Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ervaringen met de Engelse mouten

Gestart door Adrie, 30-07-2010 10:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Zoals jullie weten verkoopt Van der Kooij te Jubbega sinds kort Engelse mouten van mouterij Thomas Fawcett (TF). Hulde, van der Kooij!  :groots:

In deze draad kunnen jullie je ervaringen delen met deze mout. Wat valt je op in vergelijking met de Belgische mouten die we gewend zijn?


Gisteravond heb ik met Albertus (Bert) een aantal van zijn bieren geproefd die met deze mouten gebrouwen zijn. Ik heb er nog niet mee gebrouwen, maar alleen korrels gekauwd. We kwamen gisteren tot een aantal conclusies:

1. De smaken van Engelse mouten zijn totaal anders dan die van Belgische mouten. De crystalmouten zijn niet te vergelijken met de caramouten (veel aromatischer en sterker van smaak dan de Belgische) en bijvoorbeeld de Aroma mout van TF smaakt veel geroosterder en toffee-achtiger dan de aromamout van Dingemans.

2. Engelse bieren maak je met Engelse mouten. Die typische moutsmaken zoals bijvoorbeeld in de Hobgoblin kun je alleen in je bier krijgen met Engelse mouten. Geen wonder dat het ons niet lukte om de Fuller's ESB te klonen.

3. Engelse mouten filteren beter (observatie van Bert), misschien door een lager eiwitgehalte.

4. Engelse mouten geven een donkerder wort dan Belgische mouten met hetzelfde EBC-getal (observatie van Jamil Zainasheff) en geven hierdoor ook een zuurder beslag (observatie Bert).

5. Maris Ottermout geeft vaak een troebel bier. Misschien dat Iers mos helpt.

6. Het lijkt erop dat de Engelse mouten speciaal ontwikkeld zijn voor bieren met een laag begin SG. Ze geven zelfs bij een begin SG van 1030 een bier met veel smaak. Misschien dat Britse brouwers daarom bij iets zwaardere bieren al suiker gebruiken in de stort. Mooi om te zien dat de ontwikkeling van mouten en bieren (biertypen) hand in hand gaan.

7. Engelse gisten komen beter tot hun recht in bieren met Engelse mout. De London Ale 1028 vond ik nooit zo'n bijzondere gist, totdat ik gisteren een aantal bieren van Bert met deze gist en Engelse mouten proefde. Al kan dat natuurlijk ook aan de brouwkunsten van Bert liggen.


De voor ons nieuwe mouten geven voorlopig weer voldoende ruimte voor experimenteren en uitproberen. Ik voorspel een hype van Engelse bieren op dit forum komend jaar. Schitterend. Bedankt, van der Kooij!

De-Geert

Ah, leuk.
Ik heb inmiddels ook wat ervaring met MO en (pale)Crystal.
Een paar opservaties:
1 Inderdaad, Crystal is iets heel anders dan Caracrystal van Brouwland. Dat kwam ook duidelijk uit de ESB-proeverij
2 Dat denk ik ook. En dan met name de "speciaalmouten"
3 Weet ik niet, wel dat Palemout beter filtert dan pilsmout. Ik heb geen duidelijk verschil gemerkt tussen MO en Belgische palemout. Maar het zou kunnen.
5 Zeker. Ik merk duidelijk minder hete-trub bij mijn M.O. bieren. Ik heb een paar keer gebrouwen met Iers Mos, en een paar keer zonder. Met Iers mos lijkt duidelijk helderder bieren te geven, maar ook iets minder schuimstabiliteit. Geen smaakafwijkingen (!).

Wat ik nog wel wil toevoegen.
8 MO lijkt niet meer smaak te geven dan Belgische Palemout, eerder andersom. Dat blijkt oa. uit de 2 ESB's van JW(VG). Maar je zou kunnen stellen dat dit meer ruimte geeft voor Crystal/Amber etc. MAar dat is pure speculatie.
Het lijkt er wel op dat MO een zachter mondgevoel geeft.


William

Ik heb nu alleen ervaring met MO mout in combinatie met relatief veel Brown malt en pale chocolate malt in een brown porter en een imperial stout-achtige.en

In beide gevallen heb ik een diep volmoutkarakter gekregen wat me nog nooit is gelukt met Belgische mouten. Hiervoor is denk ik vooral de brown malt verantwoordelijk.

Ik kan instemmingen met conclusies: 1, 2, en 4.

Volgende week hoop ik een blond bier te brouwen Engelse mouten.

RobinB

Bijna geheel mee eens, op puntje 5 na.
Dat is een bijzonder fenomeen, ik heb bijvoorbeeld nog geen troebele bieren gehad met MO (en nu Halcyon) plae als basis...?

De-Geert

Hm, dat is interessant. Weet je misschien wat je pH meestal is tijdens maisch en/of koken?

JWVG

Ik vind dit heel interessant, en inderdaad waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom het brouwen in Engelse stijl zo moeizaam gaat. Even een vraagje: zouden de crystalmouten die Amerikaanse brouwers gebruiken meer lijken op de Engelse of op de Belgische crystalmouten? In het eerste geval zou ik kunnen overwegen om helemaal op Engelse crystalmout over te stappen.

:degroeten: JW.

RobinB

Citaat van: De-Geert op 30-07-2010  11:44 uHm, dat is interessant. Weet je misschien wat je pH meestal is tijdens maisch en/of koken?
Helaas!
Ik heb geen pH meter.

Adrie

Citaat van: JWVG op 30-07-2010  12:10 uIk vind dit heel interessant, en inderdaad waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom het brouwen in Engelse stijl zo moeizaam gaat. Even een vraagje: zouden de crystalmouten die Amerikaanse brouwers gebruiken meer lijken op de Engelse of op de Belgische crystalmouten?

Dat zou jij toch moeten weten. Jij hebt toch in de VS gebrouwen?

RobinB

Maar of een smaakgeheugen voor dergelijke details betrouwbaar is... Alweer een aardig poosje geleden he?

JWVG

Citaat van: Adrie op 30-07-2010  12:34 uDat zou jij toch moeten weten. Jij hebt toch in de VS gebrouwen?

Is inderdaad een tijd geleden, en ik heb die Britse crystalmout nog niet ervaren (op een heel klein beetje van Geert na). Ik kan dus niet vergelijken. Ik vroeg me af of iemand weet waar die crystalmout in de VS vandaan komt.

 :degroeten: JW.

RobinB

Lijkt me gewoon/voornamelijk Amerikaanse mouterijen zoals Briess en dergelijke

De-Geert

Hey Robin,
jij hebt toch ook wel eens met die Mild Ale mout gebrouwen of niet? Kan je daar nog iets over zeggen? Het lijkt mij wel wat voor lichte bieren (~4%) zoals Bitters of zo.


RobinB

Yep!
Das een dextrinemout-achtige , maar wel een broeimout als ik me niet vergis, ca 8 EBC.

Geeft een wat vollere smaak aan je bier en daardoor met name (ook) geschikt voor bieren met een laag SG lijkt me?
Zelf gebruikt in een brown-ale, was wel lekker!

zie:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12947.0.html

Hopmans

Citaat van: De-Geert op 30-07-2010  11:19 u5 Zeker. Ik merk duidelijk minder hete-trub bij mijn M.O. bieren. Ik heb een paar keer gebrouwen met Iers Mos, en een paar keer zonder. Met Iers mos lijkt duidelijk helderder bieren te geven, maar ook iets minder schuimstabiliteit. Geen smaakafwijkingen (!).

Misschien moet je met Engelse bieren ook echt met vislijm aan de gang.
Zit er nog verschil in diverse merken Engelse mout?


De-Geert

Er zullen vast verschillen zijn tussen verschillende mouterijen, maar dat is voor ons moeilijk te peilen aangezien we alleen Thomas Fawcett tot onze beschikking hebben.


Hopmans

OK dan, ik dacht dat er 4 verschillende merken verkocht werden,
maar dat zullen dan 4 verschillende moutsoorten zijn.
Ik heb blijkbaar iets niet goed gelezen in een andere mout-topic.


RobinB

Ze hebben de pale inderdaad in 3 rassen: MO, halcyon en golden promise.

EBC

Hmmm interessante draad...ik ben niet op Engelse gisten. Misschien wel vanwege onze overwegend Belgische mouten...

Nu vind ik het bier in Engeland ook niet altijd even goed. Maar dat kan ook aan de pub liggen.

Wie weet, ga ik nog eens experimenteren. Engelse hoppen genoeg in de tuin...

De-Geert

Ik heb mijn Engelse gist ook nog niet gevonden, maar ik blijf zoeken.


Albertus


Wat mij opviel bij het gebruik van de Mild Ale Mout was het verschil tussen klam (nat) schroten en droog schroten. Ik schroot klam, maar hou altijd wat droge mout achter om de molen te drogen.

Klam geschroot vouwt het kafje van de Mild Ale Mout prachtig uit en blijft vrijwel helemaal heel. Bij het droog schroten van de Mild Ale Mout verpulvert het kafje totaal. Het verschil is enorm, veel groter dan bij de gebruikelijke continentale mouten. Ik zou zo gauw geen verklaring hebben voor dit verschijnsel. Het moutproces? Het ras van de gerst? Droger afleveren/

Bert

Adrie

Mijn Brown Ale zit nu in het maischvat. Bij het (klam) schroten en storten viel vooral de overweldigende geur op. Veel sterker dan met Belgische mouten. Die ambermout van TF (100 EBC) is veel geroosterder van geur en smaak dan de aroma 150 van Dingemans. Ik heb de stort van die mout wat teruggebracht ten gunste van Aroma50 van Dingemans. Ook de lichte crystalmout geurt heerlijk. Hmmm. Het water loopt me in de mond. Het is ook een feest om die mouten even te kauwen.

De-Geert

Uit een andere draad:
Citaat van: Adrie op 31-07-2010  11:31 uBij het (klam) schroten en het storten vielen de heerlijke en behoorlijk sterke moutgeuren op die uit de Engelse mouten kwamen. De amber van TF is toch ook wel een speciale mout: hij is behoorlijk geroosterd en lijkt op een wat lichtere brown malt. Totaal niet te vergelijken met de aromamouten van Dingemans.
Zo te lezen moet ik die Amber ook maar eens bestellen.
Ik heb nog veel mouten te proberen, sowieso de Haver en de Mild. En dan nu ook nog de Amber. Wat een straf!


Adrie

Heeft een van jullie al het verschil tussen Maris Otter Pale, Halcyon Pale en Golden Promise Pale ontdekt?

RobinB

Nee, ik heb het afgelopen jaar vrij vaak MO gebruikt en heb nu Halcyon. Mijn recepten zijn echter compleet anders, waardoor ik geen vergelijk kan maken.
Volgens mij heeft Herman alledrie naast elkaar?
Misschien dat hij 3 gelijke minibrouwseltjes (5L oid) kan/wil maken in z'n avond-installatie?  :weetniet:

Adrie

Mwah. Alle drie kauwen moet ook al genoeg zeggen.

Vergelijkbare Topics (7)

43718

Gestart door Sjoerd


Reacties: 7
Gelezen: 1553

8202

Reacties: 11
Gelezen: 4394

27910

Reacties: 3
Gelezen: 2179

35295

Reacties: 17
Gelezen: 3862


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.