Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mijn eerste bier

Gestart door wimn, 12-03-2009 23:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wimn

Na 2 Muntons pakketten gaat het tijd worden dat deze jongen echt gaat brouwen. De installatie begint vorm te krijgen rond een 50 liter wasketel. Die ga ik voorlopig nog niet helemaal vullen. Ik wil starten met een kwart.
Mijn plan is om een Dubbel te maken. Dit idee is vooral ingegeven om mijn vriendin tevreden te houden, die gek is op Leffe Dubbel. Na een beetje rond gekeken te hebben, ben ik tot het volgende recept gekomen.

3 kg Pilsmout (3 EBC)
710 g Cara 120 (120 EBC)
240 g maisvlokken
40 g chocomout (800 EBC)

11 liter maischwater

Maischschema: 5 min 52C, 10 min 62C, 40 min 72C, 5 min 78C

9 liter spoelwater 80C

15 liter wort 60 min koken
32 g Styrian Goldings 60 min
5 g East Kent Goldings 15 min

Gist: Wyeast 1214 Belgium Abbey

Bij bottelen 5,3 g/l suiker toevoegen.

Eerlijk zeggen. Is dit wat?

Oscar

Citaat van: wimn op 12-03-2009  23:26 uEerlijk zeggen. Is dit wat?

Ik kom na berekend te hebben met BrouwVisie (de nieuwe 100% methode  :) ) ongeveer hier op uit:

Basis:
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel
Brouwdatum13-3-2009
BiertypeDubbel
Aantal liters12
Gewenst begin SG1071 (7,8 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.00 liter
Maischdikte2.86 l/kilo
Maischwater11.41 liter
Spoelwater10.00 liter
Kooktijd60 min.
Berekende kleur37 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid29 EBU (Mark Garetz)

Mout:
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.2 %3000 gram3 EBC
Caramünch type 217.8 %710 gram110 EBC
Maïsvlokken6.0 %240 gram1 EBC
Chocolademout1.0 %40 gram900 EBC

Hop:
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding6.0 %32 gram60 min.29 EBU
East Kent Golding5.5 %5 gram5 min.-0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter19°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C5 minuten2.86 l/kg
262°C10 minuten2.86 l/kg
372°C40 minuten2.86 l/kg
478°C5 minuten2.86 l/kg


Maarten

Ik heb twee overwegingen, je hebt een vrij zoet maischschema (zeker in combinatie met geen suikerstort), dat is op zich niet gek, een dubbel kan dat volgens mij hebben, al weet ik niet exact het effect van slechts 10 minuten 62ºC. Iemand hints?
Verder hop je m vrij bitter (alhoewel volgens BrouwVisie zit je nog net binnen de marge), ik zou dat zelf minder doen. Maar als het bier vrij zoet wordt, is dat zeker niet vervelend.
Ik zou denk ik kiezen voor iets minder zoet maischen, ik denk 20 minuten 62ºC, en iets minder bitter, zeg 5 gram van je bittergift naar je aromagift. Let wel dit is mijn oogpunt, als jij (of je vriendin, waar blijft die onder de plak :shelp: draad?) houdt van zoet bier is jouw idee niet slecht denk ik.

Ik ben niet bekend met de gist.

j.heesters3

Mijn vrouw prefereert een Leffe dubbel boven een Westmalle dubbel, denk dat dit te maken heeft met het feit dat een dubbel van Leffe iets zoeter is dan Westmalle. Daarom denk ik dat dit een goed recept is om een keer te brouwen.

Vergelijkbare Topics (7)

24879

Reacties: 21
Gelezen: 8556

4817

Reacties: 11
Gelezen: 4949

39683

Reacties: 5
Gelezen: 1270

10233

Gestart door William


Reacties: 52
Gelezen: 19621


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.