Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mijn eerste RIS

Gestart door Bert Brouwer, 11-08-2011 18:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bert Brouwer

Hallo;

  Ik ga morgen mijn eerste Imperial Russian Stout brouwen. Nu lees ik heel veel verschillende recepten op t internet. Ik heb er onderstaande van gemaakt. Wat zijn jullie op- en aanmerkingen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptImperial Overvecht Stout
Kenmerk
Brouwdatum11-8-2011
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters14
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,5 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur142 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid92 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,0 %4571 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC10,0 %609 gr49 EBC
Chocolademout10,0 %609 gr900 EBC
Zwartemout5,0 %305 gr1400 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding4,8 %80 gr60 minuten53 EBU
East Kent Golding4,8 %30 gr30 minuten15 EBU
East Kent Golding4,8 %15 gr15 minuten5 EBU
Northdown8,7 %15 gr30 minuten14 EBU
Northdown8,7 %15 gr5 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1400 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter21°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte


William

Misschien moet je iets minder van de chocolademout gebruiken om een te gebrand karakter te voorkomen. Dit zou je kunnen opvangen door dan wat meer ambermout te gebruiken (20%) of door wat cara120 te gebruiken. Zo krijg je wat meer evenwicht in de moutsmaken

Oscar

Wow 10% Choco en 5% zware tmout. Hmm, dan zet je echt aan de max van beide mouten en bij chocolademout zit je ver over de max. Deze zal echt vet gebrand worden denk ik zo en ook pik en pikzwart. Ik zou want minderen met deze mouten wil je 'm nog drinkbaar houden.

Ik zou 3% zwarte mout en dan 3-5% choco nog net wel aandurven.

William

We zijn het voor een keer eens Oscar ;D :proost:

Bert Brouwer

Bedankt voor jullie input. Goed dat ik m hier nog even heb gepost. Ik heb geen ervaring met donkere moutsoorten namelijk. Ik wil wel een beetje een extreem biertje maken. Ben van plan om m te laten rijpen tot en met oud & nieuw. Dan heeft het bier wat tijd om de scherpe kantjes ervanaf te "wachten"

Ik heb het recept aangepast. Hoe is tie zo? Ik maisch alijd tussen de 63 en 68 graden voor een uur, dan uitmaischen op 78 graden. Ik gebruik de brew in a bag methode. Hoeveel effect heeft een moeilijker maischschema op het eindresultaat? Is het aan te raden om nog wat stappen erbij te doen? Zo ja: waarom?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptImperial Overvecht Stout
Kenmerk
Brouwdatum11-8-2011
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters14
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,4 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur113 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid92 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77,0 %4631 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC15,0 %902 gr49 EBC
Chocolademout5,0 %301 gr900 EBC
Zwartemout3,0 %180 gr1400 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding4,8 %80 gr60 minuten53 EBU
East Kent Golding4,8 %30 gr30 minuten15 EBU
East Kent Golding4,8 %15 gr15 minuten5 EBU
Northdown8,7 %15 gr30 minuten14 EBU
Northdown8,7 %15 gr5 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1400 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter21°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C60 minuten0,0 l/kg
278°C5 minuten0,0 l/kg


William

Omdat het een volmout bier wordt met best een hoog begin SG zou ik de nadruk in ieder leggen op een droog maischschema. Zoiets als 40 min 63 ºC ; 30 min 72 ºC ; 5 min 78 ºC.

Vergelijkbare Topics (7)

41226

Reacties: 5
Gelezen: 938

26006

Gestart door hobbybob


Reacties: 3
Gelezen: 1860

30473

Gestart door wijmaar


Reacties: 7
Gelezen: 2601

14850

Gestart door Croch


Reacties: 3
Gelezen: 1703

45525

Gestart door Nautje


Reacties: 2
Gelezen: 251

29350

Reacties: 6
Gelezen: 2455


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.