Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Snelle gisting met Safbrew

Gestart door Hans VH, 03-01-2009 17:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans VH

Als beginnende brouwer ben ik wat aan het experimenteren, o.a. met gisten. Mijn eerste brouwsel maakte ik met Wyeast. Schitterend product. Goed resultaat. Maar niet goedkoop.

Brouwsel 3 en 4 liet ik vergisten op dezelfde gist na overhevelen van brouwsel 1 en 2. Geen problemen bij één brouwsel. Bij het andere hoorde ik geen blubs in het waterslot, maar na enkele dagen was het sg toch normaal gezakt. Vreemd? Een lek misschien?

Voor brouwsel 5 en 6 gebruikte ik Safbrew T-58. Dit is een korrelgist dus ik verwachtte dat het enige tijd zou duren vooraleer de gisting op gang zou komen. Maar na een paar uren was de gisting al van start gegaaan en volgden de blubs in het waterslot zich zeer snel op (4-5 seconden, niet overdreven!). Dit duurde echter maar een goede 24 uur. Na een dag of drie heb ik al overgeheveld. Is dit snelle gistingsproces normaal voor die gist?

Jacques

De snelheid van de vergisting is niet alleen afhankelijk van de gebruikte gist. Er zijn meerdere factoren die ook een (grote) rol spelen.

Ik noem hier:
- hoeveelheid gist in verhouding tot de hoeveelheid wort dat vergist moet worden;
- de vergistingstemperatuur;
- de conditie van de gist (door het bewaren vermindert de conditie);
- het begin SG van het wort;
- de wortsamenstelling (veel of weinig vergistbare suikers, toegevoegde gistvoeding);
- het bewegen van het wort (zo nu en dan zwenken met het gistvat)

MO

Jacques, je geeft geen antwoord.

Ja, het is gebruikelijk dat vergistingen met korrelgist als een speer gaan. Zeker als je 0,5 tot 1 g per liter gist toevoegt en start op bijvoorbeeld 20 °C. Korrelgist is veel gist in een vitale toestand, dat gaat als een trein. Korrelgist vergistingen duren inderdaad maar een dag of 2, 3.

Jacques

Volgens mij gaf ik wel een antwoord. Namelijk dat niet alleen de gist van belang is maar ook heel wat meer factoren een rol spelen. Ook met vloeibare gist kun je supervergistingen krijgen als je maar genoeg gist toevoegt.

In mijn mijn beleving is niet zo zeer de gebruikte gistsoort maar vooral de hoeveelheid en de conditie van de gist van belang. En ja, gedroogde gist is meestal in goede conditie maar als deze lang bewaard is geweest gaat de kwaliteit toch wel sterk achteruit.

Hans VH

Uiteraard spelen heel wat factoren een rol. Maar daar gaat het hier niet om.

Mijn conclusie: ik heb in gelijkaardige omstandigheden (hoeveelheid wort, sg, omgevingstemperatuur, versheid...) gebrouwen met Wyeast en met korrelgist. De korrelgist gaat sneller van start en is sneller klaar.

Maar dat zegt nog niets over het eindresultaat. Daar moet ik nog een paar weken op wachten!

Jacques

Citaat van: Hans VH op 04-01-2009  17:56 uMijn conclusie: ik heb in gelijkaardige omstandigheden (hoeveelheid wort, sg, omgevingstemperatuur, versheid...) gebrouwen met Wyeast en met korrelgist. De korrelgist gaat sneller van start en is sneller klaar.

De oorzaak daarvan zit hem in de hoeveelheid actieve gistcellen. Als je de Wyeast maar lang genoeg doorkweekt onder ideale omstandigheden dan gaat die het winnen een zakje gedroogde gist. Zeker weten.

RobinB

Dat is als je meer ent dan je met de korrelgist toevoegt.
Je kan het ook andersom zien:
Een half zakje vs een smackpack en van beiden een standaard 1L starter
Ik denk dat als je de gistsoorten hetzelfde houd (1056 vs us05) dat ze beide ongeveer hetzelfde gaan?

Jacques

Citaat van: RobinB op 04-01-2009  18:39 uDat is als je meer ent dan je met de korrelgist toevoegt.

Pecies. De hoeveelheid en conditie zijn met name bepalend.

Caspar

Citaat van: Hans VH op 04-01-2009  17:56 uMijn conclusie: ik heb in gelijkaardige omstandigheden (hoeveelheid wort, sg, omgevingstemperatuur, versheid...) gebrouwen met Wyeast en met korrelgist. De korrelgist gaat sneller van start en is sneller klaar.

Ha Hans, ik denk dat je de hoeveelheid actieve gistcellen in een vers en goed bewaard pakje korrelgist onderschat. In een pakje Wyeast zitten veel minder cellen dan in een zakje korrelgist. Maar je hebt wel gelijk dat vergisten met een flinke hoeveelheid korrelgist het 't leven als brouwer een stuk makkelijker maakt. Naar mijn mening kan de smaak echter niet tippen aan versche gist :biersmile:.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.