Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2009 V3 Schots Heide bier - Henielma

Gestart door Henielma, 06-10-2009 21:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Op het OBBK de derde prijs gewonnen in de vrije klasse met het onderstaande bier.

Dit was een experiment naar aanleiding van het lezen van het boek Radical Brewing tijdens de zomervakantie.

Het opvallende van dit bier is dat het gebrouwen is met verse takjes bloeiende dopheide. Deze heb ik geplukt in augustus maar je hebt meer kans bloeiende dopheide te vinden in juni en juli.

Het is een lekker bier geworden. Of de smaak van dopheide erin terug te vinden is laat ik aan de proevers over. Op de Hobbybrouwendag is dit bier op tap.  :lekkerbier:

De keurmeester vond er het volgende van:
Honinggeur duidelijk.
Zachte (na)smaak.
Alc.% lager dan wat een Scotch Ale heet, maar aangenaam.
Mooi zuiver bier!
80 punten.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSchots Heide bier
Brouwdatum29-8-2009
BiertypeScotch Ale (strong)
Aantal liters19
Gewenst begin SG1065 (7.1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27.77 liter
Maischdikte5.07 l/kilo
Maischwater24.0 liter
Spoelwater3.7 liter
Kooktijd60 min.
Berekende kleur43 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid17 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout65.0 %3342 gram6 EBC
Ambermout 50 EBC25.0 %1285 gram49 EBC
Aromamout 150 EBC2.0 %101 gram150 EBC
Honing8.0 %411 gram2 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3.8 %37 gram60 min.19 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Amandel2 gram5 min.
Heide34 gram0 min.

OpmerkingenDe amandelen zijn kort geroosterd in een pan om ze wat meer smaak te geven.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1728 Scottish Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter26°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid2
OpmerkingenStarter 36 uur geroerd met een magneetroerder.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C60 minuten5.1 l/kg

Temperatuursverloop tijdens de vergisting:

JWVG

Mag ik hier proefnotities plaatsen?

Deze kwam nog uit de hoek van een koelkast vandaag. Veel te laat geproef, sorry Herman!

Kleur donkerkoper, vrij helder. Vrij veel koolzuur, grote bellen die snel wegtrekken.
Geur moutig, beetje caramellerig
Smaak: droge afdronk, geen hop te bekennen, aardig wat body, zacht
Nasmaak: licht alcoholwarmend

Een goed biertje - bepaald geen doordrinker omdat het toch wel een hele hap bier is, maar wel goed te genieten. De heide en de amandelen heb ik er niet in terug gebracht, de honing dacht ik wel te herkennen in geur en zachte smaak. Maar eerlijk is eerlijk: ik had van te voren gespiekt...

 :degroeten: JW.

Henielma

Leuk dat jij 'n nog had. Ik heb dit bier al een hele tijd niet meer gehad. Afgelopen week getwijfeld om deze weer te gaan maken. Zelfs al weer naar Dopheide gaan kijken en de gist weer gekocht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de heide er ook niet uithaal. Het verhaal is leuk maar of ik het proef?

De honing is volgens mij inderdaad wel goed te herkenen. Mogelijk dat de volgende versie zonder heide en amandel gaat worden en misschien nog wat zwaarder. Dan begint het een Scotch Ale te worden.

Oscar

Citaat van: Henielma op 08-07-2010  21:12 uHet verhaal is leuk maar of ik het proef?

De basis van biercommercie.... ;D



Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.