Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste opzet dubbel, met special B en S-33

Gestart door piele, 19-11-2010 22:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

piele

Brouwers,

Toen ik net de mouten aan het verzamelen was voor mijn rookbiertje van morgen, kwam ik een zakje special B tegen die ik over had van een brouw die niet doorging. Nu is het een moutsoort die ik nog niet eerder heb gebruikt, dus daar moet verandering in komen :)

Het eerste dat door mijn hoofd schoot, was een dubbel. Hierbij een eerste opzetje:

Gewenst begin SG: 1066

Pilsmout 80%
Munchenermout 14 %
Special B 5 %
Chocomout (ontb.) 1%

Maischschema: 45 min / 62 ºC, 30 min / 72 ºC 

Hop :
Hallertau Perle of Target voor de bitterhop
Spalt of Saaz voor het aroma?

Gist: S-33 (of misschien T-58?)

Ben ik zo een beetje op de goede weg, of sla ik echt volledig de plank mis? :weetniet:

Suggesties zijn welkom.

:degroeten:
Peter

RobinB

Ziet er niet gek uit.
De choco hoeft niet zo van mij, verder lijkt me de combi Target/Saaz wel een mooie.
En de S33 uiteraard, anders moet je ook nog je topictitel veranderen! ;)

MO

't is maar een idee maar ik denk dat het bier veel zal verbeteren met de Westmalle gist.

piele

Citaat van: MO op 20-11-2010  00:36 u't is maar een idee maar ik denk dat het bier veel zal verbeteren met de Westmalle gist.

Dat vermoeden heb ik ook, alleen het probleem is dat ik die niet voorhanden heb (geen enkele vloeibare gist op dit moment) Dus vandaar. En ik wil dit morgen gaan brouwen, en vergisten in 1 van die fusten die ik van jou heb :) [offtopic]had je al kans gehad om die Uerige te proeven? Ben heel benieuwd naar je mening[/offtopic]

@RobinB:
De combi Target/Saaz staat me wel aan, dat wordt em dus, en als ik die choco (ontbitterd) er uit laat, dan nog iets anders ervoor in de plaats? Ik heb nog een beetje aroma 150, cara crystal 120 en een zak caramunich II. Of die ene procent aanvullen met munich?

:degroeten:
Peter

Caspar

Ik zou ook een procentje of 5 Aroma 150 toevoegen, dat geeft het bier een mooie moutige, caramellerige smaak.

korek

Ik zie 5% special B, ben je niet bang voor een overheersende rozijntjessmaak. Uit ervaring weet ik dat dat op den duur niet lekker meer is, maar ja, dat is natuurlijk mijn smaak.

Oxhead

En vergeet niet om een procent of 10 suiker te gebruiken anders wordt het wel een hele dikke boterham, zeker met een korrelgist.

piele

Ik heb deze mout nog niet eerder gebruikt, heb geen idee eigenlijk.  :weetniet:

korek

Citaat van: piele op 20-11-2010  15:43 uIk heb deze mout nog niet eerder gebruikt, heb geen idee eigenlijk.  :weetniet:
Gewoon proberen! Misschien vind jij het juist wel lekker.

RobinB

Ik zou dat met de munchener vereffenen.
Citaat van: Oxhead op 20-11-2010  15:38 uEn vergeet niet om een procent of 10 suiker te gebruiken anders wordt het wel een hele dikke boterham, zeker met een deze korrelgist.

Dat ligt ook een beetje aan je smaak, maar ik denk dat het met dit SG (1066) heel erg mee zal vallen.

Oxhead

Nou ik schat een einsg van 1018 tot 1020 zonder suiker.

RobinB

Dat is een heel aardige schatting, obv het gedroogd gistonderzoek zou ik ook 1018 zeggen. Maar 1014 is dan ook nog mogelijk. Het percentage caramout is niet heel hoog en het maischschema vrij droog.

Daarnaast hoeft een dergelijk SG niet meteen zoet over te komen. 

piele

Heren,

Vandaag gebrouwen, uiteindelijk de volgende samenstelling geworden:

70% Pilsmout
15% Munchenermout
05% Special B
10% Suiker (mix gemaakt van restant witte kandij 300gr + 200gr kristalsuiker)

17 gram Target à 10.2% FWH -> 18 EBU
14 gram Saaz à 3.2% -> 2 EBU

Gist S-33

Alles ging voorspoedig, tot dat: les 1; nooit suiker toevoegen zodra de boel net kookt => overkoker van 1.8 liter.... veel FWH lag naast de ketel, dus nog maar een handje Target erbij, 6 gram.

Ondanks dat ik nu iets minder in het vat heb zitten, heb ik wel het geplande begin SG van 1066. Gist erbij, flink schudden, waterslot staat nu al lekker te pruttelen, ouderwets ongecontroleerd naast de verwarming, daar de gistkast al volzit met een ander brouwsel.

We zullen zien...

:degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)

6037

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 8
Gelezen: 3100

43926

Reacties: 34
Gelezen: 2862

37481

Reacties: 6
Gelezen: 1520

24350

Reacties: 8
Gelezen: 4504

40326

Reacties: 67
Gelezen: 8301


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.