Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dubbelbock: voor het eerst ondergistend brouwen

Gestart door Robert1968, 29-11-2010 20:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robert1968

Gezien de koude buiten lijkt mij hét moment om binnenkort, en voor mij voor het eerst, een ondergistend bier te brouwen. Dit lijkt me wel wat lastiger (en zeker langduriger) dan een hooggistend biertje.

Onderstaand een voorstel van een recept voor een Dubbelbock.

Ik heb zelf nog wel enkele vraagtekens bij het recept:
- zijn de gekozen moutsoorten en -verhoudingen de juisten voor een bokbier? (beetje tarwe voor goede schuimvorming)
- ik wou een wat zoeter en voller bokbiertje gaan maken, vandaar een eenstapsmaischschema bij 68C en een beetje CaCl2 bij het maischwater. Akkoord?
- ik heb al een voorschot genomen op het gistingschema, vanzelfsprekend t.z.t. afhankelijk van de activiteit in het waterslot en gemeten soortelijk gewicht. Nog vreemde zaken in dit schema?

Robert


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMeijboer Dubbelbock
Kenmerkeigen creatie
Brouwdatum12-12-2010
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters18
Gewenst begin SG1073 (8,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement73,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,8 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater18,7 liter
Spoelwater9,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur67 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC51,5 %3000 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC25,7 %1500 gr16 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0,5 %30 gr800 EBC
Karamelmout 150 EBC10,3 %600 gr150 EBC
Tarwemout3,4 %200 gr3 EBC
Kandijsuiker (bruin)8,6 %500 gr10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)8,9 %22 gr85 minuten25 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %10 gr85 minuten3 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %7 gr15 minuten1 EBU

Opmerkingenaromahop los toegevoegd

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos3 gr15 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2206 Bavarian Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter5°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid2 theelepels
OpmerkingenGrote giststarter maken bij 14C. Na 2 dagen starten, fles koelen in koelkast (5C). Op brouwdag bovenstaand bier afschenken. Koude gist toevoegen aan het wort.Gist toevoegen als Twort<11C.

Gisttemperatuur 10-11C gedurende circa 12 dagen (of tot waterslot maar 1-4x per minuut bubbelt), 2 dagen diacetylrust bij 14-15C. Langzaam terug koelen naar 4-5C en dit gedurende 28 dagen aanhouden. Minimaal 1 week lageren bij 1-2C.
2 gram verse gist toevoegen aan het bier alvorens bottelen.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C90 minuten3,5 l/kg
278°C1 minuten3,5 l/kg

Opmerkingen5 ml CaCl2 aan maischwater


Oscar

Citaat van: Robert de Boer op 29-11-2010 &nbsp;20:49 uDit lijkt me wel wat lastiger (en zeker langduriger) dan een hooggistend biertje.

Nee hoor, allen de vergisting verloopt bij lagere temperaturen, maar dat vindt de desbetreffende gist prettig. Qua tijd duurt de vergisting even lang als een bovengister en het is ook zeker niet lastiger...behalve dat je je wort wat verder moet koelen...

Gerb

Persoonlijk zou ik de tarwemout en de suiker uit het recept laten. Een Duitse Dubbelbock is vol en heeft dus geen suiker nodig. Zorg wel voor voldoende gist, want het moet geen wortsuikerig bier worden.

RobinB

Ik vraag me af of een starter van 1 L wel voldoende is voor 18 L van zo'n zware ondergister?

Adrie

Dat kan ik je zo wel vertellen: dat is veel te weinig.

MO

Ik zou ook suiker en tarwemout schrappen. 10% cara150 verlagen naar max 5%. Munchener flink verhogen (meer dan pilsmout).

Iers mos lijkt me niet nodig.

Caspar

Ik zou ook een starter maken van 3 liter en op (of de avond voor) de brouwdag herstarten met 1 liter wort (uitgaande van een Wyeast Activator).

RobinB

Citaat van: Caspar op 30-11-2010 &nbsp;21:06 uIk zou ook een starter maken van 3 liter

Dat is ook exact wat mrMalty aanbeveelt! :duimop:

Vergelijkbare Topics (7)

32039

Reacties: 4
Gelezen: 2216

17951

Gestart door RobinB


Reacties: 33
Gelezen: 13722

40078

Reacties: 7
Gelezen: 1286

25586

Reacties: 2
Gelezen: 2142

2414

Reacties: 11
Gelezen: 4736

38432

Reacties: 7
Gelezen: 1559


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.