of iets dergelijks. Filteren ga ik niet aan beginnen.

gr.

Ronald_

Sowieso goed filteren natuurlijk.. Verder zou je Brewers Clarex kunnen gebruiken. Dat voorkomt koudewaas die ontstaat door eiwitten, andere troebelheid zal je er niet mee weg krijgen. Bijkomend voordeel is dat je bier gluten-arm wordt van dit enzym.

Ook hebben sommige mouten er meer last van dan andere.. Ik heb zeer helder bier gebrouwen met Castle mout (maar wie weet kwam die helderheid wel van iets anders :) ). Helaas slecht te verkrijgen in Nederland..

Verder zou het ook helpen je pH bij te stellen tijdens het maischen.

Succes!

RobinB

Brewers Clarex werkt inderdaad tegen koude waas en gluten.
Zie ook:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5868.0.html

De-Geert

Citaat van: Bert Brouwer op 02-03-2012  08:25 ubegrijp me niet verkeerd. Zo belangrijk vind ik het niet. Ik vroeg me alleen af hoe je dit kan voorkomen.

Je hoeft je niet te verdedigen, het is alleen zo dat als je over helderheid begint men over elkaar heen valt om te melden dat het niet belangrijk is. Het is zelfs zo dat er reageerd wordt met slechts een smiley. Gek genoeg wordt een ander uiterlijk verschijnsel, namelijk de schuimkraag, door menigeen wel serieus genomen.
Maar goed, wat je wel/niet belangrijk vindt bepaal je lekker zelf. Ik ben zelf van mening dat helder bier beter smaakt, zeker als het gaat om gist-waas (maar dat is hier niet het geval). Misschien zit het tussen de oren, maar dat maakt me niet uit.

Tot zover hierover; Brewers Clarex is het ultieme middel tegen koudewaas, maar lastig te krijgen.
Klaringsmiddelen kunnen ook helpen, maar ook dat is nogal een taboe: Iers mos helpt een beetje. Gelatine werkt vrij goed als je het toevoegt aan koud jongbier, maar zorgt wel voor een zeer instabiel depot na hergisting op fles (dus zeer voorzichtig schenken). Iets wat ik ook wel eens heb gebruikt is Klarvit (verkrijgbaar bij Brouwland, vdKooy etc.), dat is een combinatie van gelatine en kieselsol. Dat laatste voorkomt het instabiele depot probleem.
Koud lageren helpt ook, maar duurt wel lang voordat je de koudewaas echt kwijt bent. 

Bert Brouwer

Citaat van: De-Geert op 02-03-2012  12:27 uJe hoeft je niet te verdedigen, het is alleen zo dat als je over helderheid begint men over elkaar heen valt om te melden dat het niet belangrijk is. Het is zelfs zo dat er reageerd wordt met slechts een smiley. Gek genoeg wordt een ander uiterlijk verschijnsel, namelijk de schuimkraag, door menigeen wel serieus genomen.
Maar goed, wat je wel/niet belangrijk vind bepaal je lekker zelf. Ik ben zelf van mening dat helder bier beter smaakt, zeker als het gaat om gist-waas (maar dat is hier niet het geval). Misschien zit het tussen de oren, maar dat maakt me niet uit.

Tot zover hierover; Brewers Clarex is het ultieme middel tegen koudewaas, maar lastig te krijgen.
Klaringsmiddelen kunnen ook helpen, maar ook dat is nogal een taboe: Iers mos helpt een beetje. Gelatine werkt vrij goed als je het toevoegt aan koud jongbier, maar zorgt wel voor een zeer instabiel depot na hergisting op fles (dus zeer voorzichtig schenken). Iets wat ik ook wel eens heb gebruikt is Klarvit (verkrijgbaar bij Brouwland, vdKooy etc.), dat is een combinatie van gelatine en kieselsol. Dat laatste voorkomt het instabiele depot probleem.
Koud lageren helpt ook, maar duurt wel lang voordat je de koudewaas echt kwijt bent.

Ah, een vriendelijke reactie :)

Ik ben vegetarier, dus gelatine is geen optie. Iers mos heb ik nog liggen, nooit gebruikt. Bij mijn volgende brouwsel eens proberen!

George81

Ik vind een helder bier gewoon chique. Hij smaakt mij er persoonlijk niet beter door.
Ik heb bij mijn vorige brouwsels geen moeite gedaan en die zijn gewoon helder geworden zonder koud te laten klaren, iers mos etc. etc.
Wel heb ik de beste resultaten met een RVS vlechtwerkfilter (als je met graan brouwt) en door na de hoofdgisting over te hevelen in een ander vat/fles.

Meskers

Citaat van: George81 op 07-03-2012  13:18 uIk vind een helder bier gewoon chique. Hij smaakt mij er persoonlijk niet beter door.

Eigenlijk vind ik een mooi glas, waarin een licht troebel (melkachtig) bier met een stevige schuimkraag wel chique ;-) Zeker als er in het schuim nog een licht bruine kleuring in zit. Zo zie je smaken verschillen letterlijk

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.