Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


5-10-2009 Start Nederlandse bieropleiding

Gestart door Jacques, 09-07-2009 23:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques


Oscar

Leuk..ik hoorde van Derek Walsh al dat dit er aan zat te komen. Enig idee wie deze opleiding heeft samen gesteld?  :denken:

CiteerHet succesvol voltooien van niveau 1 van de opleiding betekent dat de kandidaat:
1.   Van de belangrijkste biertypen de eigenschappen kan benoemen en onderscheiden
2.   De belangrijkste factoren kan benoemen die invloed hebben op een biertype
3.   De grondstoffen van bier en hun effect op het uiteindelijke bier kan benoemen
4.   De belangrijkste bierlanden en de eigenschappen van hun biertypen kan benoemen
5.   De termen op het etiket kan interpreteren
6.   De belangrijkste procedures kan uitvoeren voor de ontvangst, opslag, verkoop en serveren van bier
7.   Bieren kan beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie waarin uiterlijk, geur, smaak en afdronk worden beschreven
8.   Uiteenlopende bier/spijs combinaties kan benoemen en beoordelen
9.   Informatie kan geven over bier en gezondheid en verantwoorde alcoholconsumptie
10. Bekend is met de basiswetgeving rond bier

Ik denk dat enkelen op dit forum al vrij dicht bij dit niveau zitten...  :)

De-Geert

CiteerDe doelgroep bestaat uit personen die beroepsmatig bier verkopen zoals horecapersoneel, brouwerijvertegenwoordigers, slijters en retailmedewerkers en personen die uit interesse een serieuze bieropleiding willen volgen.
Ik denk dat voor deze doelgroep inderdaad nog niet zo verkeerd is. Het gemiddelde personeel van een beetje biercafe weet niets over bier.

Oscar

Citaat van: De-Geert op 09-07-2009  23:56 uHet gemiddelde personeel van een beetje biercafe weet niets over bier.

En waarschijnlijk nog minder dan dat... ;D ;D

Helaas niets over de kosten van de opleiding  ???

Hopmans


Citeerde titel Biersommelier
Huh?
 :weetniet:

EBC

Deze basiscursus lijkt inderdaad een prima plan voor de doelgroep.

De vervolgopleiding tot biersommelier daarentegen voorziet slechts in het mystificeren van bier. Wat een kul. Er wordt weer flink gewerkt aan het kweken van behoefte.

Nadeel van deze cursussen is waarschijnlijk dat de prijzen van bier in de horeca omhoog zullen gaan. Gediplomeerd personeel is natuurlijk duurder, of kan duurder worden verkocht... nog even en ook een fles bier gaat ook vier keer over de kop.

JeroenCV

He Jacques,

Je bent sneller dan ik.
Hier ook de website: http://www.stibon.nl/


RobinB

Lijkt me best grappig om er eens bij te doen, avondcursusje of zo? :)

Albertus

Citaat van: RobinB op 10-07-2009  11:51 uLijkt me best grappig om er eens bij te doen, avondcursusje of zo? :)

Leuk, maar het hangt af van de kwaliteit van de cursus.

Bert

Oscar


JeroenCV

Citaat van: Albertus op 10-07-2009  12:05 uLeuk, maar het hangt af van de kwaliteit van de cursus.


Kwaliteit is zeer hoog. Je moet het ook echt zien als opleiding, niet als cursus.

Oscar

Jeroen, weet jij wie de initiator is/zijn van deze opleiding? Of wie deze verzorgen? Van welke biersommelier krijgen de komende "studenten" les?  :)

JeroenCV

Korte geschiedenis:

Na het PINT symposium van afgelopen jaar (bier aan tafel) hebben verschillende instantie/personen gesprekken gevoerd om een opleiding in Nederland te gaan starten.

In het bestuur van de Stichting Bieropleidingen Nederland (STIBON) zitten op dit moment een afgevaardigde van PINT (Theo Flissebaalje), van het KBC (Arjan ten Hoonte), Henri Reuchlin, Derek Walsh, Peter van de Arend en Martien Groenevelt (ex-voorzitter PINT).

STIBON is een losstaande stichting. We (PINT) hebben het alleen mede geïnitieerd. De invulling van de opleidingen en alle overige dingen regelt de stichting zelf.

Verder info komt op de website te staan. nog even geduld.

heijligers

Citaat van: Oscar op 10-07-2009  12:22 uEn de kosten....
CiteerDe kosten voor deze pilot-cursus bedragen € 350 per persoon. Dit bedrag is inclusief studiemateriaal en proeverijen, maar exclusief kosten voor deelname aan het examen (niet verplicht)

JeroenCV

PERSBERICHT:

AANMELDING Nederlandse BIEROPLEIDING START

De Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) organiseert vanaf dit najaar de eerste complete bieropleiding in Nederland. StiBON zal bieropleidingen op drie niveaus verzorgen, van algemeen tot specialistisch niveau.
Op 1 september start de inschrijving via www.stibon.nl. De eerste lesreeks op niveau 1 vindt plaats in de periode van 5 oktober tot 1 december. Deze pilotopleiding bestaat uit zes lesavonden die op maandagavond van 18:30 tot 22:30 uur plaatsvinden m.u.v. les 5 op 16/10 op maandagmiddag. De eerste lesavond start in 't Arendsnest te Amsterdam op 5 oktober.

De opleiding eindigt met een examen. Dit examen geeft toegang tot het tweede niveau van de opleiding dat begin 2010 gaat starten. Niveau 2 bestaat uit 12 lesavonden.
Cursisten die ook hiervoor slagen kunnen daarna de titel Biersommelier te behalen. Daartoe zal StiBON samen gaan werken met de Duitse Doemens Academie in Gräfelfing / München.
Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 1 september aanmelden via de website www.stibon.nl.
Per opleiding kunnen maximaal vijftien deelnemers per keer deelnemen.

Niveau 1   Algemene bierkennis
Cursisten krijgen een gedegen kennis van bier in al z'n aspecten, bedoeld om in algemene functies te kunnen functioneren.
De doelgroep bestaat uit personen die beroepsmatig bier verkopen zoals horecapersoneel, brouwerijvertegenwoordigers, slijters en retailmedewerkers en personen die uit interesse een serieuze bieropleiding willen volgen.

Niveau 2   Toegepaste bierkennis
Geeft diepgaand begrip van biertypen en hun gastronomische toepassing. Gedegen inzicht in de factoren die een biertype bepalen: granen, hopgebruik, kruiden, vruchten en andere toevoegingen, gistingsmethode, lagering. Uitgebreide vaardigheden inzake proeven en beschrijven van bieren. Opstellen van een bierkaart en goede bierverzorging.
Bedoeld voor hen die een uitgebreide kennis van het product bier willen hebben om zich te onderscheiden in de horeca of in de groot- of detailhandel. Ook geschikt voor hen die een serieuze hobbymatige interesse in bier hebben.

Niveau 3   Biersommelier
In samenwerking met de Doemens Academie wordt het internationaal erkende Duitse examen Biersommelier aangepast aan de Nederlandse situatie. Het examen van deze cursus toetst kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare specialistische niveau.

Bier is de meest gedronken alcoholhoudende drank in Nederland. Desondanks blijkt dat kasteleins, slijters en liefhebbers maar een beperkte kennis hebben van deze volksdrank. Smaken, biertypen, productiewijzen en combinaties met bier komen in vakopleidingen nauwelijks aan de orde, terwijl voor de geïnteresseerde consument geen serieuze opleiding bestaat.
Tot op heden was de mogelijkheid om voldoende vakkennis te verkrijgen voor personen werkzaam in de bierbranche zeer beperkt. Een gerichte vakopleiding ontbrak. Op reguliere HBO-opleidingen is onderwijs over bier vaak een stiefkindje.
De Stichting Bieropleidingen Nederland voorziet nu in de behoefte aan een brede en complete opleiding.

Uitgebreide informatie staat op de website www.stibon.nl.

Oscar

Citaat van: JeroenCV op 28-08-2009  13:08 uNiveau 2   Toegepaste bierkennis
Geeft diepgaand begrip van biertypen en hun gastronomische toepassing. Gedegen inzicht in de factoren die een biertype bepalen: granen, hopgebruik, kruiden, vruchten en andere toevoegingen, gistingsmethode, lagering. Uitgebreide vaardigheden inzake proeven en beschrijven van bieren. Opstellen van een bierkaart en goede bierverzorging.

Ik denk dat enkele forummers hier al op dat niveau zitten.... :)

VEMP

Leuke opleiding. Zag dat er in Hasselt ook een opleiding aan komt. Zou graag mee willen doen, maar het is wat ver weg om het naast mijn werk te doen.

Oscar

Citaat van: VEMP op 28-08-2009  16:42 uZou graag mee willen doen

Lees hier op het forum en proef vaak genoeg bieren van een andere hobbybrouwer en discussieer hier openlijk over en je zit zo op niveau 2, kost je alleen tijd en een internet verbinding... Voor niveau 3 (Biersomelier) dien je dat nog ff in te stappen in deze opleiding...

In het mogelijk om via dit forum een soort "P" te krijgen voor deze opleiding  ;D ;D ;D :D :D

Hopmans

Wat kan je eigenlijk concreet met deze opleiding doen?

JWVG

Opscheppen!

(en inschenken, als sommelier)

 :degroeten: JW.

Oscar

Citaat van: Hopmans op 28-08-2009  20:50 uWat kan je eigenlijk concreet met deze opleiding doen?

Ik denk dat het voor veel speciaalbier cafe-eigenaars of werknemers in de horeca geen verkeerde opleiding zal zijn. De bierkennis in de horeca is vaak meer dan bedroevend.

Hopmans

Mooi zou zijn als ze ook een stap 4 zouden hebben: Brouwer.
 :brouwen:

Oscar


Hopmans

Mmm, dan zal dat wel komen na verloop van tijd.


j3r03nq

CiteerDe opleiding zal gegeven worden in Amsterdam op 6 maandagavonden van 18.30 – 22.30 uur.

Moeilijke tijden ook wel.  werken->eten->cursus is geen optie als je om 18:30 in Amsterdam moet zijn.

Vergelijkbare Topics (7)

29898

Gestart door Lutz


Reacties: 17
Gelezen: 6513

21640

Reacties: 9
Gelezen: 3561

35841

Reacties: 10
Gelezen: 2804

31887

Reacties: 110
Gelezen: 46782

24461

Gestart door Jean-Pierre


Reacties: 1
Gelezen: 1373

2567

Reacties: 3
Gelezen: 6014


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.