Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mijn eerste Quadrupel

Gestart door Sjaak_Deventer, 09-06-2011 21:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjaak_Deventer

Mijn eerste Quadrupel...

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptQuadrupel
Kenmerk2011-6 Quadrupel
Brouwdatum27-5-2011
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1093 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater26,4 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater19,5 liter
Spoelwater7,4 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur63 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87,2 %5291 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC3,2 %194 gr16 EBC
Geroosterde gerst0,5 %32 gr1000 EBC
Chocolademout1,1 %65 gr900 EBC
Palemout 7 EBC5,3 %323 gr8 EBC
Stroop2,7 %161 gr30 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz4,0 %30 gr15 minuten9 EBU
Northern Brewer (D)10,6 %14 gr75 minuten22 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kaneel1 gr5 Min.
Koriander of Cacaopoeder??1 gr5 Min.
Sinaasappelschillen3 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortQuadrupel La Trappa (opgekweekt)
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten3,3 l/kg
266°C20 minuten3,3 l/kg
372°C10 minuten3,3 l/kg

Eerste opzetje dus..Heb alles ervoor in huis. Vandaar ook de keuzes voor de verschillende mouten en hopsoorten. Qua kruiden weet ik nog niet zeker. Denk gewoon brouwen en dan eens kijken of de kruiden goed bij elkaar passen. Maar mocht iemand ervaring met verschillende kruiden in bier, dan hoor ik het graag.

Gerb

Ik zou sowieso de gebrande gerst eruit gooien. Ik mis de caramout120. Verder nogal weinig munich en palemout. Kijk ook eens naar het Rochefort8 recept voor inspiratie. Koriander kan prima, de rest van de kruiden eruit.

Sjaak_Deventer

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptQuadrupel
Kenmerk2011-6 Quadrupel
Brouwdatum27-5-2011
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1104 (10,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte3,3 l/kg
Maischwater21,7 liter
Spoelwater7,4 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur82 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78,1 %5291 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC4,4 %300 gr16 EBC
Chocolademout1,2 %80 gr900 EBC
Palemout 7 EBC7,4 %500 gr8 EBC
Stroop3,0 %200 gr30 EBC
Caramunich5,9 %400 gr123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz4,0 %30 gr15 minuten8 EBU
Northern Brewer (D)10,6 %14 gr75 minuten20 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen3 gr5 Min.
Koriander3 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortLa Trappe Quadrupel (opgekweekt)
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten3,3 l/kg
266°C20 minuten3,3 l/kg
372°C10 minuten3,3 l/kg

Poging 2 ;)

Adrie

Ik zou een veel groter percentage suikers in de stort gebruiken, anders krijg je een veel te dik bier. Zeker 15%, misschien wel 20%, dat is zeer gebruikelijk in quadrupels. En natuurlijk mega veel gist toevoegen en de eerste dagen goed het gistende bier koelen.

Sjaak_Deventer

Citaat van: Adrie op 10-06-2011  10:35 uIk zou een veel groter percentage suikers in de stort gebruiken, anders krijg je een veel te dik bier. Zeker 15%, misschien wel 20%, dat is zeer gebruikelijk in quadrupels. En natuurlijk mega veel gist toevoegen en de eerste dagen goed het gistende bier koelen.

Stroop flink ophogen? In combinatie dan met kristalsuiker! Met de gist wil ik zeker 2 weken van te voren mee beginnen om op te kweken.

Wat betreft het koelen..Wat bedoel je daarmee Adrie?

Sjaak

Adrie

Citaat van: Sjaak_Deventer op 10-06-2011  10:43 uStroop flink ophogen? In combinatie dan met kristalsuiker!

Zeker. De stroophoeveelheid lijkt me niet gek. De rest aanvullen met kristalsuiker.

Citaat van: Sjaak_Deventer op 10-06-2011  10:43 uWat betreft het koelen..Wat bedoel je daarmee Adrie?

Ik bedoel dat je ervoor zorgt dat het bier niet teveel opwarmt tijdens de eerste heftige fase van de vergisting. Koel het wort na koken af tot 19 graden en ent dan de gist. Houd de temperatuur van het gistende bier onder de 22 graden, anders krijg je teveel esters (kauwgomballen en aardbeien in het geval van de La Trappe) en hogere alcoholen (scherpe, branderige alcohol bite). Vooral dat laatste wil je voorkomen, want dat maakt het bier onaangenaam.

Zakt de vergisting na een aantal dagen tot een week in, houd de temperatuur dan op die 22 graden totdat het bier is uitgegist of verhoog aan het eind eventueel nog een paar graden. Op dat moment worden er niet veel esters en hogere alcoholen meer aangemaakt.

Sjaak_Deventer

Dank Adrie!  :)

De kelder is nog mooi koel en dan staat de koelkast met UT200 ;).. Moet helemaal goed komen!

Vergelijkbare Topics (7)

24571

Reacties: 11
Gelezen: 5029

43960

Reacties: 32
Gelezen: 4699

29057

Reacties: 18
Gelezen: 5445

35235

Reacties: 17
Gelezen: 3096

12183

Reacties: 36
Gelezen: 12321

34066

Reacties: 6
Gelezen: 2154


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.