Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaringen met de Engelse mouten

Gestart door Adrie, 30-07-2010 10:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman

Ik heb ze alledrie gebruikt, steeds in andere recepten. Tot op heden kan ik maar een conclusie trekken: ook de Halcyon en Golden Promise kunnen troebele bieren opleveren ;)

De-Geert

Citaat van: Adrie op 03-08-2010  09:27 uMwah. Alle drie kauwen moet ook al genoeg zeggen.
Mwoah, dat vind ik toch een beetje weinig recht doen aan mout.  >:D
Je kan misschien smaakverschillen, als gevolg van het eesten proeven tussen de verschillende mouten, maar dat is maar een klein deel van het spectrum. Nog afgezien van proces-eigenschappen (filtering, helderheid, rendement), denk ik niet dat je met alleen kauwen een goed genoeg beeld van wat een mout in je bier doet krijgt.
Zo valt mij op dat MO Pale een zachter mondgevoel geeft dan Belgische Pale, dat is niet iets wat je kan proeven door te kauwen.

Adrie

Citaat van: Adrie op 03-08-2010  09:04 uHeeft een van jullie al het verschil tussen Maris Otter Pale, Halcyon Pale en Golden Promise Pale ontdekt?

Ah. Op internet lees ik dat Halcyon een variant is van Maris Otter en daar sterk op lijkt. Golden Promise is een Maris Otter variant uit Schotland en geeft moutiger bieren. Is speciaal ontwikkeld voor Scottish ales.

Albertus


Een aantal weken achter elkaar heb ik met de Engelse mouten gebrouwd. Een Mild, een Brown, een Porter, een Stout en een R.I.S. In de eerste drie heb ik Brown Malt gebruikt. De Stout is nog niet voldoende gerijpt, maar wel zover dat ik hem kon proeven.
Opvallend is dat de eerste drie brouwsels opvallend gebrand-moutig smaakten en de stout niet. Dat wil niet zeggen dat de eerste drie niet smaakten, integendeel zelfs, maar mijn voorlopige conclusie is dat Brown Malt een stevig stempel op je bier drukt.
Ik ben benieuwd naar de ervaring van andere gebruikers van deze mout.

Bert

Kleine_Schriek

Ik onderschrijf geheel conclusie 1. De caramout (Chrystal 150) is zalig! Heb er nog maar 1 keer mee gebrouwen (de ESB), maar als je alleen de korrel al ruikt en erop kauwt is het niet met Belgische cara te vergelijken. Ben reuze benieuwd hoe deze in mijn Arbapapaporter recept zou smaken. Dat wordt weer  :brouwen:

RobinB

Wel moeten we met z'n allen er meer van kopen!
Het loopt niet echt storm op de mouten en als we willen dat het in het assortiment blijft...  :brouwen:

Kleine_Schriek

Ik wil wel, maar krijg het niet aangebrouwen wat ik allemaal wil...... ;D

Adrie

Ik heb net weer 35 kg besteld (en binnen gekregen) voor een komend Vier Broedersbrouwsel.

Albertus


Vandaag voor de derde keer met Mild Ale Mout gebrouwen.
Het is voor mij nu duidelijk: deze mout levert een duidelijk lagere pH op dan gebrukelijke continentale mouten en ook lager dan andere Engelse mouten. Het gaat om een pH waarde die ongeveer 0,4 lager is dan de waarde die je mag verwachten op basis van berekening (berekening met behulp van BrouwHulp, welke over het algemeen heel betrouwbaar is).

Bert

Albertus

Mijn derde brouwsel met TF Mild Ale Mout is vrijwel uitvergist.
Ik heb nu met drie verschillende gisten een opvallend lage vergistingsgraad, gemiddeld 60 %, met deze mout behaald.

Zou het kunnen dat deze mout, die in principe gebruikt wordt voor bieren met een laag (3-4 %) alcoholpercentage, dusdanig is bewerkt dat er veel onvergistbare suikers voor wat meer body worden gevormd?

Zijn er forumleden met ervaring met de Mild Ale Mout?

Bert

RobinB

Dat klopt precies, Bert! :)

Het is een soort dextrinemout.

De-Geert

Hoe smaken de bieren?
En merk je echt dat ze relatief veel body hebben?

Albertus

Citaat van: De-Geert op 28-08-2010  14:17 uHoe smaken de bieren?
En merk je echt dat ze relatief veel body hebben?

De bieren (twee, de derde moet nog hergisten), smaken uitstekend. Maar er zitten naast de Mild Ale Malt andere mouten, zoals Brown Malt, in die behoorlijk domineren.
Echt opvallend veel body hebben ze niet, maar de lichte Mild (2,2%, het had 2,9% moeten worden) heeft voor een zo laag alcoholpercentage toch nog een aardige body. Had, moet ik zeggen want mijn vrouw heeft gisteren het laatste flesje opgedronken.

Bert

RobinB

De ene keer dat ik ermee gebrouwen heb, was ook een licht bier. Die had naar mijn idee toch een redelijke body.

Albertus

Zojuist een R.I.S. geopend om te zien of het flesje al op druk is (gebotteld 3-8-10).
Wat een goddelijke smaken geven die Thomas Fawcett mouten! Niet te vergelijken met een R.I.S. van continentale mouten.
Nu eerst nog even laten rijpen.

Bert

Adrie

Het valt mij op dat bieren gebrouwen met Engelse mouten niet zo ver doorgisten. Mijn Brown Ale had een vergistingsgraad van onder de 70% en de Vier Broeders brown porter ook. De Brown Ale is gemaischt bij 67 graden en de Brown Porter bij 67 graden aflopend naar 65 graden. Beide bieren zijn vergist met de Ringwood Ale. Deze gaat niet zo ver door en heeft volgens Wyeast een vergistingsgraad van 68-72%. De einddichtheden zijn een stuk hoger dan voorspeld op basis van eerdere brouwsels (zowel het model van Geert als lineaire regressie).

De Brown Ale is gebrouwen met Maris Otter mout en de Brown Porter met Halcyon. Beide hadden uiteraard een behoorlijk percentage speciaalmouten in de stort. Ondanks de lage vergistingsgraden zijn deze bieren toch niet zoet. Blijkbaar is het dus geen kwestie van een gestokte vergisting, maar van een hoge concentratie dextrinen.

Albertus

Citaat van: Adrie op 14-09-2010  10:12 uHet valt mij op dat bieren gebrouwen met Engelse mouten niet zo ver doorgisten.

Deze ervaring heb ik ook. Ik heb nu zes keer met de Engelse mouten gebrouwen met drie verschillende gisten en alle zes de keren was de vergistingsgraad lager dan ik gewend ben.

Bert

Herman

Met maris otter heb ik prima vergistingen gehaald. Golden promise en Halcyon blijven tot nu toe inderdaad wat achter, maar dat kan ook (deels) aan de gist (Denny's Favourite) liggen.

Jacques

Laatst heb ik gebrouwen met een groot gedeelte Vienna malt van Thomas Fawcett (25%) en Pale Crystal (7%). De gebruikte gist was Denny Favorite 50. De vergistingsgraad was 77,4%. Niet slecht dus.

Herman

Citaat van: Herman op 14-09-2010  12:41 uMet maris otter heb ik prima vergistingen gehaald. Golden promise en Halcyon blijven tot nu toe inderdaad wat achter, maar dat kan ook (deels) aan de gist (Denny's Favourite) liggen.

Het geheugen blijkt na het controleren van mijn laatste logbestanden toch niet zo betrouwbaar :pan: , het valt inderdaad wel mee. Slechts een lage score van 66% schijnbare vergistingsgraad (bij mijn laatste IPA), waar andere bieren waarden scoren als 86% en 78% bij gebruik van Engelse mouten.

Oscar

Even een Vraag :

Ik ben al mijn Engelse mouten (TF, gekocht bij van der kooy) aan het wegen om dit in 1 recept te mieteren  :). Maar....De Amber malt zou 100 EBC zijn en de Crystal malt 150 EBC. Echter is de Amber malt zeker 3 keer donkerder van kleur en naar inschatting zou ik zeggen dat die amber malt wel 300-400 EBC zou zijn. Heeft er iemand ervaring met deze amber malt ?  :weetniet:

Oscar

Even een plaatje toevoegen :De lichte zak zou Crystal mout (130 EBC) De donkere zak Amber malt (100-112 EBC)

 :weetniet:

De-Geert

Dat klopt, raak vooral niet in paniek.  ;)
Bij Crystal zit de kleur vooral aan de binnenkant. Het wort uitgedrukt als wortkleur, niet als kleur vd mout zelf.  :brouwen:

Vergelijkbare Topics (7)

394

Reacties: 7
Gelezen: 15999

14039

Reacties: 3
Gelezen: 1818

25529

Reacties: 26
Gelezen: 8550

32119

Reacties: 49
Gelezen: 13474

24080

Reacties: 13
Gelezen: 4495

31136

Reacties: 21
Gelezen: 6665


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.