Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een Leidsche IPA

Gestart door Nerro, 10-01-2010 15:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nerro

Binnenkort wil ik ook een IPA brouwen,

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLeidse IPA
Brouwdatum10-1-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters11
Gewenst begin SG1056 (6,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater15.10 liter
Maischdikte5.94 l/kilo
Maischwater15,0 liter
Spoelwater0,1 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur18 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid49 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Palemout 7 EBC99,0 %2500 gram8 EBC
Special B1,0 %25 gram391 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,6 %7 gramFWH11 EBU
Amarillo9,5 %7 gramFWH14 EBU
Cascade7,6 %7 gram25 min.8 EBU
Amarillo9,5 %7 gram25 min.10 EBU
Cascade7,6 %7 gram7 min.3 EBU
Amarillo9,5 %7 gram7 min.4 EBU
Cascade7,6 %5 gramKoud hop0 EBU
Amarillo9,5 %5 gramKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale S-04
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C20 minuten5,9 l/kg
266°C90 minuten5,9 l/kg
378°C10 minuten5,9 l/kg

En die komt er waarschijnlijk zo uit te zien.

Nu nog een keer de tijd hebben...

RobinB

Hmmm...
Je hoppen zijn Amerikaans, de gist is Engels: welke kant wil je op?
Voor een echte Amerikaanse IPA zou ik de US05 (of equivalent) gebruiken, bij een Engelse de S04 maar dan wel met Engelse hoppen.

Nu maak je een combi, wat ook wel lekker kan zijn natuurlijk, maar ik weet niet of je het bewust doet.

Dan de mouten:
Waarom specialB?
Ik zou eerder 5-10% Cara60 doen voor een mooie cara-ruggegraat tegenover het hopgeweld?
SpecialB past niet echt in het type denk ik en anders is de dosering vrij homeopathisch...

De-Geert

Ik zou de koudhopstorten verhogen naar 7 gram, en het totaal aantal storten beperken tot 7 ipv. de huidige 8.

Nerro

Ok dan gebruik ik de US-05, die heb ik ook.

Wat betreft de moutstort, kan ik dan ook 5% cara120 gebruiken? Die van 60 heb ik niet meer. De specialB gaat eruit. Kan 5% carapils nog wat bijdragen in een bier als dit?

Wat betreft de hopgiften, dat zijn er slechts vier aangezien de hoppen steeds tezamen het bier in gaan. Ik heb in het eerste recept 1g/L hop voor koudhoppen aangenomen, is 14 koudhop dan niet wat veel?

RobinB

Koud-hop-stort is wel OK zo denkik of zal elkaar niet veel schelen?
5%-Cara120 is ook goed.

Cara-pils geeft meer dextrines en volheid, ik weet niet of je dat wilt?

jelle

Citaat van: RobinB op 10-01-2010  15:59 uHmmm...
Je hoppen zijn Amerikaans, de gist is Engels: welke kant wil je op?
Voor een echte Amerikaanse IPA zou ik de US05 (of equivalent) gebruiken, bij een Engelse de S04 maar dan wel met Engelse hoppen.

Nu maak je een combi, wat ook wel lekker kan zijn natuurlijk, maar ik weet niet of je het bewust doet.

Dan de mouten:
Waarom specialB?
Ik zou eerder 5-10% Cara60 doen voor een mooie cara-ruggegraat tegenover het hopgeweld?
SpecialB past niet echt in het type denk ik en anders is de dosering vrij homeopathisch...

Toch kom je het wel vaker tegen de Special B tot 3% in IPA`s

Nerro

Een beetje meer toch wel, en al te dunne IPA is enkel nog kneiter-bitter. Daar houd ik niet zo heel erg van, is een moutstort met 90% pale 5% carapils en 5% cara120 dan optimaal of moeten die caramouten dan sámen 5% uitmaken van de totale stort?

Gerb

De combinatie van de hoppen schijnt wel een schot in de roos te zijn. Ik ben van plan om binnenkort een IPA te maken met Cascade, Amarillo en Simcoe.

De gist (S-04) kan volgens mij wel. Een aantal Amerikaanse brouwerijen maken IPA's met een Engelse gist.

RobinB

Citaat van: jelle op 10-01-2010  19:21 utoch kom je het wel vaker tegen de Special B tot 3% in IPA`s

Waar dan?
In BIPA's misschien?

Citaat van: Nerro op 10-01-2010  19:22 uis een moutstort met 90% pale 5% carapils en 5% cara120 dan optimaal

Naar mijn smaak kan dat heel goed, ik ben wel van de wat vollere IPA's :)

Oscar

Citaat van: Gerb op 10-01-2010  19:29 uEen aantal Amerikaanse brouwerijen maken IPA's met een Engelse gist.

Waarschijnlijk omdat het van oorsprong een Engels Bier type is.... :)

jelle

Hier met onderstaand recept

Angry Ogre Ale
American IPA
 

Type: All Grain
   Date: 12/11/2004

Batch Size: 5.00 gal
   Brewer: Don Pfeiffer
Boil Size: 7.00 gal    Asst Brewer:
Boil Time: 60 min    Equipment: Shakey Dog Brewery
Taste Rating(out of 50): 45.0    Brewhouse Efficiency: 70.0
Taste Notes: Very balanced big beer. Great hoparoma and wonderful malty backround. Tasted on 1/9/05. Just a touch more special roast.More crystal
 

Ingredients

Amount    Item    Type    % or IBU
16.00 lb    Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM)    Grain    88.9 %
1.00 lb    karamel/Crystal Malt - 60L (60.0 SRM)    Grain    5.6 %
0.50 lb    Special B Malt (180.0 SRM)    Grain    2.8 %
0.25 lb    Cara-Pils/Dextrine (2.0 SRM)    Grain    1.4 %
0.25 lb    Special Roast (50.0 SRM)    Grain    1.4 %
2.00 oz    Chinook [13.00%] (60 min)    Hops    78.4 IBU
1.00 oz    Chinook [13.00%] (45 min)    Hops    36.0 IBU
1.00 oz    Chinook [13.00%] (5 min)    Hops    7.8 IBU
1.00 oz    Centennial [10.00%] (Dry Hop 7 days)    Hops    -
1 Pkgs    California Ale V (White Labs #WLP051) [Starter 1400 ml]    Yeast-Ale    
 

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.091 SG
   Measured Original Gravity: 1.076 SG
Est Final Gravity: 1.023 SG    Measured Final Gravity: 1.020 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8.8 %    Actual Alcohol by Vol: 7.3 %
Bitterness: 122.2 IBU    Calories: 348 cal/pint
Est Color: 18.4 SRM    Color:
Color
 

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, No Mash Out    Total Grain Weight: 18.00 lb
Sparge Water: 3.79 gal    Grain Temperature: 72.0 F
Sparge Temperature: 168.0 F    TunTemperature: 72.0 F
Adjust Temp for Equipment: TRUE    Mash pH: 5.4 pH
 

Name    Description    Step Temp    Step Time
Mash In    Add 22.50 qt of water at 173.4 F    158.0 F    45 min
 
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Carbonation and Storage
Carbonation Type: Corn Sugar    Volumes of CO2: 1.8
Pressure/Weight: 2.4 oz    Carbonation Used: 2.00
Keg/Bottling Temperature: 65.0 F    Age for: 28.0 days
Storage Temperature: 52.0 F    
 

Notes
Batch 72. 14 YTD 70 gal.
1st brew with new 10 gal MLT. Went over volume. Have 6 gal in fermenter. Missed begin SG also but will still hit at least 7%.
Drop the crystal and add 2 lbs of Minich at least According to homebrew.com
Racked to secondary 12/20/04. Smells and taste great. I dont know If we need change anything.
Bottled on 12/31/04. Taste is perfect. color great. very clear.

 
Groet Jelle

RobinB

hehehe, tuurlijk zijn ze dr wel, maar das wel een erg donkere IPA?
Net buiten het "spectrum" aan de donkere kant...

Gerb

1% Special-B zal echt geen krentensmaak opleveren. Ik heb ook wel eens een IPA met deze mout gebrouwen en die smaakte prima.

Citaat van: Oscar op 10-01-2010  19:43 uWaarschijnlijk omdat het van oorsprong een Engels Bier type is.... :)
Volgens mij doen ze het meer voor de smaak en niet vanwege nostalgie.

jelle

Citaat van: RobinB op 10-01-2010  19:56 uhehehe, tuurlijk zijn ze dr wel, maar das wel een erg donkere IPA?
Net buiten het "spectrum" aan de donkere kant...
klopt 18.4 SRM is 36.28EBC dus 1.28 punt te donker, al hangt dat er weer van af wie het uit rekend ;)

Groet Jelle

Gerb

Dit doet me denken aan het volgende recept. Blijkbaar een prijswinnend recept. De 135L crystal malt heeft ongeveer dezelfde kleur als de Special-B en de gist is ook Engels.

Nerro

Zo dan,

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLeidse IPA
Brouwdatum10-1-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters11
Gewenst begin SG1058 (6,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater15.22 liter
Maischdikte5.15 l/kilo
Maischwater13,6 liter
Spoelwater2,1 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur20 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid49 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Palemout 7 EBC90,0 %2374 gram8 EBC
Carapils (W)5,0 %132 gram2 EBC
Caramunich5,0 %132 gram123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,6 %7 gramFWH11 EBU
Amarillo9,5 %7 gramFWH14 EBU
Cascade7,6 %7 gram25 min.8 EBU
Amarillo9,5 %7 gram25 min.10 EBU
Cascade7,6 %7 gram7 min.3 EBU
Amarillo9,5 %7 gram7 min.4 EBU
Cascade7,6 %5 gramKoud hop0 EBU
Amarillo9,5 %5 gramKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C20 minuten5,1 l/kg
266°C90 minuten5,1 l/kg
378°C10 minuten5,1 l/kg


MO

Om bij te dragen aan de welles/nietus discussie over de Special B: ik zou het juist wel doen. Misschien wel 2%. Kan wat extra diepte aan het bier geven plus een mooie verdieping van de kleur (meer naar oranje rood). Hoppen zien er schitterend uit. US05 lijkt me ook de beste gist, die zal die 1010 wel halen. Kom je toch rond de 7% uit.

Edgar

Lijkt me mooi zo. Niks meer aan doen. Special B zou een vergissing zijn. Als je het niet kan laten, doe dan niet meer dan 0,5%.

Adrie

Special B past uitstekend in Engelse of Amerikaanse biertypen. Ik heb dat in een APA en een Bitter toegepast en die mout kan prima. Het is grote flauwekul dat je in een dosering kleiner dan 5% rozijnsmaak zou krijgen. Engelsen en Amerikanen gebruiken ook heel vaak donkere cara/crystalmouten in hun recepten, dus ik zie niet in waarom wij  dat niet zouden doen.

De-Geert

5% in een bier met een begin SG van 1058 is ook wel ff wat anders dan in een quadrupel van 1090.

RobinB

Achja, het ligt er ook maar net aan wat je voor ogen hebt.
Bij een IPA denk ik aan de Great Divide Titan IPA, daar zie ik niet zo 1,2,3 SpecB in...

Vergelijkbare Topics (7)

41699

Gestart door Larsje40


Reacties: 4
Gelezen: 928

5399

Reacties: 2
Gelezen: 1743

11622

Reacties: 262
Gelezen: 75180

33604

Reacties: 11
Gelezen: 2368

15404

Gestart door Joran


Reacties: 51
Gelezen: 13357

37530

Reacties: 6
Gelezen: 1138


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.