Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Korrelgist niet beluchten?

Gestart door wim, 03-04-2004 20:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Citaat van: jacbier op 18-04-2004  14:49 uKan in dit geval natuurlijk ook. Maar kweek de gist wel op! Alleen verse gist zorgt namelijk voor een mooie plakkende gistlaag in de fles.

Beste Jacques,

Dit wist ik niet, goede tip! Hoe komt het dat alleen verse gist voor een mooie plakkende gistlaag zorgt, denk je?

Groeten,

A3

SiriS

Alleen vers opgekweekte gist zorgt voor een plakkend sediment onderin de fles, na bottelen?????? Voor zover ik weet is dit met name een eigenschap van het gebruikte gistras. En zal de lading die de gist op zijn celwand heeft een belangrijke rol hierin kunnen spelen. Een gist die bijvoorbeeld specifiek wordt gebruikt bij het bottelen is de Safbrew T-58 van DCL/Lesaffre. Het sediment van deze gist blijft echt goed onder op de bodem vam de fles zitten.

Groet, SiriS

Jacques

De tip om verse gist te gebruiken om een goed plakkend sediment te krijgen is onafhankelijk van elkaar gegeven door een tweetal professionele brouwers.

En ja SiriS, het klopt dat de ene gist veel beter een plakkend sediment geeft dan de andere gist. Per slot van rekening heb je zogenaamde stofgisten en vlokgisten. De stofgisten blijven meer in het bier zweven en de vlokgisten zakken mooi uit.

Het advies van de twee professionele brouwers is geven een aantal jaren geleden toen de praktijk van het gebruiken van een andere gist voor de nagisting van de hoofdgisting nog niet gangbaar was. Wij hobbybrouwers gebruiken meestal dezelfde gist en kunnen mogelijkerwijs het plakken van de gist verbeteren door het gebruik van verse gist.

:degroeten: Jacques

Vergelijkbare Topics (7)

25276

Reacties: 15
Gelezen: 5429

378

Gestart door den_organolept


Reacties: 38
Gelezen: 23948

29332

Reacties: 17
Gelezen: 8299

44262

Reacties: 9
Gelezen: 997


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.