Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mijn eerste bokbier

Gestart door goom, 24-05-2010 11:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

goom

Ik wil volgend weekend voor het eerst een bokbier gaan brouwen.
Ik heb wat rond gekeken in het forum en op basis wat ik zag een recept in elkaar gezet.
Graag zie ik op- en aanmerkingen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptGOOMs Bokbier
Kenmerkbokbier
Brouwdatum30-5-2010
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters20
Brouw volume(Highgravity)20
Gewenst begin SG1069 (7,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,2 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater17,0 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur38 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid25 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC39,1 %2500 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC28,1 %1800 gr16 EBC
Kandijsuiker (bruin)14,1 %900 gr10 EBC
Caramunich18,8 %1200 gr123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)7,1 %20 gr90 minuten17 EBU
Tettnanger (D)3,7 %15 gr90 minuten7 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingenzelf opgekweekt

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
130°C60 minuten3,1 l/kg
230°C70 minuten3,1 l/kg
310°C78 minuten3,1 l/kg


MM

Hoe gaat je maischschema eruit zien, want met twee stappen op 30°C en één op 10 kom je niet echt ver.

Wat is de reden van de kandijsuiker? Een Duits bier zou ik volmout brouwen.

Voor de rest vind ik het recept er goed uitzien.

JWVG

Goom heeft natuurlijk temperatuur en tijdsstap omgewisseld. Dan is het een prima maischschema  :D.

Het is geen Duits bokbier, ondanks de naam van de gist, want het is een bovengister. Ik zou toch de suiker eruit halen - dat past eigenlijk niet zo in een bokbier, en dit is sowieso wel erg veel. De hoeveelheid caramunich lijkt mij veel te veel. Als je het donkerder wilt hebben, zou ik het aandeel Munchener mout verhogen tov pils en caramunich.

 :degroeten: JW.

goom

Inderdaad de maischtemperatuur en tijd omgewisseld.
Bedankt voor de opmerking

RobinB

Toch kan die 1007 bij koele vergisting (15 ºC) heel dicht bij een "ondergistig" smaakprofiel komen. Wel een aardig compromis in warmere tijden :).

Jacques

Voor een bockbier zou ook ik de suikergift weg laten. Verder zou ik voor de versteviging van de moutigheid het percentage aan munichmout flink omhoog gooien.

ed

Is het bier al gebrouwen en wat is het uiteindelijke recept geworden?

Ed

goom

Ik heb het recept zo gehouden.
Inmiddels geproefd en ik vind het te veel op een alt lijken.
Ik ben er niet tevreden over maar denk dat ik volgende keer een andere gist ga nemen en wat aan de moutstort doen.

Vergelijkbare Topics (7)

41775

Reacties: 18
Gelezen: 3113

27178

Reacties: 11
Gelezen: 3307

31732

Reacties: 4
Gelezen: 1891

38328

Reacties: 26
Gelezen: 4942

21983

Reacties: 7
Gelezen: 3472


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.