Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoe de diacetylrust uitvoeren

Gestart door Liemingbrouwer, 10-12-2009 09:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Liemingbrouwer

Dit is een afgeplitste draad. Zie hier voor de oorspronkelijke draad.Heb gisteren voor het eerst mijn TC-10 ingezet bij de vergisting;
En wat gaat dat goed zeg...ik heb mijn ondergister die 10 dagen op 10° heeft gestaan aangesloten en een elektrisch vuurtje onder de cct gezet.  De tank zelf werd omwikkeld met een donsdeken en staat in de garage.
Eerst werd niks ingesteld en steeg de temperatuur vrij snel tot 12° (in de garage was het 14°)
Dan gisterenmorgen 13° ingesteld, de verwarming sprong direct op en na twee of drie keer afspringen wees de temperatuur 13° aan. Gisterenavond nog een half graadje bijgezet, en ja deze morgen mooi 13,5°.
Vanmorgen nog een half graadje bijgezet...
Zo gaan we verder tot 18° en dan gaan we hevelen, ik hoop vrijdag of zaterdag.
Het toestelletje werkt perfect en is gemakkelijk in te stellen, natuurlijk oogt Tcontrole veel mooier en kan dit de data bijhouden, maar qua gemak is de TC-10 toch wel een goed ding zeker voor zijn prijs.

Ik laat nu de temperatuur oplopen tot 18° aan ongeveer 1,5° per dag...
Heren specialisten onderbrouwers doe ik het zo goed???

Edgar

Citaat van: Liemingbrouwer op 10-12-2009  09:31 uIk laat nu de temperatuur oplopen tot 18° aan ongeveer 1,5° per dag...
Heren specialisten onderbrouwers doe ik het zo goed???

Je vraag bezwaart elke antwoorder wel met zelfoverschatting, maar we zullen dat dan maar erkennen :)

De meningen verschillen (uiteraard). Ik zou me eerst afvragen waarom je de temperatuur wilt laten stijgen; is het bedoeld als diacetylrust? Vooropgesteld dat deze gistsoort het nodig heeft (want echt niet elke ondergist heeft nood aan een diacetylrust), zou ik niet erg voorzichtig zijn met het stijgen van de temperatuur. Kunze doet het in amper een dag van 8° naar 20° en stort het bier daarna even zo snel in de diepkoeling voor klaring (p.442, 4.4.3.7). Moet wel gezegd dat hij uitgaat van toevoeging van actieve gist voor die diacetylrust, maar dat maakt niet veel uit. Hij beveelt aan om niet alle gist in het bier te laten bij verwarming, en het lijkt me geen gek idee om als je in een CCT vergist, het grootste deel af te tappen. Je hebt op die temperatuur waarschijnlijk weinig aan de koek op de bodem; het zal de zwevende gist zijn die het werk doet.

Voor de gist die ik zelf meestal gebruik voor ondergisters, namelijk de 2278 Czech Lager, doe ik helemaal geen diacetylrust maar een vrij lange en vrij koude lagering. Op een graad of 4-5 ruimt die gist allerlei smaakjes op en komt het bier in balans. Dan snel naar 0° of -1° en bottelen.

Liemingbrouwer

Citaat van: Edgar op 10-12-2009  10:39 uJe vraag bezwaart elke antwoorder wel met zelfoverschatting, maar we zullen dat dan maar erkennen :)

Ik ga er van uit dat er mensen zijn die heel veel meer afweten van ondergisters dan ik...ééntje of twee per jaar brouwende...En het was goed bedoeld hoor.. ;)

Waarom zou ik het doen???
Ik heb in deze gist (bavarian lager) eerst een dort vergist en nu dus een Märzen, eergisteren een staal genomen en het sg gewogen; was 1014 dus het moment van ofwel hevelen ofwel opwarmen was gekomen...
Geproefd en vond dat het bier een smaakje had dat er niet was bij de dort...Kan van de hop zijn hoor...(hoe smaakt diacetyl eigenlijk juist, boterbabbelaars eet ik niet)
Dus dacht ik opwarmen en een diacetylrust uitvoeren kan nooit kwaad???
Natuurlijk gaat het bier hierna in de koelcel bij 2° gedurende langere tijd (ik heb tijd want nog veel bier in lagering en in de fles :proost:)

Edgar

Bavarian Lager kan er wel een gebruiken volgens Wyeast. Kortom goed plan, maar je hoeft niet zo op te passen met die temperatuur. Diacetyl smaakt romig, boterig. Maar in dat jongbier zitten nog veel meer smaakjes die nog verdwijnen, dus onmogelijk om aan te geven wat je proefde.

Jacques

Citaat van: Liemingbrouwer op 10-12-2009  09:31 uIk laat nu de temperatuur oplopen tot 18° aan ongeveer 1,5° per dag...
Heren specialisten onderbrouwers doe ik het zo goed???

Het afgelopen jaar heb ik 4 ondergisters gebrouwen of ik daardoor specialist ben moet je zelf beoordelen.

Mijn ervaring is dat je niet helemaal naar 18 ºC hoeft op te lopen. 16 ºC gedurende 2 dagen kort na de hoofdgisting is ruim voldoende. Maar ongetwijfeld heeft iedereen zijn eigen inzichten.

EBC

Ha, dan heb ik er weer een specialisme bij.

Aan het eind van de hoofdvergisting laat ik het in twee dagen oplopen tot 15 ºC (een PID regelt die stijging autmatisch). Ik laat het een dag of 5 op 15 ºC staan en bottel dan direct, dus zonder terugkoelen of koud lageren.

Liemingbrouwer

Bedankt allemaal voor de antwoorden;
Je ziet de meningen lopen toch allemaal een beetje uiteen...feit is wel dat de meeste na de vergisting de temperatuur laten oplopen...
Voorlopig zit ik aan 17° en vanavond ga ik hevelen... en dan in de koelcel aan 2°

Maar nu zullen we er maar over stoppen want we vervuilen dit draadje geweldig!!!

In elk geval de TC-10 doet heel goed zijn werk.

Jacques

Citaat van: Liemingbrouwer op 11-12-2009  08:16 uMaar nu zullen we er maar over stoppen want we vervuilen dit draadje geweldig!!!

Omdat de bovenstaande dicussie niets meer van doen had met de werking van de TC-10 als zodanig is deze discussie afgesplitst.

Vergelijkbare Topics (7)

32055

Reacties: 5
Gelezen: 2760

16641

Reacties: 10
Gelezen: 6908

22519

Reacties: 46
Gelezen: 15296

28285

Reacties: 24
Gelezen: 11314

9045

Reacties: 9
Gelezen: 17006


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.