Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Waarom wordt gist terug actief bij hergisting?

Gestart door NewLine, 27-04-2010 09:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NewLine

Dit is vooral een vraag uit interesse, niet zozeer omwille van een probleem bij het brouwen.

Ik denk dat het algemeen aangenomen is dat men bottelt als de hoofd- en nagisting afgelopen is. Ttz het SG daalt niet verder.
Na de nagisting zijn er denk ik nog suikers aanwezig (bv SG = 1015), maar toch is de gisting blijkbaar gestopt.

Maar dan bij het bottelen en toevoegen van suiker wordt dezelfde gist blijkbaar terug actief (velen voegen geen nieuwe gist toe, dus gaat het om dezelfde gist).

Waarom wordt dezelfde gist die niet meer actief was ineens terug actief? Andere soorten suikers, extra zuurstof, iets anders ?

Adrie

Kwestie van andere suikers. Tijdens de vergisting snoept de gist verschillende suikers op (sucrose, glucose, fructose, maltose en maltotriose). Langere suikerketens kan gist niet vergisten en de gisting stopt. Bij het bottelen voegen we een goed en gemakkelijk vergistbare suiker toe, zodat de gist weer even wat voedsel heeft.

RobinB

Omdat je makkelijk vergistbaar suiker toevoegd. Das al!

Vergelijkbare Topics (7)

40775

Reacties: 13
Gelezen: 1937

19886

Gestart door John


Reacties: 59
Gelezen: 18611

13703

Reacties: 8
Gelezen: 8108

31336

Reacties: 4
Gelezen: 1444

5151

Reacties: 43
Gelezen: 29255

25954

Reacties: 5
Gelezen: 1620


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.