Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Volgend biertje een Märzen

Gestart door Busters, 19-12-2008 21:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Busters

Met dank aan Adrie en Goom heb ik het volgend recept gemaakt:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptFesten
Brouwdatum12-1-2009
BiertypeMärzen & Oktoberfest (D)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1056 (6,1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement68.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.00 liter
Maischdikte5.36 l/kilo
Maischwater37.00 liter
Spoelwater0.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC50.6 %3500 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC24.6 %1700 gram16 EBC
Viennamout14.5 %1000 gram6 EBC
Melanoidinmout10.1 %700 gram60 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh4.0 %53 gram90 min.22 EBU
Hallertauer Mittelfrüh4.0 %5 gram10 min.1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2206 Bavarian Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd1 uur
Temperatuur giststarter21°C
Gist voedingWyeast gistvoedingscomplex
Hoeveelheid5 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
161°C45 minuten5.21 l/kg
272°C20 minuten5.21 l/kg
378°C1 minuten5.21 l/kg

Twijfels aan hoeveel giststarter te maken en welke tempratuur vergisten en lageren.
Alle reacties welkom.
Frank

Oscar

Citaat van: Busters op 19-12-2008  21:33 uTwijfels aan hoeveel giststarter te maken

Veel! Maak slurry en doe hier op de dag van brouwen 500 ml wort bij...

Citaat van: Busters op 19-12-2008  21:33 uen welke tempratuur vergisten en lageren.

Ondergister, dus vergisten op zo'n 9-10°C lageren op dezelfde temperatuur of iets lager.

Adrie

10% melanoidinemout is heel erg veel. Deze mout heeft een sterke, uitgesproken smaak. Ik zou niet hoger gaan dan een procent of 2 in dit bier.

Caspar

Ik ben het met Adrie eens, Melanoiden mout geeft een hele mooie moutige smaak aan het bier... maar ik zou ook niet boven de 250 gram op 25 liter bier durven gaan.

Verder zou ik ook 4 liter starter maken in plaats van 2 en vergisten op 10 tot 10,5 oC... Dit heeft bij mij een super clean moutig biertje opgeleverd met de Wyeast Bavarian Lager.

Veel succes :brouwen:!

Vergelijkbare Topics (7)

32588

Reacties: 8
Gelezen: 2895

14983

Gestart door JeroenCV


Reacties: 12
Gelezen: 3857

36992

Reacties: 3
Gelezen: 1396

21865

Reacties: 10
Gelezen: 5667

4032

Reacties: 21
Gelezen: 6375


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.