Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat zijn lekkere zure bieren?

Gestart door JWVG, 13-03-2009 07:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JWVG

Heren,

ik moet vanmiddag nog even langs Woudenberg om een bestelling van Brouwland op te halen (voor mijn Winterkoning brouwsel  :elifant:). Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om weer wat onbekende biertjes in te slaan. Ik weet vrijwel niets van Geuze/Lambic/Faro/Kriek etc. Welke biertjes moet ik echt proberen?

 :degroeten: JW.

Koen

Citaat van: JWVG op 13-03-2009  07:28 uGeuze/Lambic/Faro/Kriek etc. Welke biertjes moet ik echt proberen?

 :degroeten: JW.

Precies die je opnoemt moet je eens proberen ;D

Ik zou in eerste instantie Cantillon even achterwege laten, die is echt heel zuur.

Als je niet zuur wilt, maar wel veel van de smaak wil proeven kun je een Faro proberen (Boon of Lindemans).

Mijn vriendin is fan van framboise van Girardin ( dit is niet zuur maar ook zeker geen zoete limonade)

Verder hebben alle brouwers en jaargangen een eigen karakter, het is dus moeilijk te zeggen welke het beste is. Wel zijn er een Vintage (de 3 fonteinen) en een Mariage Parfait (Boon) die ze zelf het best geslaagd vinden.

Ten overvloede, geuze in kleine flesjes kan aangezoet zijn, mijd dit. Ga voor flessen Oude Geuze.

Herman

Lindemans Cuvée René is heel toegankelijk om eens te proberen als je niets van Gueueze weet (en niet direct wilt afknappen). Frank Boon is ook voor niet kenners goed te behappen, al is deze bitter voor een geuze.

Persoonlijk zou ik gewoon van alles wat kopen om te proeven. 3 Fonteinen, Oud Beersel, Cantillon etc.

Maarten

Mijn goede ervaringen zijn inderdaad met Boon en Lindemans, maar je moet inderdaad wel zorgen dat je oude geuze hebt, dit staat niet altijd heel duidelijk vermeld.

dennis

Aan geuzen heb ik geen goede herinneringen, misschien moet ik het ook nog een keer proberen.  Aan Rodenbach Grand Cru wel, ik weet niet of ze die daar hebben.  Bouscoulis van brouwerij het Anker zou ik weer bestellen als ik het ergens zou zien staan.  (ik heb volgens mij nog 2 flesjes staan als je er eens een wilt proeven)

Ik herinner me nog een ABT bier van de maand van 5 jaar geleden of zo.  Iemand had gehoord dat er nog vaatjes zouden staan in de kelder van de opgekochte Uilenbos brouwerij en wou die gaan gebruiken om nog een keer iets mee te doen.  Echter, er zat nog bier in!  ABT had een paar vaatjes van de ondertussen jaren oude (10?) geuze/kriek om als bier van de maand te schenken.  Ik vond het niet vies en als ze het nog een keer op tap zetten dan zou ik het direct weer bestellen, maar niet iedere dag, maar eerder met tussenpozen van een half jaar.

Jacques

Een fantastisch zuur bier dat ik tijdens het afgelopen Zythos bierfestival heb ontdekt is Kriek de Ranke.

Verder mag ik graag een Rodenbach Grand Cru drinken, deze is zeer zuur.

Op 26 april 2009 wordt de tweejaarljkse Tour de Geuze gehouden. Als je de tijd hebt is dat een uitgelezen mogelijkheid om op een leuke manier geuze en lambiek te leren kennen.

JWVG

Straks eerst maar eens kijken of ze de Lindemans Geuze Cuvee Rene hebben en de Rodenbach Grand Cru. Zijn die andere bieren van Lindemans ook o.k.? Die normale Geuze is gefilterd en wellicht aangezoet, als ik het goed begrijp. En die kriek? Is dat traditioneel, of modern aangezoet etc.? En de Faro?

 :degroeten: JW.

MO

Faro is altijd aangezoet, dat hoort bij dat bier. Zou ik nooit doen, de suiker springt om je oren (of zo).

Lindemans zijn ook niet altijd de besten.

Ik zou zeggen: lees de etiketten goed, synthetische zoetstoffen staan altijd wel vermeld. Ik zou gewoon van alles wat nemen.

JWVG

Ik heb gehoord dat de Zuster Agatha ook een lekker zuurtje heeft  >:D  ;)

Het is duidelijk - ik moet uitgebreid gaan shoppen  :proost:.

 :degroeten: JW.

ps - Trouwens, als een beheerder vindt dat dit ondewerp beter naar het praatcafe kan, is dat ook prima. Ik weet niet zeker of het interessant is voor de generaties na ons....

Koen

Als je capsullekes (25cl flesjes) koopt heb je bijna altijd aangezoet bier. De 37,5cl is meestal wel puur zuur.

Er zijn trouwens meer bieren waar kriek op staat, maar dit kan vanalles zijn, bruin bier met krieken etc. Let voor de geuze brouwers op Kriek op basis van LAMBIC.

Het type Vlaams Rood zoals Rodenbach Grand Cru is inderdaad ook een aan te bevelen zuur bier.


Adrie

Boon Oude Geuze (let op dat je wel oude geuze koopt (van welk merk dan ook), want gewone geuze is meestal aangezoet) vind ik meestal heel erg goed en ook met die van De Drie Fonteinen heb ik goede ervaringen. Deze zijn meestal niet zo bektrekkend azijnerig als sommige andere oude geuzes. Lees anders ook nog even DIT onderwerp.

JWVG

Ik ben er zojuist geweest. Het enige dat echt goed is en dat er was, was een Boon Oude Geuze en Rodenbach Grand Cru. Bij Boon en Lindemans kriek zag ik steeds zoetstof/suiker staan, Toch een Boon kriek gekocht. Vreemd genoeg stond dat niet op de Mort Subite Kriek, dus die heb ik maar meegenomen (alhoewel ik het niet vertrouw). Voor de volledigheid ook een flesje Geuze van Timmermans en Mort Subite meegenomen. Daar stond ook steeds geen suiker/zoetstof op, maar dat vertrouw ik dus niet.

Verder ook meteen maar even een Witte Trappist gescoord, die kende ik nog niet. En een Christoffel bier (gedrooghopt volgens het etiket), een Dupont Avec les Bons Voeux (ook goede dingen over gehoord).

Het assortiment bij Woudenberg valt dus toch wat tegen, tenzij je een tripel of dubbel of zo wilt - daar hebben ze plenty van! Waar zou er hier in de buurt nog andere geuze verkocht worden  :denken:.

 :degroeten: JW.

dennis

Hier in de buurt zou ik niet weten. 
Alles verbleekt bij de landwinkel bij de Achelse kluis.  Daar hadden ze veel en veel keuze!

JWVG

Alles verbleekt bij de inhoud van jullie trapkast  ;). Tjonge, wat heb jij een boel goed bier op voorraad  :groots:.

 :degroeten: JW.

dennis

Ha ha. Ik heb het wel eens geteld, een paar jaar geleden.  Kwam ik wel op 30 liter geloof ik, en toen was ik nog niet eens aan het brouwen.

Toevallig heb ik met mijn broer toen een paar jaar geleden een krat met verschillende geuzes meegenomen uit die landwinkel.  Ik geloof dat hij er een proeverij mee wil gaan doen, een keer.  Ik zal je tippen als je het leuk vindt.

JWVG


EBC

Duchesse de Bourgogne kan je op veel plaatsen kopen en is ook een mooie vlaamse rode.

Cantillion is helemaal niet meer zo zuur als vroeger hoor. Valt tegenwoordig best mee.

Die geuzeboeren maken allemaal gezoete en ongezoete varianten. Mort Subite is niks mis mee. Maar waarom zijn gezoete zure bieren niet ok? Bij bokbier hoor ik die klacht nooit, toch? Een Lindemans kriek is toch heerlijk op een terras? Net limonade.

En dan is er nog de categorie licht zuur in de categorie Speciale Belge: Jack-Op, Vieux Temps.

Kom eens langs in mooi Belgisch Limburg en

JWVG

Citaat van: EBC op 13-03-2009  14:31 uDie geuzeboeren maken allemaal gezoete en ongezoete varianten. Mort Subite is niks mis mee. Maar waarom zijn gezoete zure bieren niet ok? Bij bokbier hoor ik die klacht nooit, toch? Een Lindemans kriek is toch heerlijk op een terras? Net limonade.

Hmm... een beetje moeilijk te zien waar het advies eindigt en het cynisme begint, maar toch bedankt  ;). Even for the record: te zoete bockbieren vind ik ook niets. En als ik limonade wil drinken, dan drink ik wel limonade  :nut:.

In dit geval wilde ik traditionele zure bieren drinken, dus ik ben erg benieuwd naar die Oude Geuze van Boon. Duchesse de Bourgogne heb ik wel eens gehad, en vond ik erg lekker  :proost:.

Citaat van: EBC op 13-03-2009  14:31 uKom eens langs in mooi Belgisch Limburg en

Ging er hier wat mis, Jasper?

 :degroeten: JW.

Harold

Scherp zuur: Kindl, Schultheiss.

Mild: de geuzebieren.

Allemaak heerlijk op hun eigen manier.

JWVG

Ik zit nu achter een Boon Oude Geuze 2005/2006. OK, het is even wennen, maar ik kan dit volgens mij wel gaan waarderen. Het zuurste bier dat ik gedronken heb sinds een Berliner Weisse van een paar jaar geleden. Voor mijn gevoel ook nog redelijk bitter, en een droge (na)smaak. Verder kan ik er weinig over zeggen, ik moet het maar eens vergelijken met andere zure bieren.

 :degroeten: JW.

Batavier

Op een van onze gilde-avonden hebben we een groot aantal zure bieren geproefd.
MIJN conclusie is daarom " Er zijn geen lekkere zure bieren"  :-\

Jacques

Citaat van: Batavier op 15-03-2009  22:12 uMIJN conclusie is daarom " Er zijn geen lekkere zure bieren"  :-\

Tja, smaken verschillen. Van zure bieren kan ik vreselijk genieten, maar ik ben niet altijd in de stemming voor deze bieren.

MO

Ik ben wel in de stemming. Al wroetende in mijn bier voorraad kwam ik nog een paar zure bieren tegen. Nu de Oud Beersel Oude geueze, 375 ml, onder kurk, open getrokken. Best een vriendelijk zuur bier, ik had hem scherper verwacht. De eerste aanzet is licht zurig maar ook wat zoetig, dan komt een pittig zuurtje opzetten, en de afdronk is een beetje tannine achtig. Na een paar slokken is mijn hele mond verzuurd. Heerlijk verfrissend, zeer smaakvol bier.

Oscar

Citaat van: Batavier op 15-03-2009  22:12 uMIJN conclusie is daarom " Er zijn geen lekkere zure bieren"  :-\

Wellicht formuleren als: "Er zijn geen zure bieren die ik (Batavier) lekker vind"  :weetbeter:

Muldermans

Ik had laatst een Jopen Hoppenbier, die zurig was. Volgens wat meer ervaren drinkers hoort dat niet bij dit bier. Ik vond het eigenlijk niet echt hinderlijk... Misschien is er nog een bier van deze batch te vinden. ;D

Vergelijkbare Topics (7)

13067

Gestart door EBC


Reacties: 41
Gelezen: 29950

41134

Reacties: 15
Gelezen: 4834

9392

Reacties: 32
Gelezen: 8920

01-06-2008 00:53 u
door oranjeboombiertje
15945

Reacties: 30
Gelezen: 14471

33481

Reacties: 6
Gelezen: 4676

44634

Reacties: 18
Gelezen: 3813


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.