Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Alweer: het nut van beluchten en olijfolie

Gestart door weed, 04-06-2009 12:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans VDE

Citaat van: William op 04-06-2009  23:05 uEen beetje een abstracte discussie. Bij mij is de goed werkende vlo 6.5 cm breed.

En welk volume roer je hiermee? Ik heb de indruk dat "de mijne" nogal klein uitgevallen is (mijn vlo !  ;D): wij roeren 3 - 4 liter met een vlo van ongeveer 4 cm

Henielma

Ik heb twee soorten roervlo. Met die van 6 cm roer ik mijn 1 .. 2 liter starter in een 5 liter fles. Dit gaat goed naar mijn idee.

De andere van 2,5 cm gebruik ik om 0,3 liter bierflesjes tijdens het opkweken mee te roeren.

Om de roervlo uit een fles te halen gebruik ik een oude luidspreker. Deze hebben een krachtige magneet. Als je die langs de buitenzijde van de fles houdt komt de vlo mooi mee.

Om weer terug op het onderwerp te komen, ik belucht de starters niet meer met een pompje sinds ik een magneetroerder heb. Wel even flink schudden na het toevoegen van de gist. Verder voeg ik drie druppels olijfolie toe en 0,1 .. 0,2 gram Wyeast gistvoeding per liter starter. Verder nog 0,25 .. 0,5 ml forforzuur per liter starter om de gist direct een zure omgeving te geven.

Nerro

Toen ik de Chimay gist ging opkweken voor mijn eerste biertje (en voor Maarten) heb ik daar gistvoeding, droog moutextract en een klein snufje citroenzuur gebruikt. Ik heb het keihard geroerd en belucht met een pompje dat recht in de vortex blaast. In twee dagen had ik een halve liter aan koffiemelk gelijkende vloeistof.

Ik weet niet of dat veel bewijst maar ik ben erg te spreken over de effectiviteit van die methode. Ik heb niet de indruk dat er genoeg zuurstof in een erlenmeyer komt zonder extra lucht er in te pompen. De gist maakt immers veel CO2 die de lucht verdringt. De nauwe hals van de erlenmeyer verpest volgens mij de convectie die je nodig zou hebben zonder pomp.

RobinB

Citaat van: Nerro op 05-06-2009  11:35 uIk weet niet of dat veel bewijst maar ik ben erg te spreken over de effectiviteit van die methode. Ik heb niet de indruk dat er genoeg zuurstof in een erlenmeyer komt zonder extra lucht er in te pompen.

Dat zeker niet nee, maar het ging er meer om of in een goede vortex blazen effectief genoeg is. Ik denk ook van wel.

Nerro

Ik denk ook dat het met een bruissteentje beter werkt dan met een slangetje in een vortex hijgen maar de nadelen (lees: SCHUIMMMMMM) wegen niet echt op tegen de voordelen. Dan maar een half uurtje langer kweken.

Vergelijkbare Topics (7)

11510

Reacties: 21
Gelezen: 8547

31402

Reacties: 14
Gelezen: 3264

18150

Gestart door Hai


Reacties: 31
Gelezen: 11981

33708

Reacties: 1
Gelezen: 1219

23268

Reacties: 18
Gelezen: 4438


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.