Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Oorsprong van de ondergist ontdekt

Gestart door Adrie, 23-08-2011 15:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

http://www.nu.nl/wetenschap/2596343/oorsprong-van-pils-ontdekt.html

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben in Zuid-Amerika de wilde voorouder ontdekt van de gedomesticeerde gistsoort waarmee pils wordt gebrouwen.


Foto:  Thinkstock

Het gaat om een gistsoort uit de Zuid-Amerikaanse streek Patagonië die voorkomt in bossen waar de temperatuur bijna constant onder het vriespunt ligt. De soort heeft de naam Saccharomyces eubayanus gekregen.
Dat meldt BBC News naar aanleiding van een studie van een internationaal team van wetenschappers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fruitvliegje
De onderzoekers vermoeden dat de koubestendige gistsoort honderden jaren geleden bij toeval de Atlantische oceaan overstak, bijvoorbeeld in de maag van een fruitvliegje. Het gist kwam vervolgens waarschijnlijk in een Europese kelder terecht waar gist werd bewaard om ale en wijn mee te maken.
Uiteindelijk ontstond er een kruising tussen deze gedomesticeerde gistsoort en Saccharomyces eubayanus. Uit deze kruising met de naam Saccharomyces pastorianus wordt vandaag de dag pils gebrouwen.

Smaak
"De kruising ontstond vrijwel zeker per ongeluk en mensen gingen deze nieuwe gistsoort gebruiken omdat het bier er anders van ging smaken", verklaart hoofdonderzoeker Chris Hittinger van de Universiteit van Wisconsin.
Wetenschappers hebben jarenlang gezocht naar de voorouder van de gistsoort waarmee pils wordt gebrouwen. Een analyse van honderden Europese gistsoorten leverde niets op. De veel gezochte voorouder van Saccharomyces pastorianus werd uiteindelijk gevonden in een beukenboom in Patagonië.

Bierkelder
Hoofdonderzoeker Hittinger is blij met de ontdekking, maar vooral met het feit dat de Zuid-Amerikaanse gistsoort zich kruiste met de Europese soort.
"Persoonlijk drink ik graag pils en ik ben dus verheugd dat deze twee gistsoorten elkaar ooit per ongeluk zijn tegengekomen in een bierkelder", aldus Hittinger.

Ronald_

Hoe lang zal het duren voordat Wyeast Saccharomyces eubayanus in een zakje verkoopt?

Hieronymus

Ha, las het stukje ook net. Het komt van Science Daily, voor de liefhebber: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110822151019.htm

dennis


RobinB

Eén helft vd oorsprong hè? ;)

Lager gist (S. Pastorianus) is een hybride tussen S. cerevisiae en S. eubayanus. Totnogtoe werd gedacht dat het een hybride was tussen cerevisiae en bayanus. Eubayanus is een nieuw gecreeerde soort, die obv sequentie homologie, beter overeenkomt met het non-cerevisiae deel van het S. pastorianus genoom.

Hieronymus


Vergelijkbare Topics (7)

5724

Reacties: 5
Gelezen: 2277

36209

Reacties: 13
Gelezen: 2797

15208

Reacties: 23
Gelezen: 9322

44435

Reacties: 1
Gelezen: 355

25685

Reacties: 6
Gelezen: 4027

35505

Reacties: 4
Gelezen: 1988


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.